ΛΑΡΙΣΑ

Τσιαπλές: “Οι ανατροπές του νόμου-λαιμητόμου στην κοινωνική ασφάλιση”

Ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Λάρισας κ. Τάσος Τσιαπλές σε ανακοίνωση του αναφέρει τα εξής:

“Ο νόμος που ψήφισε η κυβέρνηση για το ασφαλιστικό χτυπά συνολικά εργαζόμενους, συνταξιούχους, βιοτέχνες, ελευθεροεπαγγελματίες, αγρότες, εργαζόμενους με μπλοκάκια, επιστήμονες, δημοσιογράφους.

Η κυβέρνηση συνεχίζει και δηλώνει ότι «δεν θα μειωθούν οι κύριες συντάξεις και «ότι θα υπάρξει μία αναπροσαρμογή στις επικουρικές, που θα αφορά λιγότερο από το 10% των συνταξιούχων».

«Εξασφαλίσαμε ότι, όποιοι έχουν εισόδημα κάτω από 1.000 ευρώ, που σήμερα είναι, δυστυχώς, η μεγάλη πλειονότητα, αυτοί θα πάρουν με το δικό μας νόμο καλύτερη σύνταξη από αυτή που θα έπαιρναν” δηλώνουν με θράσος.

Η παράθεση του πίνακα αποδεικνύει το μεγάλο ψέμα ,φανερώνει ότι το άθροισμα κύριας και επικουρικής σύνταξης είναι μικρότερο από αυτό πού αυτό πού δίνονταν με το παλιό σύστημα έως 28%.

tsiaples_synta3eis

Σύμφωνα με την Έκθεση του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους, οι περικοπές και η αύξηση των εισφορών,  για την τετραετία 2016 – 2019, ξεπερνούν τα 8 δισ. ευρώ.

Οι απώλειες από τις περικοπές σε συνταξιούχους, παλιούς και νέους, ανέρχονται στα 6,016 δισ. ευρώ, ενώ οι πρόσθετες εισφορές στα 2,218δις ευρώ. Μόνο οι περικοπές στις επικουρικές συντάξεις στην τετραετία θα ξεπεράσουν το 1 δισ. ευρώ, ενώ οι περικοπές στα μερίσματα των δημοσίων υπαλλήλων τα 800 εκατ. ευρώ. Την ίδια ώρα, από τους μισθωτούς και με την αύξηση των εισφορών για το ΕΤΕΑ, η κυβέρνηση θα αποσπάσει το ποσό των 1,251 δισ. ευρώ. Τα παραπάνω προστίθενται σε αυτά που πλήρωσαν συνταξιούχοι και ασφαλισμένοι τα προηγούμενα χρόνια.

Μετά την καλοκαιρινή αύξηση στα ηλικιακά όρια συνταξιοδότησης έως και 17 χρόνια σε βάρος κατοχυρωμένων και θεμελιωμένων ασφαλιστικών δικαιωμάτων, ο νόμος-λαιμητόμος τσακίζει ότι έχει απομείνει όρθιο από τα ασφαλιστικά δικαιώματα, με πρόσθετες μειώσεις στις ήδη καταβαλλόμενες συντάξεις και πολύ περισσότερο, στις νέες.

Η αλήθεια είναι ότι ο νόμος λαιμητόμος θίγει τους πάντες και διαμορφώνει ένα νέο τοπίο στην Ασφάλιση, όπου η συμμετοχή του κράτους και της εργοδοσίας περιορίζεται δραστικά, ανοίγοντας το δρόμο για να κυριαρχήσουν τα κοράκια της ιδιωτικής Ασφάλισης και να μετατραπεί η Ασφάλιση σε ατομική υπόθεση. Ενώ μέχρι τώρα υπήρχε τυπική εγγύηση για την κύρια σύνταξη, τώρα θα χρηματοδοτείται μέσα από τη φορολογία των λαϊκών στρωμάτων μόνο η «εθνική» σύνταξη. Η κρατική χρηματοδότηση έχει μειωθεί κατά 40% σε σχέση με το 2012 και αποφασίστηκε και νέα μείωση για το επόμενο διάστημα.

