ΛΑΡΙΣΑ

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας του ΠΑΜΕ στο Γενικό Νοσοκομείο Λάρισας (ΦΩΤΟ)

Σήμερα την ημέρα που γιατροί και νοσηλευτές απεργούν για μεγάλα προβλήματα που ταλανίζουν την υγεία το ΠΑΜΕ υγειονομικού πραγματοποίησε συγκέντρωση διαμαρτυρίας στην κεντρική πύλη του Γ.Ν.Λάρισας.

Το ΠΑΜΕ με την συμπαράσταση του ΕΚΛ διαμαρτύρεται για την κακή κατάσταση στο χώρο της υγείας και τις τεράστιες ελλείψεις που παρουσιάζονται.

Σε δηλώσεις του ο Γραμματέας του ΕΚΛ Πάρης Λιόλιος στηλίτευσε την στάση των τοπικών σωματείων της ΠΟΕΔΗΝ να μην συμμετέχουν στην σημερινή πανελλαδική απεργία.

14607927_1109474745795886_94003435_n

Έτσι τα δύο νοσοκομεία της Λάρισας σήμερα λειτουργούν χωρίς να παρουσιαστούν προβλήματα.

H ανακοίνωση του ΠΑΜΕ

“Η κυβέρνηση χθες προχώρησε σε Πυροτεχνήματα για να διασκεδάσει τις εντυπώσεις από την αντιλαϊκή πολιτική της και τις συνέπειες που έχει στον ευαίσθητο τομέα της Υγείας, ανακοινώνοντας ότι επισπεύδει τις 4.000 προσλήψεις νοσηλευτικού και παραϊατρικού προσωπικού στα νοσοκομεία, μέσω προγραμμάτων «κοινωφελούς εργασίας» από τον ΟΑΕΔ.
Σύμφωνα με τον Κο πρωθυπουργό οι προσλήψεις αυτές θα χρηματοδοτηθούν από την πρώτη δόση των πληρωμών για τις τηλεοπτικές άδειες και εντάσσονται στη «βασική προτεραιότητα της κυβέρνησης, που είναι η ταχεία βελτίωση της κατάστασης και η αντιμετώπιση των προβλημάτων» στην Υγεία.
Δεν είναι καθόλου τυχαία, οι σχετικές ανακοινώσεις έγιναν δυο μέρες πριν τις κινητοποιήσεις των εργαζομένων στα δημόσια νοσοκομεία και ενώ στο προσχέδιο του προϋπολογισμού που κατατέθηκε καταγράφονται νέες μειώσεις στις λεγόμενες «κοινωνικές δαπάνες». Η ίδια η πραγματικότητα, όμως, πετάει στον κάλαθο των αχρήστων την κυβερνητική προπαγάνδα. Οι 4.000 θέσεις στα νοσοκομεία θα έχουν διάρκεια μόλις 12 μήνες, που σημαίνει ότι σ’ ένα χρόνο από τώρα τα κενά θα είναι ίδια ή και μεγαλύτερα. Την ίδια ώρα, στο ΕΣΥ λείπουν 30.000 νοσηλευτές, πράγμα που καθιστά «σταγόνα στον ωκεανό» η αυτό που λέει ο λαός «δίνεις τον καρκινοπαθή ασπιρίνη για να τον γιατρέψεις» Από αυτή τη σκοπιά, οι εξαγγελίες της κυβέρνησης όχι μόνο δεν αποτελούν λύση στο πρόβλημα της υποχρηματοδότησης και των ελλείψεων, αλλά επιπλέον συμβάλλουν στην επέκταση των εργασιακών σχέσεων πολλών ταχυτήτων στα νοσοκομεία, σε βάρος της σταθερής δουλειάς με πλήρη δικαιώματα για όλους.
Συνάδελφοι συναδέλφισσες
Μόνο μέσα από την ενεργή συμμετοχή μας στην οργανωμένη πάλη μπορούμε να βάλουμε ΤΕΡΜΑ στην κοροϊδία, στις άθλιες συνθήκες δουλειάς,
στις μονοβάρδιες, στην κινητικότητα, στα μεροκάματα που ειναι στα όρια της φτώχειας, στα «μπίζνες πλαν» Διοικήσεων και κυβέρνησης για κλινικές και νοσοκομεία, στα νέα αντιλαϊκά μέτρα που απεργάζονται επιχειρηματικοί όμιλοι- κυβέρνηση- Ευρωπαϊκή Ένωση (Ε.Ε.)- ΔΝΤ.
Μόνο μέσα από τη δραστήρια συμμετοχή όλων μας και ανατρέποντας την απαράδεκτη κατάσταση στα σωματεία μας, μέσα από πρωτοβουλίες διεκδίκησης των σύγχρονων δικαιωμάτων μας, διεκδίκησης υψηλού επιπέδου και εντελώς δωρεάν υπηρεσίες για όλο το λαό, σε συντονισμό με σωματεία εργαζομένων άλλων κλάδων, αυτοαπασχολούμενων, μικρομεσαίων αγροτών, με συλλόγους χρονίως πασχόντων, συνταξιούχων, γυναικών, νεολαίας θα καταφέρουμε να περάσει το εργατικό- λαϊκό κίνημα στην επίθεση απέναντι στον κοινό εχθρό.
