ΕΛΛΑΔΑ

Δεκάδες οι μετασεισμοί στα Ιωάννινα -Ξενύχτησαν στους δρόμους οι κάτοικοι [εικόνες]

Δύσκολη νύχτα πέρασαν οι κάτοικοι των Ιωαννίνων, εξαιτίας των δεκάδων μετασεισμών, οι οποίοι συνεχίζονται, μετά από τον ισχυρό σεισμό, των 5,3 Ρίχτερ- αναθεωρήθηκε το μέγεθος από 5,2 που ήταν η αρχική εκτίμηση- ο οποίος σημειώθηκε στις 23:14 το βράδυ του Σαββάτου στην περιοχή.

Οι δεκάδες δονήσεις προκάλεσαν την ανησυχία των κατοίκων των Ιωαννίνων και αρκετών χωριών, με πολλούς να περνούν τη νύχτα σε δρόμους και πλατείες. Πολλές οικογένειες έβαλαν τα παιδιά τους σε αυτοκίνητα και κατευθύνθηκαν σε παραλίμνιες περιοχές, με αποτέλεσμα να προκληθεί κυκλοφοριακό κομφούζιο στα Ιωάννινα. Σε επιφυλακή έχει τεθεί η Πυροσβεστική Υπηρεσία, η αστυνομία και το ΕΚΑΒ.

Οι μετασεισμοί είναι ισχυροί, καθώς έχουν καταγραφεί δονήσεις εντάσεως από 4,4 έως και 4,8 βαθμούς της κλίμακας Ρίχτερ.

Οι ζημιές

Παράλληλα, συγκεντρώνονται και τα πρώτα στοιχεία για τις ζημιές που έχουν προκληθεί. Οι έως τώρα πληροφορίες κάνουν λόγο για ζημιές σε παρεκκλήσι στη Μονή Βελλάς και σε κελιά από το Μοναστήρι της Παναγίας στους Ασπραγγέλους Ζαγορίου, όπου ζει ένας μοναχός που ειδοποίησε τις Αρχές. Ακόμη, σπίτια έχουν υποστεί ρωγμές στο Καλπάκι.

Λόγω της μετασεισμικής δραστηριότητας, σύμφωνα με την Πολιτική Προστασία Ηπείρου, έχουν αυξηθεί τα προβλήματα λόγω πτώσης βράχων στο ορεινό επαρχιακό οδικό δίκτυο και μηχανήματα δουλεύουν πυρετωδώς για να ανοίξουν οι δρόμοι.

Λέκκας: Μπαίνουμε σε μετασεισμική ακολουθία

Ο πρόεδρος του Οργανισμού αντισεισμικού σχεδιασμού και προστασίας, Ευθύμιος Λέκκας, δήλωσε ότι είναι πολύ νωρίς για εκτιμήσεις για το περιστατικό. «Φαίνεται ότι μπαίνουμε σε μετασεισμική ακολουθία», δήλωσε στον ΣΚΑΪ, ενώ τόνισε ότι οι κάτοικοι θα πρέπει να μείνουν μακριά από τα κτίρια τα οποία δεν πληρούν τους αντισεισμικούς κανονισμούς δόμησης.

Κάθε λίγα λεπτά δόνηση

Σύμφωνα με τον κ. Ευαγγελίδη του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου, έχουν σημειωθεί τις τελευταίες ώρες 40-50 μετασεισμοί, πάνω από 2,5 Ρίχτερ, στην περιοχή, ενώ όπως ανέφερε κάθε λίγα λεπτά υπάρχει δόνηση, μικρής ή μεγαλύτερης κλίμακας. «Το φαινόμενο είναι σε πλήρη εξέλιξη», συμπλήρωσε.

iefimerida.gr

Ακολουθήστε το onlarissa.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ελάτε στην ομάδα μας στο viber για να ενημερώνεστε πρώτοι για τις σημαντικότερες ειδήσεις