ΚΟΣΜΟΣ

Ένα βήμα πριν τον εμφύλιο η Ουκρανία

Στο «κόκκινο» οι ανατολικές επαρχίες

Στη δίνη του εμφυλίου κινδυνεύει να βυθιστεί η Ουκρανία, καθώς, τα όσα συνέβησαν τους προηγούμενους μήνες στην Κριμαία, φαίνεται πως ενδέχεται να επαναληφθούν στις ανατολικές επαρχίες της χώρας όπου ρωσόφιλοι βρίσκονται σε αναβρασμό έχοντας καταλάβει κυβερνητικά κτίρια και ζητώντας ένωση με την Ρωσία.

Μάλιστα, σε τέσσερις περιοχές, το Ντόνετσκ, το Χάρκοβο, το Λουγκάνσκ και το Σλαβιάνσκ η κατάσταση μπορεί και ξεφύγει από τον έλεγχο, καθώς, ρωσόφιλες ένοπλες ομάδες έχουν έλθει σε ανοιχτή αντιπαράθεση με κυβερνητικές δυνάμεις.

Η προσωρινή κυβέρνηση της Ουκρανίας κατηγορεί την Ρωσία και τον Βλαντιμίρ Πούτιν ότι συντονίζει τις ενέργειες αυτές με στόχο να δημιουργήσει νέες Κριμαίες και να προσαρτήσει και άλλα εδάφη της χώρας, με τη Μόσχα να απαντάει ότι δεν έχει σχέση με τα περιστατικά και να συμβουλεύει το Κίεβο να μην επιτίθεται στον ουκρανικό λαό.

Τελεσίγραφο μέχρι τη Δευτέρα και φόβοι για μακελειό

Η ουκρανική κυβέρνηση όρισε προθεσμία μέχρι τις (09.00 τοπική ώρα) της Δευτέρας προς τους φιλορώσους αυτονομιστές για να παραδώσουν τα όπλα τους και να εγκαταλείψουν τα κυβερνητικά κτίρια τα οποία έχουν καταλάβει στην ανατολική Ουκρανία, σύμφωνα με προεδρικό διάταγμα που εκδόθηκε την Κυριακή.

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας Ολεξάντ Τουρτσίνοφ δήλωσε κατά τη διάρκεια τηλεοπτικού του διαγγέλματος ότι έχει δώσει εντολή για μεγάλης κλίμακας αντιτρομοκρατική επιχείρηση με τη συμμετοχή του ουκρανικού στρατού, ενώ κατηγόρησε τη Ρωσία ότι διεξάγει πόλεμο κατά της Ουκρανίας με την υποκίνηση ταραχών.

«Αίμα χύθηκε στον πόλεμο που η Ρωσία διεξάγει κατά της Ουκρανίας. Δεν θα επιτρέψουμε στη Ρωσία να επαναλάβει το σενάριο της Κριμαίας στις ανατολικές περιοχές της χώρας…όσοι υποστηρίζουν τους επιτιθέμενους και τους καταληψίες, οι οποίοι διεξάγουν ένοπλο πόλεμο κατά της χώρας μας , δεν θα αποφύγουν την τιμωρία και την απόδοση ευθυνών» σημείωσε σε δραματικό τόνο ο πρόεδρος της χώρας.

Από την πλευρά τους οι αυτονομιστές, οι οποίοι δείχνουν πλέον να κινούνται συντονισμένα σε όλη την περιφέρεια του Ντόνετσκ, όπου αρκετές περιοχές έχουν αυτοανακηρυχθεί ως ανεξάρτητες δημοκρατίες, δεν φέρονται διατεθειμένοι να σταματήσουν τις ενέργειες αυτές.

Ρωσία: Εγκληματική η διαταγή -Ευθύνη της Δύσης να προλάβει τον εμφύλιο πόλεμο

Από την πλευρά της η Ρωσία έκανε λόγο για «εγκληματική διαταγή» αναφορικά με το ενδεχόμενο χρησιμοποίησης του στρατού στην ανατολική Ουκρανία και πετάει το μπαλάκι στην Δύση για την αποφυγή ενός εμφυλίου πολέμου.

Το υπουργείο Εξωτερικών σε ανακοίνωσή του αναφέρει : «Τώρα αποτελεί ευθύνη της Δύσης να προλάβει έναν εμφύλιο πόλεμο στην Ουκρανία» προσθέτοντας ότι η Μόσχα προτίθεται να φέρει το ζήτημα ενώπιον του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.

Επιπλέον, ο επικεφαλής της ρωσικής διπλωματίας, Αλεξάντρ Λουκάσεβιτς κάλεσε την ηγεσία του Κιέβου να «σταματήσει τον πόλεμο εναντίον του λαού της» σημειώνοντας «Απαιτούμε από την σπείρα του Μαϊντάν, που ανέτρεψε τον νόμιμο πρόεδρο της Ουκρανίας, να σταματήσει αμέσως τον πόλεμο εναντίον του λαού της. Καταδικάζουμε με δριμύτητα τις απόπειρες προσφυγής στη βία κατά των διαδηλωτών και των ακτιβιστών με τη βοήθεια των μαχητών του Δεξιού Τομέα και άλλων παράνομων ομάδων»

Δύο νεκροί στο Σλαβιάνσκ την Κυριακή

Εν τω μεταξύ, από το πρωί της Κυριακής, όπου διεξάγεται στο Σλαβιάνσκ αντιτρομοκρατική επιχείρηση, δύο άνθρωποι έχασαν την ζωή τους και αρκετοί τραυματίστηκαν.

