ΛΑΡΙΣΑ

Λαϊκή Συσπείρωση: “Υγειονομική βόμβα αποτελεί η έλλειψη εμβολίων…”

Η Λαϊκή Συσπείρωση του Δήμου Λαρισαίων σε ανακοίνωση της αναφέρει τα εξής:

«Με αφορμή την σημερινή συζήτηση στο Δ.Σ. Λαρισαίων για τις ελλείψεις αντιφυματικών εμβολίων θα θέλαμε να επισημάνουμε τα εξής:

«Υγειονομική βόμβα αποτελεί η έλλειψη εμβολίων και η συρρίκνωση των δομών οικογενειακού προγραμματισμού»

Στις 10 Ιούνη του 2014 με τον παραπάνω τίτλο θέταμε στην συνεδρίαση του Δ.Σ., με πρόσφατη την εκλογή της νέας τότε δημοτικής αρχής της «πρώτης φορά Αριστερά», το ζήτημα των ελλείψεων σε εμβόλια και την συρρίκνωση των δομών οικογενειακού προγραμματισμού. Σε εκείνη τη συνεδρίαση που κακήν κακώς παραπέμφθηκε το θέμα στο τέλος από την απερχόμενη δημοτική αρχή της ΝΔ και αποχώρησε μεγάλη μερίδα των συμβούλων της, όπως και της νυν δημοτικής αρχής του ΣΥΡΙΖΑ, ΛΑΕ κ.α., είχαμε ακούσει το σημερινό δήμαρχο να λέει πως θα το λύσει και ότι είχε έρθει σε άμεση επαφή με τις αρμόδιες υγειονομικές υπηρεσίες. Δυο χρόνια μετά η κατάσταση συνεχίζει το ίδιο επικίνδυνη για την υγεία των παιδιών του λαού με την δημοτική αρχή να τυρβάζει για άλλα. (βλέπε Πολιτιστική πρωτεύουσα, κ.α.)

Οι τεράστιες ελλείψεις, η συρρίκνωση και υποβάθμιση των δημόσιων δομών Α’ Βάθμιας φροντίδας υγείας (ΠΦΥ), αλλά και η μετατροπή των εμβολιασμών από πλευράς της κεντρικής κυβέρνησης σε προαιρετικούς, εκτός ορισμένων ευπαθών ομάδων (ρομά, οροθετικοί κτλ.), προκαλούν σοβαρά προβλήματα στην κάλυψη παιδιών – εφήβων, με πιο ευάλωτα τα παιδιά των φτωχών λαϊκών στρωμάτων. Από τον Αύγουστο του 2013 δεν διενεργούνται εμβολιασμοί παιδιών απόρων και ανασφάλιστων οικογενειών λόγω της μη χορήγησης εμβολίων από το κράτος. Σ’ αυτές τις δομές κατά μέσω όρο εμβολιάζονταν 2000 παιδιά ετησίως. Παράλληλα ο αντιφυματικός εμβολιασμός που διενεργούνταν από το αντιφυματικό ιατρείο του ΓΝΛ σταμάτησε τον Γενάρη του 2014 λόγω της μη χορήγησης του εμβολίου από το κράτος. Αποτέλεσμα, στα μισά σχολεία της πόλης μας ( Γ΄ Τάξη Δημοτικού σήμερα) και σε όλα από το 2015 να μην έχει διενεργηθεί ο αντιφυματικός εμβολιασμός.

Αυτή η κατάσταση που συνεχίζεται από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ και την ΕΕ για λειτουργία των δομών στη λογική κόστος-όφελος, με συμμετοχή εθελοντών και κάλυψη των κενών με τη δράση ΜΚΟ και χορηγών, θέτουν σε σοβαρή αμφισβήτηση τη σταθερότητα και καθολικότητα των δωρεάν εμβολιασμών με αποκλειστική ευθύνη του κράτους. Αυτή την πολιτική στηρίζει και η δημοτική αρχή των ΣΥΡΙΖΑ, ΛΑΕ κ.α., αλλά έχουν ως προμετωπίδα τους και οι υπόλοιπες δημοτικές παρατάξεις στον δήμο της Λάρισας. Εξάλλου στα προεκλογικά προγράμματά τους έτσι σκέφτονταν να αντιμετωπίσουν κενά της κεντρικής κυβέρνησης σε τομείς υγείας-πρόνοιας, με συμμετοχή ΜΚΟ, εθελοντών, κοινωνικών Φαρμακείων-ιατρείων, δηλαδή το καθολικό δικαίωμα να μετατρέπεται σε ευκαιρία για τους πιο εξαθλιωμένους συνανθρώπους μας. Στο συγκεκριμένο ζήτημα η κρατική ευθύνη της διάθεσης αλλά και της χορήγησης των εμβολίων μετατρέπεται σε ατομική ευθύνη των οικογενειών που καλούνται να αντιμετωπίσουν το ζήτημα με δική τους πρωτοβουλία.

