ΥΓΕΙΑ - ΖΩΗ

Αναγνωρίζοντας την πραγματική αξία των χειροποίητων αντικειμένων

Όταν μας αρέσει ένα αντικείμενο το βασικό πράγμα που κοιτάμε είναι η τιμή του, το αντίτιμο δηλαδή που πρέπει να πληρώσουμε για να το αποκτήσουμε. Ειδικά σήμερα, που διανύουμε μια δύσκολη εποχή για την τσέπη μας συχνά η τιμή είναι το μοναδικό κριτήριο. Ωστόσο είναι σαφές ότι η τιμή ενός προϊόντος δεν αντικατοπτρίζει απαραίτητα και την αξία του καθώς ένα προϊόν μπορεί να έχει χαμηλή αξία και υψηλή τιμή ή τιμή χαμηλότερη της πραγματικής του αξίας.

Το πώς καθορίζονται ή πρέπει να καθορίζονται οι τιμές είναι κεφάλαιο μεγάλο, και πολλοί οικονομολόγοι συγγραφείς έχουν αφιερώσει χρόνο, σελίδες και βιβλία στην ανάλυση του. Αυτό για το οποίο θα μιλήσουμε σήμερα είναι η αξία, ή καλύτερα οι αξίες, που μπορεί να έχουν τα προϊόντα.

xeirop3

Τα χειροποίητα αντικείμενα έχουν σαν κοινό παρανομαστή ότι τους έχουν αφιερωθεί πολλές ανθρώπινες ώρες γιατί η εργασία δεν γίνεται από μηχανές αλλά από ανθρώπινα χέρια. Καθώς απουσιάζει η έννοια της παραγωγικής αλυσίδας και της μαζικής παραγωγής, ο δημιουργός πρέπει πρώτα να τελειώσει ένα αντικείμενο πριν καταπιαστεί με το επόμενο. Για τους περισσότερους από εμάς ο χρόνος είναι πολύτιμος καθώς τρέχουμε να αντεπεξέλθουμε στις διάφορες υποχρεώσεις μας και αυτό αρκεί για να σκεφτεί κανείς ότι οι πολλές ώρες επίμονης προσπάθειας αφιερωμένες στη δημιουργία ενός αντικείμενου του προσδίδουν αξία.

xeirop2

Παρατηρώντας κανείς πιο προσεκτικά τα αντικείμενα ενδεχομένως να αναγνωρίσει και άλλες αξίες που δεν είναι ορατές με την πρώτη ματιά. Για παράδειγμα, αντικείμενα τα οποία έχουν τις ρίζες τους στην ελληνική παράδοση, είτε γιατί εξακολουθούν να φτιάχνονται με παραδοσιακό τρόπο είτε γιατί έχουν σύμβολα και μοτίβα παραδοσιακά, έχουν πολιτιστική αξία καθώς συντελούν στο να μην  ξεχαστεί ο πολιτισμός τον οποίο “μεταφέρουν”. Ταυτόχρονα όλα αυτά τα αντικείμενα είναι και φορείς ιδεών του ελληνικού πολιτισμού όπως είναι το μεράκι και το κάλλος, άυλες αξίες του ελληνικού πολιτισμού.

xeirop

Ο καθορισμός της τιμής ενός προϊόντος, ειδικά αντικειμένων που έχουν σύνθετες και πολλαπλές αξίες είναι μια πρόκληση για τον έμπορο/παραγωγό, αλλά οι καταναλωτές ολοένα και δείχνουν μεγαλύτερη κρίση επιλέγοντας προϊόντα με καλή σχέση αξίας-τιμής.

Ευχαριστούμε το www.monadikospiti.gr για τις πολύτιμες συμβουλές!

Ακολουθήστε το onlarissa.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ελάτε στην ομάδα μας στο viber για να ενημερώνεστε πρώτοι για τις σημαντικότερες ειδήσεις