ΛΑΡΙΣΑΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΟ

«ΣΤΟΠ» στους πλειστηριασμούς- Ο B. Κόκκαλης καταθέτει πρόταση νόμου για την αναστολή τους έως τέλος του 2017

«Είναι αδιανόητο, αυτή η κυβέρνηση, να μην προχωρήσει στην πλήρη προστασία των δανειοληπτών, όσον αφορά τις πρώτες τους κατοικίες, εφόσον φυσικά αυτοί πληρούν κάποιες συγκεκριμένες προϋποθέσεις». Με τα λόγια αυτά ο βουλευτής των ΑΝ.ΕΛ. κ. Βασίλης Κόκκαλης ανήγγειλε την απόφασή του να καταθέσει πρόταση νόμου, σχετικά με την αναστολή των πλειστηριασμών της πρώτης κατοικίας έως το τέλος του 2017.

Η προστασία της πρώτης κατοικίας από πλειστηριασμούς αφορά όλα τα φυσικά πρόσωπα, ακόμη και των εμπόρων που δεν καλύπτονται από το νόμο 3869/2010 ή «νόμο Κατσέλη».
Ειδικότερα, η πρόταση νόμου θα αναφέρεται στην απαγόρευση των πλειστηριασμών ακινήτων οφειλετών, που χρησιμεύουν ως κύρια κατοικία τους, για βεβαιωμένες οφειλές προς τις Τράπεζες, την Φορολογική Διοίκηση (Εφορία), τους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης (Ο.Τ.Α.), καθώς και για τις ασφαλιστικές οφειλές προς τους Οργανισμούς Κοινωνικής Ασφάλισης (ΙΚΑ, ΟΑΕΕ).

Προκειμένου οι οφειλέτες να εμπίπτουν στο πεδίο εφαρμογής της προτεινόμενης τροπολογίας θα πρέπει να έχουν ετήσιο δηλωθέν οικογενειακό εισόδημα έως 20.000 ευρώ, η αντικειμενική αξία της κύριας κατοικίας να μην υπερβαίνει τις 150.000 ευρώ. Επίσης, θα πρέπει να συνεργάζονται με τον εκάστοτε δανειστή, ώστε να μην έχουν χαρακτηριστεί ως «μη συνεργάσιμοι δανειολήπτες».

Ευνοϊκότερη, δε, μεταχείριση προβλέπεται για τις ευπαθείς ομάδες (οικογένειες που βαρύνονται φορολογικά με τρία και περισσότερα τέκνα, άτομα με αναπηρία 67% και άνω).

Ακολουθήστε το onlarissa.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ελάτε στην ομάδα μας στο viber για να ενημερώνεστε πρώτοι για τις σημαντικότερες ειδήσεις