ΛΑΡΙΣΑ

Σε δεινή θέση εκατοντάδες τευτλοπαραγωγοί στον κάμπο

Παρέμβαση του δημάρχου Κιλελέρ Ρίζου Κομήτσα στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης

Απλήρωτοι από την Ελληνική Βιομηχανία Ζάχαρης παραμένουν για τη φετινή σοδειά τους εκατοντάδες τευτλοπαραγωγοί στο θεσσαλικό κάμπο με αποτέλεσμα να έχουν περιέλθει σε δεινή οικονομική θέση.

Το ζήτημα αναδεικνύει ο δήμαρχος Κιλελέρ, κ. Ρίζος Κομήτσας, ο οποίος με επιστολή του προς την ηγεσία του ΥπΑΑΤ ζητά την άμεση εξόφλησή τους.

Η επιστολή του κ. Κομήτσα, που κοινοποιήθηκε σε όλους τους βουλευτές του Ν. Λάρισας, έχει ως εξής:

«Κύριε Υπουργέ

Αντιμέτωποι με τον κίνδυνο της οικονομικής εξαθλίωσης βρίσκονται εκατοντάδες τευτλοπαραγωγοί στον θεσσαλικό κάμπο, όπως και σε άλλες περιοχές της χώρας, καθώς δεν έχουν ακόμη πληρωθεί για τη φετινή σοδειά τους, την οποία παρέδωσαν στα εργοστάσια της Ελληνικής Βιομηχανίας Ζάχαρης στα τέλη Αυγούστου – αρχές Σεπτεμβρίου.

Όπως καταγγέλλουν οι παραγωγοί, παρά τις συνεχείς πιέσεις τους προ τη διοίκηση της ΕΒΖ αλλά και τις εκκλήσεις τους προς πάσα κατεύθυνση, δεν έχουν ακόμη εισπράξει ούτε ένα ευρώ ή ορισμένοι έχουν λάβει ένα μικρό ποσοστό αυτών που δικαιούνται για τη φετινή παραγωγή τους, με αποτέλεσμα να έχουν περιέλθει σε δεινή θέση, αφού οι υποχρεώσεις των εκμεταλλεύσεών τους «τρέχουν», το ίδιο και οι ανάγκες των οικογενειών τους, ιδιαίτερα αυτές τις γιορτινές μέρες.

Οι παραγωγοί, που είναι υποχρεωμένοι να πληρώνουν τις μετρητοίς για την προμήθεια καυσίμων, αγροεφοδίων, φυτοφαρμάκων κ.λπ., έκαναν μαύρα Χριστούγεννα  και δηλώνουν ότι αν δεν εξοφληθούν, άμεσα, δε θα είναι σε θέση να ξανασπείρουν τεύτλα την επόμενη καλλιεργητική περίοδο αλλά και οποιαδήποτε άλλη αρδευόμενη καλλιέργεια.

Καταγγέλλουν, δε, τη διοίκηση της ΕΒΖ για αδιαφορία και εμπαιγμό τους, την ώρα που ο κλάδος διέρχεται τη δυσκολότερη περίοδο της ιστορίας της τευτλοκαλλιέργειας στη χώρα μας, λόγω της εκτόξευσης του κόστους παραγωγής και της μηδενικής πρόσβασης σε πηγές χρηματοδότησης με λογικά επιτόκια.

Κύριε Υπουργέ

Κατόπιν όλων των ανωτέρω, σας ζητούμε να παρέμβετε άμεσα προκειμένου να υπάρξει άμεση εξόφληση των τευτλοπαραγωγών από την Ελληνική Βιομηχανία Ζάχαρης και να μεριμνήσετε για να μην επαναληφθεί αυτή η απαράδεκτη πρακτική στο μέλλον, αφού δεν φταίνε σε τίποτα οι αγρότες για τα ταμειακά ή άλλα προβλήματα της ΕΒΖ».

 

Ακολουθήστε το onlarissa.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ελάτε στην ομάδα μας στο viber για να ενημερώνεστε πρώτοι για τις σημαντικότερες ειδήσεις