Από 1/1/2017 καταργείτε από τον ΕΟΠΥ και το εμβόλιο κατά του καρκίνου της μήτρας, ενώ από τον Ιούλιο βγήκε η ψηφιακή μαστογραφία. Από τα παραπάνω αναδεικνύονται περίτρανα οι συνέπειες από την συνεχιζόμενη απαξίωση και συρρίκνωση της Α΄ Βάθμιας φροντίδας υγείας, αλλά και η συνέχιση των περικοπών στους εμβολιασμούς, που τα αποτελέσματά της αποτελούν υγειονομική «βόμβα» για τα μέλλον. Αυτό που συμπεραίνεται από τα παραπάνω είναι:

  • Η ανάγκη της χρηματοδότησης να γίνεται από τον κρατικό προϋπολογισμό. Υπεύθυνο για την προμήθεια, την ποιότητα και την επάρκεια των υγειονομικών μονάδων με εμβόλια πρέπει να είναι το κράτος.
  • Τα εμβολιαστικά κέντρα να είναι υπεύθυνα για τη συντήρηση των εμβολίων, να υπάρχουν παιδίατροι για τη σωστή εκτέλεση των εμβολιασμών και την πλήρη ενημέρωση των αρμόδιων κρατικών φορέων με τα στοιχεία των εμβολιασμένων.
  • Να υπάρχει αναλυτική κεντρική καταγραφή, αλλά και αποκεντρωμένη ανά Δήμο και δημόσιο εμβολιαστικό κέντρο, ώστε να μπορεί να γίνεται ο έλεγχος ή να ειδοποιούνται τα παιδιά που καθυστερούν.
  • Η πλατιά και διαρκείς ενημέρωση του πληθυσμού από τους κρατικούς φορείς, όσο και από τις μονάδες ΠΦΥ σε επίπεδο γειτονιάς, δήμου, περιφέρειας, ώστε να εξασφαλίζεται έγκαιρα ο σχεδιασμός και η ασφάλεια για πλήρη κάλυψη με εμβόλια.

Ως Λαϊκή Συσπείρωση θεωρούμε πως τα οξυμένα προβλήματα των εμβολιασμών και της δημόσιας υγείας πρέπει να αποτελέσουν αντικείμενο διεκδίκησης και πάλης τόσο από το εργατικό λαϊκό κίνημα, τις Λαϊκές Επιτροπές στις γειτονιές, τους συλλόγους γονέων, τα μαθητικά συμβούλια, τη νεολαία, όσο και από τους εμπλεκόμενους υγειονομικούς φορείς και τα σωματεία τους. Να διεκδικήσουμε:

  1. Την διασφάλιση του δωρεάν εμβολιασμού όλων των παιδιών και των προσφύγων, με τα απαραίτητα εμβόλια για την προφύλαξη των ίδιων, των οικογενειών τους και της δημόσιας υγείας.
  2. Να παρθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα αναβάθμισης των υπηρεσιών πρόληψης με χώρους, εξοπλισμό, υλικά και προσωπικό.
  3. Ενίσχυση των δομών του οικογενειακού προγραμματισμού και μέτρα αναβάθμισής του με τις αναγκαίες υποδομές και προσωπικό.
  4. Δωρεάν προληπτικές εξετάσεις για όλες τις γυναίκες.
  5. Να δεσμευτεί η δημοτική αρχή ότι θα εξασφαλίσει τη δωρεάν συμμετοχή όλων των ανασφάλιστων στις δημόσιες υπηρεσίες υγείας.
  6. Να φύγουν τώρα από τις δομές και υπηρεσίες υγείας – πρόνοιας οι ιδιώτες, οι ΜΚΟ και διάφοροι «εθελοντές».

Να δεσμευτεί δημοσίως η αρμόδια 5η  ΥΠΕ για την διάθεση και χορήγηση των απαραίτητων εμβολίων σε όλα τα παιδιά και τους εφήβους άμεσα.»

Ακολουθήστε το onlarissa.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ελάτε στην ομάδα μας στο viber για να ενημερώνεστε πρώτοι για τις σημαντικότερες ειδήσεις