ΚΟΣΜΟΣ

Κλιμακώνονται οι ένοπλες συγκρούσεις στην Ουκρανία

Αμήχανη η Δύση, απούσα η Ευρωπαϊκή Ενωση

Ώρες αγωνίας στην Ουκρανία όπου η επέμβαση των δυνάμεων του ουκρανικού στρατού στην πόλη Κραματόρσκ και η ανακατάληψη του αεροδρομίου που ήταν υπό τον έλεγχο ένοπλων ρωσόφιλων αυτονομιστών, δημιούργησε νέα εστία έντασης και προκάλεσε αιματηρές συγκρούσεις.

Παρά το γεγονός ότι οι πληροφορίες παραμένουν συγκεχυμένες, τα διεθνή πρακτορεία ειδήσεων μεταδίδουν ότι υπήρξε ανταλλαγή πυρών κατά την οποία σκοτώθηκαν τουλάχιστον τέσσερις άνθρωποι, ενώ αδιευκρίνιστος παραμένει ο αριθμός των τραυματιών.

Την ίδια στιγμή η ουκρανική κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι ολόκληρη η πόλη τέθηκε υπό έλεγχο των ουκρανικών δυνάμεων, ενώ οι ρωσόφιλοι αυτονομιστές που είχαν καταλάβει και το αστυνομικό μέγαρο της πόλης φέρεται να αποχώρησαν οικειοθελώς.

Νωρίτερα, ο Νο2 στην ιεραρχία του ουκρανικών ειδικών δυνάμεων είχε δηλώσει ότι όσοι από τους ένοπλους αρνηθούν να παραδώσουν τα όπλα θα «εξοντωθούν».

Από την πλευρά τους, οι ρωσόφιλοι καταγγέλλουν αλόγιστη βία από τον ουκρανικό στρατό και υποστηρίζουν ότι μαζί με τις ένοπλες δυνάμεις υπάρχουν και ένοπλοι χωρίς διακριτικά οι οποίοι συνεννοούνται μεταξύ τους στα αγγλικά. Είναι σαφείς οι υπαινιγμοί ότι στις επιχειρήσεις συμμετέχουν και Αμερικανοί πράκτορες, σε μια προσπάθεια να συνδεθεί με την επιχείρηση η χθεσινή επίσκεψη στο Κίεβο του επικεφαλής της CIA.

Παράλληλα, διεθνή μέσα ενημέρωσης μεταδίδουν ότι ρωσόφιλοι από πολλές περιοχές της επαρχίας του Ντονέτσκ μετακινούνται προς την Κραματόρσκ με στόχο να περικυκλώσουν το αεροδρόμιο και να συγκρουστούν με τις ουκρανικές δυνάμεις.

Σε στάδια οι επιχειρήσεις -Επόμενο βήμα το Σλαβιάνσκ

«Η αντιτρομοκρατική επιχείρηση ξεκίνησε στη διάρκεια της νύχτας στα βόρεια της επαρχίας Ντονέτσκ. Όμως θα πραγματοποιηθεί σε στάδια, με υπευθυνότητα και με μελετημένο τρόπο. Υπογραμμίζω για μία ακόμη φορά: στόχος των επιχειρήσεων αυτών είναι να υπερασπιστούμε τους πολίτες της Ουκρανίας», είχε δηλώσει νωρίτερα ο Ουκρανός πρόεδρος Αλεξάντερ Τουρτσίνοφ στο κοινοβούλιο της χώρας.

Στο Σλαβιάνκσ, το επίκεντρο της έντασης των τελευταίων ημερών, τουλάχιστον 15 τεθωρακισμένα οχήματα μεταφοράς προσωπικού τα οποία φέρουν ουκρανικές σημαίες βρίσκονται σταθμευμένα στην άκρη του δρόμου περίπου 50 χιλιόμετρα βόρεια της πόλης, σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες.

