ΕΛΛΑΔΑ

Δεν θέλουν αύξηση των ορίων συνταξιοδότησης οι δικαστικοί

Την αντίθεσή της στο ενδεχόμενο μεταβολής των ορίων ηλικίας για την συνταξιοδότηση των δικαστικών λειρουργών εκφράζει με ανακοίνωσή της η Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων προκαλώντας ερωτήματα για την στάση της  στο επίμαχο αυτό θέμα την στιγμή που για το σύνολο των εργαζομένων με το νέο ασφαλιστικό θα κληθεί να εργαστεί περισσότερα χρόνια για να πάρει μειωμένες συντάξεις. Γνωρίζοντες τα της Δικαιοσύνης πάντως βλέπουν συγκεκριμέμενη στόχευση προς τα υψηλά κλιμάκια της ιεραρχίας  πίσω από την ανακοίνωση.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η πρόεδρος του Αρείου Πάγου είναι η μόνη που φεύγει τον προσεχή Ιούνιο, καθώς συνταξιοδοτείται λόγω συμπλήρωσης του 67ου της ηλικίας της, και αν πράγματι καταστεί εφικτό, να ξεπεραστεί η ρητή συνταγματική απαγόρευση, με νόμο, θα μπορεί να παραμείνει για τρία ακόμα χρόνια.

Στο εξωτερικό και ειδικώς στα ευρωπαϊκά δικαστήρια οι δικαστές δεν έχουν όριο ηλικίας, ενώ στη χώρα μας το όριο των 67 ετών που ορίζει το Σύνταγμα έχει τεθεί για προστασία των δικαστών, ώστε να μην μπορεί κάποιος να τους διώξει νωρίτερα.

Ακολουθεί ολόκληρη η ανακοίνωση:

«Αναφορικά με χθεσινά δημοσιεύματα του Τύπου, που κάνουν λόγο για συζητήσεις του πρωθυπουργού με τους προέδρους των Ανωτάτων Δικαστηρίων σχετικά με την αύξηση του ορίου ηλικίας αποχώρησης των Δικαστικών Λειτουργών από την υπηρεσία, υπενθυμίζουμε τη σαφέστατη Συνταγματική πρόβλεψη του άρθρου 88 παρ. 5 “Οι δικαστικοί λειτουργοί έως και τον βαθμό του εφέτη ή του αντεισαγγελέα εφετών και τους αντίστοιχους με αυτούς βαθμούς, αποχωρούν υποχρεωτικά από την υπηρεσία μόλις συμπληρώσουν το 65ο έτος της ηλικίας τους και όλοι όσοι έχουν βαθμούς ανώτερους από αυτούς ή τους αντίστοιχους με αυτούς αποχωρούν υποχρεωτικά από την υπηρεσία μόλις συμπληρώσουν το 67ο έτος της ηλικίας τους”.

Η συνταγματική διάταξη δεν αφήνει κανένα απολύτως περιθώριο παρερμηνείας. Έτσι εφαρμόζεται από την ψήφισή της το 1975 χωρίς ποτέ κανείς να αμφισβητήσει το νόημά της. Οποιαδήποτε συνεπώς σκέψη για μεταβολή του ανώτατου συνταγματικού ορίου με τυπικό νόμο προκαλεί τρόμο κυρίως για την ευκολία και την ανεπίτρεπτη προχειρότητα με την οποία επιχειρείται να ξεπεραστούν ανυπέρβλητοι συνταγματικοί φραγμοί. Τυχόν αύξηση του ορίου ηλικίας των δικαστικών λειτουργών και μάλιστα με μη σύννομο τρόπο θα λειτουργήσει χωρίς καμία αμφιβολία ως προπομπός για όλους τους εργαζομένους και θα οδηγήσει σε ακόμα βιαιότερες ρυθμίσεις στο συνταξιοδοτικό. Στο πλαίσιο της συνταγματικής αναθεώρησης και αναφορικά με την αναγκαιότητα ή μη αύξησης του ορίου ηλικίας των δικαστών θα τοποθετηθούμε τον κατάλληλο χρόνο με γνώμονα την εύρυθμη λειτουργία της Δικαιοσύνης. Καθιστούμε σαφές για ακόμα μία φορά ότι η βούληση και τα αιτήματα των δικαστών και εισαγγελέων της χώρας διατυπώνονται αποκλειστικά από τις δικαστικές ενώσεις.

Τέλος καλούμε τον υπουργό Δικαιοσύνης και τον πρωθυπουργό να λάβουν θέση στο ζήτημα που ανέκυψε και να ξεκαθαρίσουν ότι δεν υπάρχει περιθώριο οποιασδήποτε διαφορετικής ερμηνείας της ξεκάθαρης συνταγματικής διάταξης του άρθρου 88 παρ. 5. Σε αντίθετη περίπτωση υπάρχει ο κίνδυνος να οδηγηθούμε σε ανεξέλεγκτες καταστάσεις που θα πλήξουν βαρύτατα τη συνταγματική τάξη και το κράτος δικαίου.»

parapolitika.gr

Ακολουθήστε το onlarissa.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ελάτε στην ομάδα μας στο viber για να ενημερώνεστε πρώτοι για τις σημαντικότερες ειδήσεις