ΥΓΕΙΑ - ΖΩΗ

Φίμωση και Κιρσοκήλη- Τι είναι και πώς αντιμετωπίζονται

Η φίμωση και η κιρσοκήλη είναι δύο παθήσεις που επηρεάζουν το ανδρικό αναπαραγωγικό σύστημα και χρειάζονται άμεση αντιμετώπιση, καθώς μπορούν να δημιουργήσουν σοβαρές ενοχλήσεις ή ακόμη και να επηρεάσουν την γονιμότητα.

ΦΙΜΩΣΗ

Πρόκειται για στένωση στην ακροποσθία, στο δέρμα δηλαδή που καλύπτει την βάλανο, την κεφαλή του πέους και έχει ως αποτέλεσμα την αδυναμία αποκάλυψης της βαλάνου με μετακίνηση της ακροποσθίας.

Φίμωση μπορεί να υπάρχει σε παιδιά εκ γενετής αλλά μπορεί να εμφανιστεί και σε ενήλικες λόγω κακής τοπικής υγιεινής και σε κάθε περίπτωση θα πρέπει να αντιμετωπίζεται άμεσα.

Ειδικά στους ενήλικες μπορεί να δημιουργήσει πολύ σοβαρά προβλήματα και ενέχει μεγάλους κινδύνους, όπως ανάπτυξη καρκινωμάτων στο πέος, καθώς και παραφίμωση που μπορεί να έχει ως αποτέλεσμα την νέκρωση του πέους, αν αφεθεί χωρίς θεραπεία.

Η συνηθέστερη μέθοδος αποκατάστασης της φίμωσης είναι η περιτομή, δηλαδή η αφαίρεση μέρους της ακροποσθίας. Επίσης ένας ακόμη τρόπος αντιμετώπισης της συγκεκριμένης πάθησης είναι η πλαστική της ακροποσθίας, που επιτρέπει την άνετη αποκάλυψη της βαλάνου, διατηρώντας το δέρμα που προστατεύει την βάλανο.

Μάθετε περισσότερα για την φίμωση, εδώ.

ΚΙΡΣΟΚΗΛΗ

Όπως και οι κιρσοί των ποδιών, πρόκειται για φλεβική ανεπάρκεια, με τη διαφορά ότι εμφανίζεται στους όρχεις και μάλιστα έχει μία τάση να εμφανίζεται κυρίως στον αριστερό.

Η κιρσοκήλη ανάλογα την σοβαρότητα της κατάστασης, μπορεί να προκαλέσει είτε ήπια συμπτώματα πόνου και δυσφορίας, να επηρεάσει την ομαλή ανάπτυξη του όρχεως, ή ακόμα και να επηρεάσει το σπέρμα και τη γονιμότητα.

Για να διαγνωστεί ότι ένα άτομο πάσχει από κιρσοκήλη μπορεί να γίνει εξέταση ψηλάφισης από το γιατρό και στη συνέχεια υπερηχογραφικός έλεγχος (έγχρωμο triplex)

Η συγκεκριμένη πάθηση έχει 4 επίπεδα:

Υποκλινική: Δεν εντοπίζεται με την ψηλάφιση, παρά μόνο με τον υπερηχογραφικό έλεγχο

1ου βαθμού: Εντοπίζεται με την ψηλάφιση μόνο αν ο ασθενής σφίξει την κοιλιά του

2ου βαθμού: Εντοπίζεται με την ψηλάφιση, με σφιγμένη ή και με ήρεμη κοιλιά, αλλά δεν είναι ορατή.

3ου βαθμού: Εντοπίζεται με την ψηλάφιση και είναι ορατή ακόμα και με ήρεμη κοιλιά.

Στην περίπτωση υποκλινικής κιρσοκήλης δεν απαιτείται χειρουργική αντιμετώπιση, ωστόσο στις άλλες τρεις περιπτώσεις, η πάθηση αντιμετωπίζεται με την μέθοδο της μικροχειρουργικής. Δηλαδή, γίνεται μία μικρή τομή δίπλα στο πέος, δεν απαιτείται διάνοιξη των κοιλιακών μυών και ο ασθενής μπορεί να βγει από το νοσοκομείο την επόμενη μέρα, ενώ σε τρεις ημέρες μπορεί να επιστρέψει στις δραστηριότητες του.

Περισσότερες πληροφορίες για την κιρσοκήλη αλλά και ότι άλλο χρειάζεται να γνωρίζετε για την καλή υγεία του ανδρικού αναπαραγωγικού συστήματος, επισκεφθείτε την ιστοσελίδα του Ανδρολογικού Ινστιτούτου Αθηνών andrologia.gr

Ακολουθήστε το onlarissa.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ελάτε στην ομάδα μας στο viber για να ενημερώνεστε πρώτοι για τις σημαντικότερες ειδήσεις