Σωτήρια επέμβαση για μωράκι που κινδύνευε να πνιγεί από την υπερμεγέθη γλώσσα του

Δημοσιεύθηκε στις: 13 Οκτωβρίου 2016, 17:57

Να χαμογελάσει για πρώτη φορά μπόρεσε μετά από μια σωτήρια χειρουργική επέμβαση ένα μωράκι, το οποίο – λόγω σπάνιας γενετικής πάθησης – είχε γεννηθεί με τη γλώσσα ενός ενήλικου μέσα στο στόμα του.

Η Paisley Morrison-Johnson γεννήθηκε με μια τόσο μεγάλη γλώσσα, που χρειάστηκε μηχανική υποστήριξη για την αναπνοή της από την πρώτη κιόλας εβδομάδα της ζωής της, προκειμένου να μην πνιγεί.

Το σύνδρομο Beckwith Wiedemann από το οποίο πάσχει η χαριτωμένη μικρούλα (και το οποίο επηρεάζει 1 σε κάθε 14.000 γεννήσεις παγκοσμίως) είχε ως συνέπεια η γλώσσα της να έχει διπλάσιο μέγεθος από το στόμα της, με αποτέλεσμα να μην μπορεί να θηλάσει. Για τον λόγο αυτό είχε τοποθετηθεί ένα σωληνάκι στο στομάχι της, από το οποίο τρεφόταν αποκλειστικά μέχρι την ηλικία των έξι μηνών.

Τότε οι γιατροί προχώρησαν στην πρώτη χειρουργική επέμβαση, με την οποία αφαίρεσαν κάποια τμήματα της γλώσσας προκειμένου να ανακουφίσουν το άτυχο μωράκι. Δυστυχώς, όμως η γλώσσα της συνέχιζε να αναπτύσσεται ραγδαία, κάτι που βύθισε τους γονείς της στην απελπισία.

Για καλή τύχη της ταλαιπωρημένης οικογένειας, η δεύτερη εγχείριση, με την οποία αφαιρέθηκε σχεδόν η μισή γλώσσα, κρίθηκε πολύ πιο επιτυχημένη. Η πλέον 16 μηνών μπορεί σήμερα όχι μόνο να χαμογελά ανεμπόδιστα αλλά και να δημιουργεί τους ήχους που θα της επιτρέψουν τους επόμενους μήνες να πει τις πρώτες της λεξούλες και να έχει μια κανονική ζωή.

protothema.gr

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