Ενταφιάστηκε οριστικά η 13η και 14η σύνταξη. Αναφέρεται συγκεκριμένα ότι στο εξής οι συντάξεις θα δίνονται ανά μήνα. Αυτό παγιώνει την απώλεια δύο συντάξεων για όλους, ακόμα και για αυτούς πού παίρνουν την πιο χαμηλή σύνταξη, δηλαδή μείωση 14% μόνο από την κατάργηση της 13ης και 14ης σύνταξης.

Μέσω του επανυπολογισμού των συντάξεων έχουμε προσπάθεια κατάργησης της  απόφασης του ΣτΕ που ακύρωσε τις μειώσεις στις συντάξεις το 2012. Ο νέος νόμος τσιμεντάρει τους αντιασφαλιστικούς νόμους της Ν.Δ, ΠΑΣΟΚ, που μείωσαν τις συντάξεις 11 φορές.

  • Οι μειώσεις στις νέες συντάξεις

Με το νέο τρόπο υπολογισμού, εφαρμόζεται και μεταβάλλεται προς το χειρότερο ο αντιασφαλιστικός νόμος 3863/2010 (Λοβέρδου-Κουτρουμάνη), ανοίγοντας  πόρτες και παράθυρα για τα συστήματα ιδιωτικής ασφάλισης. Οι συντάξεις, θα είναι μειωμένες, γιατί:

Τα μικρότερα ποσοστά αναπληρωσης θα υπολογίζονται σε πολύ μικρότερες συντάξιμες αποδοχές, αφού αυτές πλέον θα είναι οι συντάξιμες αποδοχές ολόκληρου του εργάσιμου βίου και όχι της καλύτερης πενταετίας της τελευταίας δεκαετίας (π.χ. ΙΚΑ), ή  διετίας ή του τελευταίου μισθού που ίσχυε μέχρι πριν το νέο νόμο.

Όσοι αποχωρήσουν από εδώ και στο εξής θα παίρνουν εθνική σύνταξη 384 ευρώ μετά τη συμπλήρωση 20 ετών ασφάλισης σε ηλικία 67 ετών και ανταποδοτική που θα υπολογίζεται με βάση τις συντάξιμες αποδοχές, τον χρόνο ασφάλισης και τα κατ’ έτος νέα ποσοστά αναπλήρωσης. Αν κάποιος είχε με τον παλιό τρόπο συντάξιμες αποδοχές 1000 ευρώ, τώρα με όλο τον ασφαλιστικό βίο θα είναι 750 ευρώ.

Το 2016, ο υπολογισμός του ανταποδοτικού σκέλους των συντάξεων θα γίνεται με βάση τον μέσο μηνιαίο μισθό-εισόδημα από το 2002, ενώ για τα υπόλοιπα έτη η περίοδος αυτή θα αυξάνεται κατά ένα έτος ετησίως, και τελικά θα λαμβάνεται πλέον υπόψη ο μέσος όρος μηνιαίων αποδοχών του ασφαλισμένου καθ’ όλη τη διάρκεια του ασφαλιστικού του βίου.

Μεγάλες θα είναι οι μειώσεις στο Δημόσιο με τη  μείωση μισθών, στον ιδιωτικό τομέα με τις  μεγάλες μειώσεις τα χρόνια της κρίσης, με τους «κουτσουρεμένους» μισθούς, ανεργία, μερική απασχόληση, στους αυτοαπασχολούμενους πού δεν μπορούσαν να πληρώσουν η μείωσαν την ασφαλιστική κλάση, με το ύψος των συντάξεων να συρρικνωθεί ακόμα περισσότερο. Στο Δημόσιο έπειτα από 40 χρόνια εργασίας «οι μειώσεις θα είναι από 29% για την κατηγορία ΥΕ έως 35% για την κατηγορία ΠΕ.

