ΥΓΕΙΑ - ΖΩΗ

Σήμα κινδύνου για την παιδική παχυσαρκία

Τα Ελληνόπουλα αρρωσταίνουν λόγω κακής διατροφής και έλλειψης άσκησης και μάλιστα έχουν φτάσει στο σημείο να πάσχουν από διαβήτη (ή να βρίσκονται στα πρόθυρα) πριν ακόμη συμπληρώσουν την πρώτη δεκαετία της ζωής τους.

Οι επιστήμονες κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου σε γονείς και πολιτεία καθώς βλέπουν ότι τα παιδιά πάσχουν από παχυσαρκία και είναι υπέρβαρα αφού δεν αθλούνται όσο χρειάζεται και ζητούν από το υπουργείο Παιδείας να δώσει προτεραιότητα στην υγεία των παιδιών και όχι ν’ ασχολείται μόνο με τα μαθήματα και αν πρέπει οι μαθητές να διδάσκονται Αρχαία ή Θρησκευτικά…
Τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν χτες σχετικά με τη φυσική κατάσταση των μαθητών είναι άκρως απογοητευτικά και ανησυχητικά για το μέλλον της νέας γενιάς όσον αφορά στην υγεία τους. Και πώς να μην ανησυχεί κάποιος όταν από τα στατιστικά προκύπτει ότι το 33% των Ελλήνων μαθητών αξιολογήθηκαν ως υπέρβαροι και παχύσαρκοι και μάλιστα κυρίως στις ηλικίες 8-11 ετών (η παχυσαρκία ήταν πιο συχνή στα αγόρια σε σχέση με κορίτσια, 11% έναντι 9%).
Με απλά λόγια δηλαδή περίπου 4 στους 10 μαθητές που βρίσκονταν στην έναρξη της εφηβείας ήταν υπέρβαροι ή παχύσαρκοι. Οι επιστήμονες αναδεικνύουν τη σοβαρότητα του προβλήματος του υπερβάλλοντος βάρους στην παιδική και εφηβική ηλικία που πλέον τείνει να λάβει επιδημικές διαστάσεις στη χώρα μας και δηλώνουν ότι το 40% των μαθητών έχουν τη δυνατότητα να ασκηθούν μόνο στο σχολείο και όχι σε άλλες δομές, γεγονός που πρέπει να ληφθεί σοβαρά υπόψη από την Πολιτεία, καθώς η φυσική τους κατάσταση σχετίζεται άμεσα με την υγεία τους.
Συμπεράσματα
Oλα αυτά τα συμπεράσματα προέρχονται από την παρουσίαση των αποτελεσμάτων του προγράμματος ΕΥ ΖΗΝ που εφαρμόζεται στα σχολεία τα τελευταία χρόνια και που αυτή τη φορά αφορούσε τις επιδόσεις φυσικής κατάστασης ενός πανελλήνιου δείγματος 420.000 μαθητών από 4.500 σχολεία της χώρας.
Σήμα κινδύνου για την παιδική παχυσαρκία
Συνοψίζοντας τα αποτελέσματα και για τα τρία τελευταία έτη υλοποίησης του προγράμματος, οι επιστήμονες υπογράμμισαν ότι οι περιφέρειες της χώρας με τα υψηλότερα ποσοστά υπέρβαρων παιδιών ήταν αυτές του Νότιου Αιγαίου, του Βόρειου Αιγαίου, των Ιονίων Νήσων και της Κρήτης, τονίζοντας την ανάγκη για παρεμβάσεις πρόληψης και αντιμετώπισης της παχυσαρκίας στον νησιωτικό πληθυσμό της χώρας, ενώ τα χαμηλότερα ποσοστά παρατηρήθηκαν στις περιφέρειες της Ηπείρου, της Δυτικής Ελλάδας και της Θεσσαλίας.
Σχετικά με τις διατροφικές συνήθειες των παιδιών επισημαίνεται ότι όλο και χειροτερεύουν και κυρίως όσο βαθαίνει η οικονομική κρίση στη χώρα μας. Μόλις το 25% των παιδιών και των εφήβων παρουσίασαν μια ικανοποιητική προσκόλληση στη μεσογειακή δίαιτα κατά το σχολικό έτος 2014-15.
Μάλιστα, το ποσοστό των μαθητών με ικανοποιητικές διατροφικές συνήθειες για το συγκεκριμένο έτος είναι πολύ χαμηλότερο σε σχέση με τα αντίστοιχα ποσοστά για τα έτη 2012-13 (40%) και 2013-14 (35%), γεγονός που υπογραμμίζει μια διαχρονική υποβάθμιση της διατροφής των παιδιών στην Ελλάδα.

Η διατροφή των μαθητών φάνηκε να υποβαθμίζεται με την ηλικία, αναδεικνύοντας ότι η μετάβαση στην εφηβεία αποτελεί μια περίοδο που χαρακτηρίζεται από αλλαγές στον τρόπο ζωής με σημαντικό αντίκτυπο στην ποιότητα της διατροφής των παιδιών.
Τι φταίει;

Οπως επισημαίνουν οι ερευνητές αναφορικά με τις συνήθειες σωματικής δραστηριότητας του μαθητικού πληθυσμού της Ελλάδας, παρατηρήθηκε ότι ένα μεγάλο ποσοστό των παιδιών και των εφήβων της χώρας υιοθετούν έναν καθιστικό τρόπο ζωής κατά το έτος 2014-15.
Συγκεκριμένα, περίπου το 25% των παιδιών ανέφεραν ότι δεν συμμετέχουν σε κάποιο είδος οργανωμένης αθλητικής δραστηριότητας, ενώ από τα παιδιά που αθλούνταν μόλις το 20% δήλωσαν ότι αφιερώνουν περισσότερο χρόνο από 1 ώρα την εβδομάδα, ενώ οι διεθνείς συστάσεις κάνουν λόγο για τουλάχιστον 1 ώρα άσκηση την ημέρα. Επιπλέον, περίπου το 30% και 60% των παιδιών δήλωσαν ότι καταπιάνονται με καθιστικές δραστηριότητες καθημερινά, τις ημέρες του σχολείου και τα Σαββατοκύριακα, αντιστοίχως.

ethnos.gr

Ακολουθήστε το onlarissa.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ελάτε στην ομάδα μας στο viber για να ενημερώνεστε πρώτοι για τις σημαντικότερες ειδήσεις