Η σημερινή άσχημη κατάσταση στο κίνημα που επιτρέπει στην εργοδοσία και τις κυβερνήσεις της να μας αφαιρούν μαζικά κατακτήσεις που κέρδισαν οι προηγούμενες γενιές με μακροχρόνιους αγώνες, μαζικές απεργίες και θυσίες, δεν θα κρατήσει για πάντα.
Στο χέρι σου είναι, συνάδελφε, να αλλάξει μια ώρα αρχύτερα! Όσο στερείς το μυαλό και τις δυνάμεις σου από τη συλλογική πάλη για όλα όσα δικαιούμαστε, για όλα όσα δικαιούνται τα παιδιά σου, δίνεις περιθώρια στον αντίπαλο να σου αφαιρεί κι άλλα. Η ευτυχία σου και αυτή των παιδιών σου δεν είναι στα χέρια της κυβέρνησης και των αφεντικών της, δεν είναι ούτε στον προσωπικό αγώνα για επιβίωση. Είναι στον κοινό συλλογικό αγώνα για να επιβάλλουμε το δίκιο μας, εμείς οι πολλοί απέναντι στους λίγους που μας το στερούν βίαια.
Οι εξελίξεις στον κλάδο μας τα χρόνια πριν την καπιταλιστική οικονομική κρίση, αλλά και μέσα σε αυτή δείχνουν ότι οι μόνοι κερδισμένοι διαχρονικά είναι οι μονοπωλιακοί όμιλοι στην Υγεία, είναι οι μεγαλοεπιχειρηματίες στην αποκατάσταση και την πρόνοια που εξασφάλιζαν τεράστια κέρδη σε κάθε περίοδο, με κάθε κυβέρνηση. Παλιότερα με ΝΔ και ΠΑΣΟΚ και σήμερα με τη συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ. Οι Όμιλοι και ο Σύνδεσμος βιομηχάνων καθορίζουν μισθούς και δικαιώματα σε ιδιωτικό και δημόσιο τομέα μέσα από μηχανισμούς και όργανα του κράτους.
Η ενίσχυση της κερδοφορίας τους ήρθε μέσα από το τσάκισμα των μισθών μας, των εργασιακών και ασφαλιστικών μας δικαιωμάτων. Ήρθε μέσα από την υποχρηματοδότηση και υποστελέχωση των κρατικών υγειονομικών μονάδων, για να αυξάνεται το «ζεστό χρήμα» που πηγαίνει από τον κρατικό προϋπολογισμό στους εφοπλιστές και τους βιομήχανους.
Η αύξηση πληρωμών των ασφαλιστικών ταμείων και των ίδιων των ασφαλισμένων και ανασφάλιστων απ ευθείας από την τσέπη τους για εξετάσεις, νοσήλια, θεραπείες, φάρμακα υπηρετεί το στόχο να φτιαχτεί ένα σύστημα πλήρως ανταποδοτικό. Νοσοκομεία με τζίρο και μειωμένη κρατική χρηματοδότηση (αυτόνομες αυτοδιοικούμενες μονάδες) είναι η στρατηγική της Ευρωπαϊκής Ένωσης «οικειοθελώς» συμφωνημένη από τις σοσιαλδημοκρατικές και νεοφιλελεύθερες κυβερνήσεις.
Όπως το νοσοκομείο της Σαντορίνης που χτίστηκε και εξοπλίστηκε από τον κόπο του λαού, παραδόθηκε όμως από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ- ΑΝΕΛ σε Ανώνυμη Εταιρεία (Α.Ε.), την ΑΕΜΥ, στελεχώθηκε και με δανεικό προσωπικό, για να λειτουργεί ως αυτοχρηματοδοτούμενη μονάδα. Δε συναντάμε, λοιπόν, μόνο το κλείσιμο, τη συγχώνευση, την κατάργηση Νοσοκομείων, Κέντρων Υγείας κι άλλων μονάδων υγείας σαν αποτέλεσμα αυτής της αντιλαϊκής πολιτικής. Ταυτόχρονα, μπορεί και να ανοίγουν μαγαζιά υγείας με προσωπικό για ορισμένο χρονικό διάστημα (επικουρικοί, 5μηνα, ελαστικές εργασιακές σχέσεις), που «θα μπαίνει και θα βγαίνει» ανάλογα με τις ανάγκες της πελατείας, με ασθενείς που θα ακριβοπληρώνουν με άμεσο και έμμεσο τρόπο. Εργοδοσία, κράτος και Ε.Ε. θέλουν να προωθήσουν το μοντέλο Σαντορίνη Α.Ε. παντού κι έχουν ετοιμάσει και τα εργαλεία τους (θεραπευτικά πρωτόκολλα, αξιολόγηση κλπ).
Η κυβέρνηση με τα ίδια κριτήρια ετοιμάζεται να φέρει σχέδιο νόμου για Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας (Π.Φ.Υ.) και για Ψυχική Υγεία.