Ο μέσος όρος των νέων συντάξεων πέφτει στα 600-700 ευρώ ακόμη και για 40 χρόνια εργασίας και σχεδόν εξαφανίζονται  οι συντάξεις πάνω από τα  1000 ευρώ. Το άθροισμα και των δύο τμημάτων της κύριας σύνταξης οδηγεί σε ποσά όχι μόνο μικρότερα σε σύγκριση με το ισχύον σύστημα, αλλά στην κυριολεξία σε συντάξεις πείνας.

Σύμφωνα με όσα  προβλέπει ο νόμος για τους ασφαλισμένους των Ταμείων, όσοι αποχωρήσουν εντός του 2016 θα λάβουν το μισό της προσωπικής διαφοράς, σε περίπτωση που το ποσό της σύνταξης, με βάση τον νέο τρόπο υπολογισμού, υπολείπεται κατά ποσοστό άνω του 20% τού ποσού που θα λάμβαναν σύμφωνα με τη νομοθεσία που ίσχυε έως τις 31.12/2014. Όσοι καταθέσουν αίτηση το 2017 θα λάβουν το 1/3 της προσωπικής τους διαφοράς και εκείνοι που θα όσοι αποχωρήσουν εντός του 2016 καταθέσουν το 2018, το 1/4 αυτής. Η εφαρμογή της “προσωπικής διαφοράς” θα ισχύσει μόνο όμως για αυτούς που θα αποχωρήσουν μέχρι και το 2018.Ετσι από 1-1-2019,εάν με το νέο τρόπο είναι μειωμένες και πάνω από 25% σε σχέση με το παλιό, τότε θα μειώνονται αμέσως με αυτό το ποσοστό.

Όσοι αποχωρήσουν εντός της τριετίας 2016-2018 σε περίπτωση που το ποσό της σύνταξης, με βάση τον νέο τρόπο υπολογισμού, υπολείπεται κατά ποσοστό έως 20% δεν θα λάβουν κανένα ποσό σαν προσωπική διαφορά και η σύνταξη που θα πάρουν θα είναι μειωμένη έως 20%. Αυτές οι μειώσεις θα επιβληθούν ατόφιες. Αυτό ισχύει για όλους (Δημόσιο-Ιδιωτικό).

Μεγάλες απώλειες από 1/7/2016  θα υποστούν οι ένστολοι, που υπολόγιζαν μέχρι τώρα τη σύνταξή τους με βάση το τελευταίο μισθό. Η σύνταξη θα υπολογίζεται πλέον με βάση το μέσο όρο αποδοχών από το 2002 και μετά. Μεγάλες μειώσεις επιβάλλονται στους γιατρούς του ΕΣΥ και στους πανεπιστημιακούς, διότι η σύνταξή τους δε θα υπολογίζεται πια με βάση τον τελευταίο μισθό και τα επιδόματα. Όσοι λάμβαναν τουλάχιστον δύο συντάξεις θα έχουν επιπλέον απώλειες καθώς σύμφωνα με τον νόμο σε περίπτωση σώρευσης συντάξεων χορηγείται μία εθνική σύνταξη π.χ. γιατροί, νομικοί και μηχανικοί του δημοσίου.

2)Επικουρική σύνταξη

Οι περικοπές στις επικουρικές αφορούν  τις νέες αλλά και τις  καταβαλλόμενες, οι οποίες πολύ σύντομα θα πρέπει να επαναϋπολογιστούν, προκειμένου να “κοπεί” η προσωπική διαφορά που στο σύνολο των εισοδημάτων από συντάξεις, υπερβαίνει τα 1.300 ευρώ μεικτά (1170 καθαρά), ενώ εντός έξι μηνών θα εκδοθεί και ενιαίος κανονισμός για τις παροχές. Αυξάνονται οι  εισφορές για  την επικουρική ασφάλιση κατά 1% το 2016-2018 και κατά 0,5% το 2019-2021 με 1,25 δις απώλειες για την περίοδο 2016-2019.