Ουκρανικά στρατεύματα που φορούν στολές παραλλαγής και κρατούν αυτόματα όπλα και εκτοξευτήρες οπλοβομβίδων βρίσκονται κοντά στο σημείο αυτό, όπως και ένα ελικόπτερο αλλά και αρκετά λεωφορεία στα οποία επιβαίνει προσωπικό του υπουργείου Εσωτερικών.

Η Μόσχα αρνείται την εμπλοκή -Προειδοποιεί με εμφύλιο και καλεί τον ΟΗΕ να δράσει

Από την πλευρά του το Κρεμλίνο συνεχίζει να αρνείται την οποιαδήποτε εμπλοκή του στην στρατιωτική κρίση στην ανατολική Ουκρανία και προειδοποιεί με εμφύλιο πόλεμο εφόσον δεν σταματήσει η Ουκρανία τις στρατιωτικές επιχειρήσεις.

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν σε συνομιλία του σήμερα με τον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ, Μπαν Γκι-μουν, κάλεσε τα Ηνωμένα Έθνη και τη διεθνή κοινότητα να καταδικάσουν τη χρήση βίας από τις ουκρανικές αρχές στην ανατολική Ουκρανία, σύμφωνα με ανακοίνωση του Κρεμλίνου.

Κατά τη διάρκεια της τηλεφωνικής συνδιάλεξης του προέδρου της Ρωσίας με τον ΓΓ του ΟΗΕ, ο Πούτιν τόνισε ότι «η Ρωσία αναμένει μια σαφή καταδίκη, από μέρους των Ηνωμένων Εθνών και της διεθνούς κοινότητα, αυτών των αντισυνταγματικών ενεργειών», ανέφερε η ανακοίνωση του Κρεμλίνου.

«Ο Γενικός Γραμματέας τόνισε ότι οποιαδήποτε εμβάθυνση της κρίσης θα είναι καταστροφική για όλες τις πλευρές· συνεπώς είναι αναγκαίο όλοι να προσπαθήσουν για την αποκλιμάκωση της κατάστασης», αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Οι ΗΠΑ στηρίζουν τις κινήσεις της Ουκρανίας

Η κυβέρνηση του Μπαράκ Ομπάμα, από την πλευρά της, μετά και τον χθεσινό «διάλογο κωφών» μεταξύ του προέδρου των ΗΠΑ και του Ρώσου ομόλογού του τόνισε, σήμερα, ότι στηρίζει τις κινήσεις της ουκρανικής κυβέρνησης.

Εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου ανέφερε ότι «η Ουκρανική κυβέρνηση έχει κάθε δικαίωμα να επιβάλει την τάξη στα εδάφη και στους πολίτες της».

Ο Λευκός Οίκος χαρακτήρισε τις στρατιωτικές κινήσεις σωστές έως και απαραίτητες, ενώ κάλεσε για μια ακόμη φορά τον Βλαντιμίρ Πούτιν να μεσολαβήσει για να αποκλιμακωθεί η κατάσταση.

Η Ευρώπη ανησυχεί και ετοιμάζει ακόμη μια Σύνοδο

Η κατάσταση στην ανατολική Ουκρανία θεωρείται κάτι παραπάνω από ανησυχητική με την Ευρώπη να παρακολουθεί αμήχανη τις εξελίξεις, ενώ ο φόβος για γενίκευση και εμφύλια σύρραξη συνεχώς μεγαλώνει.

Οι διπλωματικές προσπάθειες αναμένεται να ενταθούν τις επόμενες ώρες, ενώ, την Πέμπτη θα πραγματοποιηθεί Σύνοδος μεταξύ Ρωσίας, Ουκρανίας, ΕΕ και ΗΠΑ με στόχο να βρεθεί η χρυσή τομή για να αποκλιμακωθεί η ένταση.

(iefimerida.gr)

Ακολουθήστε το onlarissa.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ελάτε στην ομάδα μας στο viber για να ενημερώνεστε πρώτοι για τις σημαντικότερες ειδήσεις