ΛΑΡΙΣΑ

Φράγμα στα Βρυσιά Φαρσάλων πρόκειται να υλοποιήσει η Περιφέρεια

Την ολοκληρωμένη μελέτη παρουσίασαν ο Κώστας Αγοραστός και οι μελετητές

Την κατασκευή φράγματος στα Βρυσιά Φαρσάλων δρομολογεί η Περιφέρεια Θεσσαλίας, με στόχο την αξιοποίηση του υδάτινου δυναμικού της περιοχής.

Για το λόγο αυτό ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας κ. Κώστας Αγοραστός, με στελέχη της Περιφέρειας και τους μελετητές παρουσίασαν στα Βρυσιά την ολοκληρωμένη μελέτη του φράγματος το οποίο πρόκειται να εξασφαλίσει πάνω από 5 εκατομμύρια κυβικά μέτρα νερού επιπλέον για άρδευση, εμπλουτίζοντας παράλληλα τον υδροφόρο ορίζοντα.

Όπως επεσήμανε ο κ. Κ. Αγοραστός: «Το νερό είναι ζωή. Σήμερα που γιορτάζουμε την παγκόσμια ημέρα νερού, παρουσιάζουμε την μελέτη κατασκευής φράγματος αναστόμωσης πηγών των Βρυσιών.

Η εξοικονόμηση νερού και η αξιοποίηση των διαθέσιμων υδατικών πόρων είναι θέμα μείζονος σημασίας για την Περιφέρεια Θεσσαλίας. Για το λόγο αυτό «ωριμάζουμε» έργα νερού όπως το συγκεκριμένο, ώστε στο νέο ΕΣΠΑ, που θα διαθέτουμε και γεωργικό ταμείο, να μπορούμε να υλοποιήσουμε ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα για την άρδευση.

Παράλληλα πιέζουμε το αρμόδιο Υπουργείο ώστε να δοθούν πόροι για αναγκαία έργα εξοικονόμησης νερού για την περιοχή, όπως η υπογείωση των δικτύων του ΤΟΕΒ Ενιπέα κ.α.»

Παράλληλα ο περιφερειάρχης έκανε μια αναφορά και στα υπόλοιπα μεγάλα έργα για την ύδρευση και την άρδευση, που χρηματοδοτεί η Περιφέρεια Θεσσαλίας σημειώνοντας τα εξής:

«Τόσο μέσω του ΕΣΠΑ όσο και μέσω των υπόλοιπων χρηματοδοτικών προγραμμάτων (Μπαλτατζής, ΕΠΠΕΡΑΑ, κ.α.) υλοποιούμε έργα νερού, όπως φράγματα, ταμιευτήρες, λιμενοδεξαμενές, υπογειώσεις δικτύων κ.α.

Τα έργα αυτά είναι ιδιαίτερα σημαντικά αλλά δεν λύνουν συνολικά το πρόβλημα της έλλειψης νερού στο θεσσαλικό κάμπο. Η μοναδική λύση είναι να έρθει νερό από τον Αχελώο.

Μόνο έτσι θα λυθούν τα τεράστια προβλήματα που έχουν δημιουργήσει ρήγματα, ακόμα και σε κατοικημένες περιοχές και θα εμπλουτιστεί η στάθμη του υδροφόρου ορίζοντα που σε ορισμένα σημεία φτάνει και τα 500 μέτρα. Όσοι αντιτίθενται στο έργο αυτό υποθηκεύουν το μέλλον της Θεσσαλίας και το μέλλον των παιδιών μας», σημείωσε ο κ. Αγοραστός

Το έργο αφορά την αναστόμωση της πηγής Βρυσιών Φαρσάλων με τη δημιουργία περιμετρικά σώματος φράγματος που λόγω γειτνίασης με την Π.Ε.Ο. Λάρισας – Λαμίας, του βιοτεχνικού χώρου και του οικισμού θα είναι από οπλισμένο σκυρόδεμα και ένα μέρος από χωμάτινο φράγμα στο δυτικό τμήμα της λεκάνης.

Η αναστόμωση της πηγής στοχεύει στην αξιοποίηση του υδάτινου δυναμικού της περιοχής μελέτης με απώτερο σκοπό την επαναπλήρωση του καρστικού υδροφορέα και την αναρρύθμιση της εκφόρτισης των πηγών.

Ο όγκος νερού που θα ταμιευτεί θα είναι της τάξης των 362.106,00 μ3. Το χωμάτινο φράγμα θα είναι τραπεζοειδούς μορφής με πλάτος στέψης 4 μέτρα και μήκος 385 μέτρα. Το φράγμα από σκυρόδεμα θα έχει πλάτος 0,35 μέτρα και μήκος 1.120 μέτρα.

Η ανώτερη στάθμη του νερού θα είναι σε υψόμετρο +116,50 μ, το ανώτερο ύψος στέψης θα είναι στο +117,50μ, ενώ το ύψος του υπερχειλιστή θα είναι στο +116,50 μ.

Έχει οριστικοποιηθεί η τεχνική μελέτη του έργου με προϋπολογισμό 2.000.000 € και βρίσκεται στο τελικό στάδιο η έγκριση των περιβαλλοντικών όρων.

Να σημειωθεί ότι στην περιοχή που πρόκειται να κατασκευαστεί το φράγμα μεταναστεύουν και εποικούν πολλά σπάνια είδη πανίδας όπως μαυροπελαργοί, λευκοτσικνιάς, σταχτοτσικνιάς κ.α. και η κατασκευή του, αναμένεται να δράσει θετικά στην διατήρηση της πανίδας αυτής.

Τα αναλυτικά στοιχεία της μελέτη κατασκευής φράγματος αναστόμωσης πηγών Βρυσιών Π.Ε. Λάρισας», παρουσιάστηκαν από στελέχη της Περιφέρειας Θεσσαλίας αλλά και τον μελετητή κ. Αναστάσιο Μαντέλο.

Επίσης παρευρέθηκαν ο εντεταλμένος περιφερειακός σύμβουλος αγροτικών θεμάτων κ. Χρήστος Σιδερόπουλος, ο δήμαρχος Φαρσάλων κ. Άρης Καραχάλιος οι υποψήφιοι περιφερειακοί σύμβουλοι με τον κ. Αγοραστό κ. κ.: Τάσος Βραχμάνης πρόεδρος του ΤΟΕΒ Ενιπέα, Νίκος Παυλονάσιος αντιπρόεδρος της πανελλήνιας ένωσης νέων αγροτών και Δημήτρης Γιακοβής αρχιτέκτων, οι δημοτικοί σύμβουλοι κ. κ. Χρήστος Καπετάνιος και Μαρία Ίφου, ο διευθυντής Τεχνικών Έργων Π.Ε. Λάρισας κ. Χρήστος Λυτροκάπης, οι πρώην νομαρχιακοί σύμβουλοι Βασίλης Αρζουμανίδης, Αντώνης Δραμαλιώτης και Οδυσσέας Ζαχαρής, καθώς και πολλοί κάτοικοι της περιοχής.

 

Ακολουθήστε το onlarissa.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ελάτε στην ομάδα μας στο viber για να ενημερώνεστε πρώτοι για τις σημαντικότερες ειδήσεις