ΕΛΛΑΔΑ

Μόλις 13 μαθητές από τους 130 πήγαν στο σχολείο λόγω των προσφυγόπουλων

Ανεμπόδιστα μπήκαν στις τάξεις τους τη δεύτερη σχολική μέρα 46 προσφυγόπουλα, που φοιτούν στην Δομή Υποδοχής Εκπαίδευσης Προσφύγων (ΔΥΕΠ), η οποία λειτουργεί στο Δημοτικό Σχολείο Προφήτη Βόλβης.

«Όλα κύλησαν ομαλά, σήμερα δεν υπήρξε καμία ένταση, δεν περίμεναν γονείς έξω από το σχολείο, αν και υπήρχε παρουσία αστυνομικής δύναμης», δήλωσε στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο περιφερειακός διευθυντής Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Κεντρικής Μακεδονίας, Παναγιώτης Ανανιάδης, ο οποίος μετέβη και σήμερα στη συγκεκριμένη σχολική μονάδα για την υποδοχή των προσφυγόπουλων.

Το σημερινό πρωινό πρόγραμμα του δημοτικού σχολείου παρακολούθησαν μόλις 13 από τους συνολικά 130 μαθητές του, καθώς γονείς, που αντιδρούν στη λειτουργία της ΔΥΕΠ, αποφάσισαν να εκφράσουν τη διαμαρτυρία τους δια της αποχής των παιδιών τους από τα μαθήματα.

Εν αναμονή και της ανάδειξης νέου διοικητικού συμβουλίου του Συλλόγου Γονέων, καθώς τέσσερα από τα επτά μέλη του παραιτήθηκαν, ο διευθυντής του σχολείου Σωτήρης Τσιομπάνης, εκτιμά ότι αύριο οι μαθητές θα προσέλθουν κανονικά στις τάξεις τους.

«Η εκτίμηση αυτή στηρίζεται στην τηλεφωνική ενημέρωση που έλαβα από αρκετούς γονείς», είπε ο κ.Τσιομπάνης στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, αποδίδοντας μάλιστα την απουσία των περισσότερων παιδιών σήμερα και σε απόπειρα παραπληροφόρησης, καθώς “υπήρξαν γονείς που μου είπαν ότι δεν έστειλαν τα παιδιά στο σχολείο, επειδή έμαθαν ότι ο δήμος το έκλεισε”. Προκειμένου να ελέγξει τους ισχυρισμούς των γονέων ο κ.Τσιομπάνης επικοινώνησε με τον δήμαρχο Βόλβης, ο οποίος, όπως είπε, τον διαβεβαίωσε ότι «δεν υπήρξε από την πλευρά του δήμου καμία σχετική απόφαση”.

Στο μεταξύ ο δήμαρχος Βόλβης, Διαμαντής Λιάμας, σε δήλωσή του με αφορμή την απόφαση λειτουργίας Δομής Υποδοχής Εκπαίδευσης προσφυγόπουλων στο κτήριο του Δημοτικού Σχολείου Προφήτη, κάνει λόγο για έλλειψη ενημέρωσης του δήμου και των γονέων. «Κανείς σχετιζόμενος με αυτή την απόφαση, δεν επικοινώνησε με τον δήμο Βόλβης, ώστε να διερευνηθεί αν υπήρχε άλλη δυνατότητα φιλοξενίας των μαθητών αυτών. Ο δήμος Βόλβης ήταν και είναι πρόθυμος να υποδείξει έτοιμα σχολικά ανενεργά κτίρια, με όλες τις κτηριακές προϋποθέσεις για την υποδοχή των παιδιών των προσφύγων. Γιατί δεν συζητήθηκε καν αυτό το ενδεχόμενο;» αναφέρει ο δήμαρχος και μιλά για προχειρότητα και βιασύνη στο θέμα αλλά και για αιφνιδιασμό.

Παράλληλα τονίζει ότι ο δήμος Βόλβης υπήρξε από τους λίγους πανελλαδικά που αποδέχθηκαν πρόταση δημιουργίας κέντρου φιλοξενίας προσφύγων εντός των διοικητικών του ορίων, υπογραμμίζει ότι οι κάτοικοι του δήμου Βόλβης έχουν προσφυγικές καταβολές και δεν διακατέχονται από ρατσιστικές αντιλήψεις και επισημαίνει ότι καταδικάζει κάθε μορφής βίας από όπου και αν προέρχεται. Ζητά τέλος από το υπουργείο Παιδείας αφενός την αναβολή της απόφασης (ώστε να ενημερωθούν έγκυρα και από επίσημα χείλη οι γονείς για τα ζητήματα υγιεινής και ασφάλειας, τα οποία αφορούν τα παιδιά τους) και αφετέρου τη χρησιμοποίηση ανενεργών σχολικών κτηρίων, για την πραγματοποίηση των μαθημάτων για τα παιδιά των προσφύγων.

Την ίδια ώρα ο κ. Ανανιάδης επισημαίνει ότι περί τα 200 παιδιά μεταφέρθηκαν σήμερα από τις δομές φιλοξενίας προσφύγων στις πέντε Δομές Υποδοχής για την Εκπαίδευση των Προσφύγων (ΔΥΕΠ), που λειτουργούν σε σχολικές μονάδες του νομού Θεσσαλονίκης. Ο ίδιος εκτιμά ότι ο αριθμός θα αυξηθεί, καθώς σήμερα οι συντονιστές εκπαίδευσης προσφύγων ξεκίνησαν την καταγραφή των παιδιών στα Κέντρα Φιλοξενίας.

newsbeast.gr

Ακολουθήστε το onlarissa.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ελάτε στην ομάδα μας στο viber για να ενημερώνεστε πρώτοι για τις σημαντικότερες ειδήσεις