Εκτός του νέου τρόπου υπολογισμού των συντάξιμων αποδοχών υπάρχει πλέον πολύ χαμηλό ποσοστό αναπλήρωσης 0,45% για κάθε έτος, ενώ ουσιαστικά εφαρμόζεται ρήτρα μηδενικού ελλείμματος. Έτσι ενώ μέχρι τώρα με 4500 ημέρες ασφάλισης και με συντάξιμες αποδοχές 600 ευρώ με το ισχύον σύστημα, ένας συνταξιούχος έπαιρνε επικουρική σύνταξη 120 ευρώ, τώρα ακόμα κι αν αφήσουμε τις ίδιες συντάξιμες αποδοχές η επικουρική φτάνει στα 40ευρώ δηλαδή μειώνεται κατά 70%.

Είτε μέσω των περικοπών είτε μέσα από το νέο καθεστώς του ΕΤΕΑ, οδηγούμαστε σε δραστική συρρίκνωση ως και εξάλειψη των επικουρικών συντάξεων, εξέλιξη που ανοίγει το δρόμο για τη δημιουργία Επαγγελματικών Ταμείων (μορφή ιδιωτικής ασφάλισης), για την οποία κόπτονται οι μονοπωλιακοί όμιλοι.

Για τις νέες γενιές ασφαλισμένων, που θα συνταξιοδοτηθούν μετά από κάποια χρόνια, στην πρόταση της κυβέρνησης για το τμήμα του χρόνου ασφάλισης μετά την 1/1/2015, προβλέπεται να  υπολογίζεται με βάση τις ατομικές μερίδες, χωρίς καθορισμένο ποσοστό αναπλήρωσης, με βάση τα δημογραφικά δεδομένα, τα οποία θα στηρίζονται σε αναλογιστικούς πίνακες θνησιμότητας, το ύψος των υποχρεώσεων του Ταμείου, δηλ. κανείς δεν θα ξέρει αν και τι θα πάρει.

3) Για το ΕΚΑΣ

Για το ΕΚΑΣ με αρχή το 2016 θα αποκλειστεί ένας σημαντικός αριθμός συνταξιούχων. Τα επόμενα χρόνια, και πιο πολλοί το 2017 θα αποκλείονται κλιμακωτά ολοένα και περισσότεροι, μέχρι το ΕΚΑΣ να καταργηθεί εντελώς στα τέλη του 2019. Αυτό σημαίνει ότι περίπου 370.000 χαμηλοσυνταξιούχοι θα οδηγηθούν κάτω από τα όρια της φτώχειας με μείωση μηνιαίου εισοδήματος έως και 35% στο εισόδημα τους, περίπου κατά 193 ευρώ. Οι απώλειες από την σφαγή του ΕΚΑΣ από  2016-2019 φτάνουν  τα 2,4 δις ευρώ.

H Κυβέρνηση με ψέματα και αλχημείες έκανε το μαύρο άσπρο  χαρακτηρίζοντας «δίκαιο» το νέο σύστημα, λέγοντας  προκλητικά ότι «προστατεύει τους πιο αδύναμους» ενώ αναφερόμενη στο ΕΚΑΣ που καταργεί σταδιακά και ζητάει πίσω και συντάξεις, υπόσχεται πως «το 2018, θα δοθεί ένα μεγάλο κομμάτι από αυτό πού χάνεται», ενώ μέχρι την κατάθεση του νόμου έλεγε ότι το ΕΚΑΣ θα καλύπτεται από την «εθνική σύνταξη».