Με αυτές τις εξελίξεις και την πολιτική που τις δημιουργεί και τις αναπαράγει, ούτε θέλει, ούτε μπορεί να αντιπαρατεθεί επί της ουσίας η πλειοψηφία της ΠΟΕΔΗΝ. Γι αυτό η αντιπαράθεση που επιλέγει να κάνει είναι πολύ βολική για την ίδια την κυβέρνηση, βολική για τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ που σφράγισαν αρνητικά τη ζωή μας, και τελικά εξυπηρετική για το ίδιο το καπιταλιστικό σύστημα. Γιατί δεν αμφισβητεί με τι όρους και για ποιον δουλεύουν τα νοσοκομεία, οι μονάδες υγείας και πρόνοιας. Γιατί διαχρονικά έβαζαν και βάζουν πλάτη να εισέρχεται μέσα στο κίνημα η γραμμή της ανταγωνιστικότητας και του «ευρωπαϊκού κεκτημένου» που εξυπηρετεί τα συμφέροντα του αντιπάλου μας. Είναι η επιζήμια γραμμή που υπονομεύει τα συλλογικά δικαιώματα των υγειονομικών, των ασθενών και περιθαλπόμενων. Είναι η γραμμή που «κλέβει» την Επιστήμη από τα τίμια χέρια των υγειονομικών και την παραδίδει στα χέρια των εμπόρων της υγείας, για να πλουτίζουν. Σε όλα αυτά ΠΑΣΚΕ & ΔΑΚΕ έβαζαν πλάτη τόσα χρόνια και συνεχίζουν να βάζουν.
Στην ιδία ρότα η απαράδεκτη και υπονομευτική στάση της πλειοψηφίας των μελών των δυο Δ.Σ. των συλλόγων εργαζομένων στα νοσοκομεία Γ.Ν.Λ. & Πανεπιστημιακό που ενώ στην ΠΟΕΔΗΝ ως παρατάξεις την ψήφισαν, δεν συνεδρίασαν ,δεν ενημέρωσαν τους εργαζόμενους , δεν κάλεσαν Γ.Σ. να πάρουν τη γνώμη των εργαζομένων .
Μόνο μέσα από την δικιά μας ενεργή συμμετοχή και δράση στην οργανωμένη πάλη μπορούμε να βάλουμε ΤΕΡΜΑ σε αυτή την απαράδεκτη κατάσταση που επικρατεί στα σωματεία μας, με συνδικαλιστές που όχι μόνο δεν κουνάνε το δαχτυλάκι τους για την κινητοποίηση των εργαζομένων αλλά πολλοί από αυτούς είναι απεργοσπάστες η δηλώνουν συνδικαλιστική άδεια για να παίρνουν το μεροκάματο, βάζοντας και με αυτόν τον τρόπο πλάτη να περνάει η αντιλαϊκή αντεργατική πολιτική κυβέρνησης- Ευρωπαϊκής Ένωσης- επιχειρηματικών
Γι αυτό δεν τους νοιάζει πραγματικά να οργανωθούν οι κινητοποιήσεις μέσα από μαζικές συλλογικές διαδικασίες στους χώρους δουλειάς. Γι αυτό επιδιώκουν να είναι και οργανωτικά διαιρεμένο το κίνημα, θέλοντας τους εργαζόμενους με ελαστικές εργασιακές σχέσεις έξω από τα σωματεία, εμείς σας λέμε Ξεπέρασέ τους ! ΣΥΣΤΡΑΤΕΥΣΗ ΜΕ ΤΟ ΤΑΞΙΚΟ ΚΙΝΗΜΑ ΚΑΙ ΤΟ ΠΑΜΕ ΔΙΕΚΔΙΚΟΝΤΑΣ :
Άμεση καταβολή των δεδουλευμένων. Αναπλήρωση απωλειών στους μισθούς.
Μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού. Μονιμοποίηση των εργαζομένων με ελαστικές εργασιακές σχέσεις και των εργαζομένων στα εργολαβικά συνεργεία.
Σταθερό 5ήμερο με 6ωρο – 30ωρο. Μία εφημερία την εβδομάδα.
Αποκλειστικά δημόσια, καθολική ασφάλιση. Σύνταξη στα 60 και τα 55 αντίστοιχα για άνδρες και γυναίκες. Επέκταση των Βαρέων Ανθυγιεινών Επαγγελμάτων.
Αποκλειστικά δημόσιο δωρεάν σύστημα Υγείας – Πρόνοιας, με πλήρη κρατική χρηματοδότηση. Κατάργηση της επιχειρηματικής δράσης.
Τα σχέδια της κυβέρνησης για την Ψυχική Υγεία και την ΠΦΥ να μη φθάσουν στη βουλή
Να φορολογηθούν με συντελεστή 45% τα κέρδη των επιχειρηματικών ομίλων
Άμεση λήψη μέτρων για την πρόληψη και αντιμετώπιση του επαγγελματικού κινδύνου και την προστασία της υγείας και ασφάλειας σε όλους”

 

Ακολουθήστε το onlarissa.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ελάτε στην ομάδα μας στο viber για να ενημερώνεστε πρώτοι για τις σημαντικότερες ειδήσεις