Ο υπουργός Εσωτερικών της Ουκρανίας ανακοίνωσε μέσω Facebook την «αντιτρομοκρατική επιχείρηση», ενάντια στους ένοπλους με στολές παραλλαγής που κατέλαβαν κυβερνητικά κτίρια στην πόλη που βρίσκεται στην περιοχή του Ντόνετσκ. Η κατάσταση ξέφυγε γρήγορα από τον έλεγχο και ακολούθησε ανταλλαγή πυρών.

Σύμφωνα με τον Αρσέν Αβάκοφ, ένας αξιωματικός των ουκρανικών δυνάμεων ασφαλείας έπεσε νεκρός και πέντε άτομα τραυματίστηκαν, ενώ χαρακτήρισε ως «αδιευκρίνιστο» τον αριθμό των θυμάτων της άλλης πλευράς. Παράλληλα κατηγόρησε τους αυτονομιστές πως χρησιμοποιούν πολίτες ως ασπίδα. Λίγο αργότερα το ρωσικό πρακτορείο RIA μετέδωσε πως σκοτώθηκε και ένας φιλορώσος ακτιβιστής, επικαλούμενο πηγή από αυτό το «στρατόπεδο». «Από την πλευρά μας, υπάρχουν και δύο τραυματίες», δήλωσε ο φιλορώσος Νικολάι Σολντσέφ στο πρακτορείο.

Κατάληψη και στη Μαριούπολη

Στο μεταξύ, η επιχείρηση στο Σλαβιάνσκ δεν φάνηκε να πτοεί τους αυτονομιστές, που κατέλαβαν κτίρια σε μία ακόμη πόλη. Σειρά αυτή τη φορά είχε το γραφείο του δημάρχου στη Μαριούπολη.

Σύμφωνα με τα τοπικά ΜΜΕ, οι διαδηλωτές εισέβαλαν στο κτίριο ύστερα από πορεία που πραγματοποίησαν στην οποία συμμετείχαν περίπου 1.000 άτομα. Η αστυνομία δεν επιχείρησε να τους σταματήσει. Οι αυτονομιστές εισήλθαν στα γραφεία, υπέστειλαν την ουκρανική σημαία και ύψωσαν οδοφράγματα μπροστά από το κτίριο.

Η Δύση παρακολουθεί αμήχανη – Με νέες κυρώσεις απειλή η Ουάσινγκτον

Η Κάθριν Αστον, επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας, δηλώνει σε ανακοίνωση που εξέδωσε «βαθιά ανήσυχη» από τις ενέργειες ενόπλων και αυτονομιστικών ομάδων σε πόλεις της ανατολικής Ουκρανίας και καλεί για μία ακόμη φορά τη Ρωσία να σεβαστεί την εδαφική ακεραιότητα της χώρας, να αποσύρει τις στρατιωτικές της δυνάμεις από τα σύνορα με την Ουκρανία και να σταματήσει κάθε επιχείρηση που έχει ως στόχο την αποσταθεροποίηση της γειτονικής της χώρας.

Οι ΗΠΑ, από την πλευρά τους, είναι έτοιμες να εντείνουν τις κυρώσεις κατά της Ρωσίας αν συνεχιστούν ανάλογες ενέργειες στην Ουκρανία με αυτές που σημειώνονται τις τελευταίες ημέρες, δήλωσε σήμερα η αμερικανίδα πρέσβειρα στα Ηνωμένα Έθνη Σαμάνθα Πάουερ.

Το ΝΑΤΟ χαρακτήρισε «σοβαρή εξέλιξη» την παρουσία στην ανατολική Ουκρανία ανδρών με ρωσικά όπλα και όμοιες στολές παραλλαγής χωρίς διακριτικά, σαν αυτές που φορούσαν οι Ρώσοι στρατιώτες όταν κατέλαβαν την Κριμαία.

Μιλώντας στην εκπομπή του ABC «This Week» η Πάουερ είπε ότι οι τελευταίες εξελίξεις στην Ουκρανία φέρουν «σημάδια από ανάμειξη της Μόσχας».

«Θεωρώ ότι έχουμε διαπιστώσει ότι οι κυρώσεις έχουν αποτέλεσμα και αν συνεχιστούν οι ενέργειες σαν αυτές που είδαμε τις τελευταίες ημέρες, θα δείτε αύξηση αυτών των κυρώσεων», είπε η Πάουερ.

(iefimerida.gr)

Ακολουθήστε το onlarissa.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ελάτε στην ομάδα μας στο viber για να ενημερώνεστε πρώτοι για τις σημαντικότερες ειδήσεις