ΚΟΣΜΟΣ

Οι συνοριακοί έλεγχοι επηρεάζουν τα κύματα μεταναστών

Οι συνοριακοί έλεγχοι που επανέφερε η Γερμανία επιβράδυναν τη ροή των μεταναστών που περνούν από την Αυστρία κατευθυνόμενοι στον προορισμό της επιλογής τους. Σήμερα προκλήθηκαν καθυστερήσεις και ακυρώσεις σιδηροδρομικών δρομολογίων κοντά στα βορειοδυτικά σύνορα της Αυστρίας, ανέφερε η εθνική εταιρία σιδηροδρόμων.

Έπειτα από ρεκόρ αφίξεων τη Δευτέρα, λιγότεροι μετανάστες εισήλθαν στην Αυστρία καθώς η Ουγγαρία προσπάθησε να ασφαλίσει τα νότια σύνορά της από χιλιάδες ανθρώπους που διασχίζουν πεζή τα Βαλκάνια, ανακοίνωσε η αστυνομία.

Όμως στο Σάλτσμπουργκ, την τελευταία πόλη καθ’ οδόν προς τη Γερμανία, όπου μέχρι πρόσφατα τα τρένα σταματούσαν μόνο για λίγο προτού συνεχίσουν για το Μόναχο της Γερμανίας, ο αριθμός των ανθρώπων αυξάνεται.

«Πολλοί ταξιδιώτες περιμένουν ήδη στον κύριο σιδηροδρομικό σταθμό του Σάλτσμπουργκ για να συνεχίσουν το ταξίδι τους», ανέφερε σε ανακοίνωσή της η εταιρία OeBB, χωρίς να δίνει στοιχεία. «Η OeBB συμβουλεύει τους επιβάτες να μην ταξιδεύουν στη Γερμανία», προστίθεται στην ανακοίνωση.

«Εξαιτίας των συνοριακών ελέγχων, μπορεί να υπάρξουν καθυστερήσεις και ακυρώσεις τρένων», ανέφερε η OeBB, προσθέτοντας πως σημειώνονται ήδη πολύωρες καθυστερήσεις.

Περίπου 600 μετανάστες πέρασαν τη νύχτα στον σταθμό του Σάλτσμπουργκ και 500 ξεκίνησαν πεζή για τα γερμανικά σύνορα σήμερα, δήλωσε εκπρόσωπος της αστυνομίας στο Σάλτσμπουργκ.

Χθες, τελευταία ημέρα προτού η Ουγγαρία σφραγίσει τα σύνορά της με τη Σερβία με έναν φράχτη από συρματόπλεγμα, 15.700 άνθρωποι έφθασαν στην Αυστρία μέσω της συνοριακής πόλης Νίκελσντορφ, δήλωσε εκπρόσωπος της αστυνομίας στο ανατολικό κρατίδιο Μπούργκανλαντ.

«Η νύχτα ήταν λίγο πιο ήσυχη», είπε ο εκπρόσωπος. Εκπρόσωπος του υπουργείου Εσωτερικών δήλωσε πως 4.000 άνθρωποι διέσχισαν τα σύνορα από τα μεσάνυχτα.

Τις τελευταίες εβδομάδες η Ουγγαρία μετέφερε δεκάδες χιλιάδες μετανάστες κοντά στα σύνορά της με την Αυστρία και τους άφησε να φθάσουν με τα πόδια στην άλλη πλευρά.

«Νομίζουμε πως πολλές χιλιάδες άνθρωποι ήταν ακόμη καθ’ οδόν στην Ουγγαρία προτού κλείσει ο φράχτης και σίγουρα θα φθάσουν στο Νίκελσντορφ εδώ στην Αυστρία και θα προσπαθήσουν να συνεχίσουν το ταξίδι τους για τη Γερμανία», πρόσθεσε ο εκπρόσωπος.

Οι συζητήσεις στο υπουργείο Εσωτερικών στη Βιένη συνεχίζονταν ακόμη σήμερα το πρωί σχετικά με το ποιος ακριβώς θα είναι ο ρόλος του στρατού ο οποίος θα συνδράμει στη διενέργεια αυστηρότερων ελέγχων στα σύνορα της Αυστρίας, δήλωσε ο εκπρόσωπος της αστυνομίας.

Η Αυστρία ετοιμάζεται επίσης για μια αλλαγή των μεταναστευτικών διαδρομών μετά την καταστολή που ασκεί η Ουγγαρία στα σύνορα με τη Σερβία.

«Σήμερα θα είναι μια αποφασιστική ημέρα για εμάς», δήλωσε ο γενικός διευθυντής της χώρας για τη δημόσια ασφάλεια Κόνραντ Κόγκλερ, στον ραδιοφωνικό σταθμό ORF. «Περιμένουμε ότι, αν τα μέτρα (της Ουγγαρίας) είναι πολύ αποτελεσματικά, θα πρέπει να διαχειριστούμε διαφορετικές, νέες διαδρομές».

Όσοι διέρχονται από τα σύνορα δεν είναι σίγουροι ότι θα τους επιτραπεί να συνεχίσουν τον δρόμο τους για τη Γερμανία. Η αστυνομία στο Νίκελσντορφ μετέφερε εκατοντάδες μετανάστες σε έκτακτα κέντρα διαμονής στη νοτιοανατολική Αυστρία.

«Τι κάνουμε; Δεν ξέρουμε. Είμαι πολύ θυμωμένος», δήλωσε ένας άνδρας στο Νίκελσντορφ, που είπε πως είναι Σύρος.

Ακολουθήστε το onlarissa.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ελάτε στην ομάδα μας στο viber για να ενημερώνεστε πρώτοι για τις σημαντικότερες ειδήσεις