ΚΟΣΜΟΣ

Έρευνα σοκ: Κάθε 7 δευτερόλεπτα… παντρεύεται ένα κορίτσι κάτω των 15

Στοιχεία που προκαλούν σοκ -τουλάχιστον για τα ήθη των δυτικών κοινωνιών- είδαν το φως της δημοσιότητας μέσω της έρευνας που πραγματοποίησε η διεθνής οργάνωση «Save the Children». Σύμφωνα με τα στοιχεία που προέκυψαν, ένα κορίτσι κάτω των 15 ετών παντρεύεται κάθε 7 δευτερόλεπτα στον κόσμο, ενώ κάτω των 18, τα νούμερα είναι ακόμη πιο τρομακτικά, καθώς συμβαίνει ανά 2 δευτερόλεπτα!

Ανάλογα είναι τα νούμερα και για κορίτσια κάτω των 10 ετών, τα οποία συνοδεύονται από αναφορές για βίαιη συμπεριφορά, βιασμούς και περιορισμούς που υπερβαίνουν τα όρια του ανεκτού. Τα περισσότερα από αυτά τα παιδιά έχουν ήδη βιαστεί και έχουν περιέλθει σε κατάσταση ανεπιθύμητης εγκυμοσύνης, με συνέπεια να προωθούναι κατ’ αυτόν τον τρόπο από τις οικογένειές τους, οι οποίες επιχειρούν να αποφύγουν την κοινωνική κατακραυγή.

Κάθε δύο δευτερόλεπτα, ένα κορίτσι κάτω των 18 ετών αναγκάζεται να παντρευτεί έναν -κατά πολλά χρόνια- μεγαλύτερο άνδρα, ενώ το φαινόμενο παρατηρείται ιδιαίτερα σε χώρες όπως το Αφγανιστάν, η Σομαλία, η Υεμένη και η Ινδία. Η τελευταία έχει ονομαστεί ως η χώρα με τον μεγαλύτερο αριθμό παντρεμένων ανήλικων κοριτσιών. Ο αριθμός τους ανέρχεται σε περίπου 24,6 εκατ. παιδιά, τα οποία παντρεύτηκαν πριν συμπληρώσουν το 18ο έτος της ηλικίας τους.

Στη Νιγηρία βρέθηκε ότι το 40% των κοριτσιών από φτωχές οικογένειες παντρεύονται πριν τα 15 τους, ενώ στην ίδια χώρα το ποσοστό για την ίδια ηλικιακή κατηγορία στις πλούσιες οικογένειες, πέφτει στο 3%.

Οι ανθρωπιστικές και οικονομικές κρίσεις επιβαρύνουν ακόμη περισσότερο την κατάσταση, σύμφωνα με την έκθεση της Οργάνωσης, καθώς στο Λίβανο παρατηρήθηκε ότι οι Σύροι πρόσφυγες παντρεύουν τις κόρες τους με μεγαλύτερους άνδρες, προκειμένου να διασφαλίσουν την ασφάλειά τους, ενώ στη Σιέρα Λεόνε, όπου ο Έμπολα δεν έχει αντιμετωπιστεί, περίπου 14.000 παιδιά έχουν εγκαταλείψει το σχολείο, λόγω εγκυμοσύνης.

Η Οργάνωση έχει στείλει τηλεγράφημα στις κυβερνήσεις, προκειμένου να λάβουν μέτρα και να βοηθήσουν στην πάταξη του φαινομένου. Παρ’ ότι έλαβαν διαβεβαιώσεις, σύμφωνα με τα στοιχεία που έχουν προκύψει, η αύξηση των περιπτώσεων θα είναι ραγδαία τα επόμενα χρόνια. Σήμερα έχουν καταγραφεί περίπου 700 εκατ. ανήλικα κορίτσια. Το 2030, ο αριθμός θα ανέβει στα 900 εκατ. και το 2050, οι περιπτώσεις κοριτσιών που εξαναγκάζονται σε γάμο πριν ενηλικιωθούν, θα ανέλθει σε 1,2 δισ.

protothema.gr

Ακολουθήστε το onlarissa.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ελάτε στην ομάδα μας στο viber για να ενημερώνεστε πρώτοι για τις σημαντικότερες ειδήσεις