Μετά την αποκάλυψη του ψέματος αναζωπυρώθηκε η συζήτηση γύρω από το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα ως ισοδύναμο στην απώλεια του ΕΚΑΣ. Το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα δίνεται σε ελάχιστες περιπτώσεις, με όρους και προϋποθέσεις. Σήμερα το ποσό αυτό είναι 4,800 ευρώ ετησίως για μια τετραμελή οικογένεια.

Είναι γνωστό ότι για τους πιο αδύνατους οικονομικά, που έπαιρναν ΕΚΑΣ κύρια και επικουρική το συνολικό ποσό τους έφτανε στα 720 ευρώ, ενώ σήμερα με 15ετία και 600 ευρώ αθροιστικά από κύρια και επικουρική θα φτάνει στα 455 ευρώ. Aκόμη πιο μεγάλες θα είναι οι απώλειες για όσους έχουν 15ετία και 500 ή 400 ευρώ.

4)Για την 15ετία

Με το νέο αντιασφαλιστικό τερατούργημα καταργήθηκε στην ουσία η κατώτερη σύνταξη, τόσο για την κύρια, όσο και για την επικουρική.

Στην περίπτωση 15ετίας, με το παλιό σύστημα η κατώτερη σύνταξη ήταν 486 ευρώ. Με το νέο νόμο και με μέσο συντάξιμο μισθό σε ολόκληρο τον εργάσιμο βίο τα 600 ευρώ, το ανταποδοτικό διαμορφώνεται μόλις στα 69,3 ευρώ και μαζί με την «εθνική» των 345,60 ευρώ, θα είναι μόλις 414,90 ευρώ σύνταξη μεικτά. Δηλαδή, οι δικαιούχοι σύνταξης με 15ετία θα χάνουν στο εξής και 71,10 ευρώ επιπλέον, δηλαδή μείωση 14,63%. Με το νέο σύστημα ανοίγει ταυτόχρονα διάπλατα η πόρτα για κατάργηση της 15ετίας.

Σε αντίθεση με την κυβερνητική προπαγάνδα που αναφέρει ψευδώς πως κόβει δήθεν από τα υψηλά πορτοφόλια, στο κέντρο της επίθεσης μπαίνουν οι νέοι εργαζόμενοι, οι άνεργοι.

Με την ανεργία ριζωμένη στο 25%, με τη μαύρη εργασία σε υψηλά επίπεδα του 25%, με εργασιακές σχέσεις – λάστιχο, ο σημερινός 20άρης, 30άρης θα έχει πολύ μικρό ποσοστό ανταποδοτικής σύνταξης (τα πρώτα 15 χρόνια είναι με συντελεστή 0,77% δηλαδή 11,55%). Και δεν πρέπει να ξεχνάμε πως είναι καταδικασμένος σε αυτές τις μορφές απασχόλησης, μέχρι τα 67 έτη.

Ολόκληρη η «εθνική» σύνταξη των 384 ευρώ θα δίνεται πλέον μόνο στην περίπτωση της 20ετίας. Για κάθε ένα έτος λιγότερο από τα 20 μέχρι και τα 15 χρόνια ασφάλισης, ο συνταξιούχος θα χάνει 2% από την «εθνική» σύνταξη των 384 ευρώ. Η «εθνική» σύνταξη για  15ετία, θα είναι 345,60 ευρώ.

Η μειωμένη σύνταξη σε ηλικία 62 ετών με συντάξιμες αποδοχές 600 ευρώ θα είναι 249 ευρώ, ενώ έως τώρα ήταν 340. Όποιος εργαζόμενος θέλει να βγει με  20 χρόνια στα 62 έτη, όπως για πολλές κατηγορίες ίσχυε ως σήμερα, θα δέχεται ποινή 40%, δηλαδή θα μειώνεται απευθείας η εθνική σύνταξή του, στα 230 ευρώ.”

 

 

Ακολουθήστε το onlarissa.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ελάτε στην ομάδα μας στο viber για να ενημερώνεστε πρώτοι για τις σημαντικότερες ειδήσεις