ΕΛΛΑΔΑΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΟ

Μείωση του ΕΝΦΙΑ για ευπαθείς ομάδες αλλά από το… 2017

Μείωση του ΕΝΦΙΑ προκειμένου να ελαφρυνθούν συγκεκριμένες κατηγορίες φορολογουμένων και ιδίως όσοι ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες εξετάζει το υπουργείο Οικονομικών για το 2017.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το ΥΠΟΙΚ αναμένεται να προχωρήσει στις εν λόγω αλλαγές αν συνεχιστεί ο θετικός απολογισμός στα έσοδα.

Τα σενάρια που εξετάζονται κάνουν λόγο είτε για εφαρμογή ενός αφορολόγητου ποσού είτε ο αρχικός φορολογικός συντελεστής να είναι χαμηλός ώστε να μην προκύπτουν μεγάλες επιβαρύνσεις όταν κάποιος διαθέτει ένα ακίνητο μικρής αντικειμενικής αξίας.

Το αφορολόγητο θα μπορούσε να διαμορφωθεί σύμφωνα με αρμόδιο παράγοντα, στα 50.000 ευρώ ή και λίγο χαμηλότερα (π.χ. 30.000 ευρώ) και από κει και πάνω να εφαρμοστεί μία φορολογική κλίμακα με πολλούς συντελεστές για να πιάσει όλες τις αξίες των ακινήτων.

Η κυβέρνηση δεν θέλει να απολέσει το τελικό ποσό είσπραξης που είναι κοντά στα 2,65 δισ. ευρώ, ενώ από την άλλη ο νέος ΕΝΦΙΑ θέλει να στηρίζεται στη λογική ότι θα επιβάλλεται στη συνολική αντικειμενική αξία της ακίνητης περιουσίας των φορολογουμένων και όχι η διπλή φορολογία που ισχύει σήμερα.

Βέβαια όλα αυτά προς το παρόν αποτελούν “ασκήσεις επί χάρτου”, αν και στην κυβέρνηση καταβάλλουν προσπάθειες ώστε να επιτευχθεί ο στόχος τους και να ελαφρυνθούν οι φορολογούμενοι που δυσκολεύονται να αντεπεξέλθουν στις υποχρεώσεις τους.

enikonomia.gr

Ακολουθήστε το onlarissa.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ελάτε στην ομάδα μας στο viber για να ενημερώνεστε πρώτοι για τις σημαντικότερες ειδήσεις