ΚΟΣΜΟΣ

Πυρ και μανία Google-Yahoo για τις υποκλοπές!

Με οργή αντέδρασαν δύο από τους τεχνολογικούς «γίγαντες» του κόσμου, η Google και η Yahoo, στις πληροφορίες ότι η Εθνική Υπηρεσία Ασφάλειας των ΗΠΑ (NSA) υποκλέπτει τους βασικούς πυλώνες επικοινωνίας που μεταφέρουν τις πληροφορίες των χρηστών των δύο εταιρειών σε ολόκληρο τον κόσμο.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα της Washington Post, έγγραφα του πρώην συνεργάτη της NSA, Έντουαρντ Σνόουντεν και συνεντεύξεις με αξιωματούχους έδειξαν ότι η NSA μπορούσε να παίρνει αυτές τις πληροφορίες εκατοντάδων εκατομμυρίων χρηστών «όποτε ήθελε».

Τα ίδια έγγραφα αναφέρουν ότι η NSA σε συνεργασία με την βρετανική υπηρεσία GCHQ μπορούσε να αντιγράφει τεράστιο όγκο δεδομένων μέσων των οπτικών ινών που μετέφεραν τις πληροφορίες αυτές μεταξύ των κέντρο πληροφοριών της Google και της Yahoo σε ολόκληρο τον κόσμο στα κεντρικά γραφεία των δύο εταιρειών στην Σίλικον Βάλεϊ της Καλιφόρνια.

Σε δήλωση του ο επικεφαλής της νομικής υπηρεσίας της Google, Ντέιβιντ Ντράμοντ είπε ότι η εταιρεία του είναι «εξοργισμένη» με τις τελευταίες αποκαλύψεις. «Εδώ και καιρό μας απασχολούσε η πιθανότητα αυτού του είδους της παρακολούθησης, γι’ αυτόν ακριβώς τον λόγο συνεχίζουμε να επεκτείνουμε την κρυπτογράφηση σε όλο και περισσότερες υπηρεσίες της Google και σε ηλεκτρονικές διευθύνσεις» υπογράμμισε ο Ντέιβιντ Ντράμοντ και συνέχισε: «δεν παρέχουμε σε καμία κυβέρνηση, ούτε στην αμερικανική κυβέρνηση, πρόσβαση στα συστήματα μας. Είμαστε εξοργισμένοι στα μήκη στα οποία η κυβέρνηση φαίνεται ότι έχει φτάσει για να υποκλέψει δεδομένα από τα ιδιωτικά δίκτυα οπτικών ινών μας και υπογραμμίζει την ανάγκη για επείγουσα μεταρρύθμιση».

Στο ίδιο μήκος κύματος αντέδρασε και η Yahoo. «Έχουμε αυστηρούς ελέγχους για την προστασία της ασφάλειας των κέντρων δεδομένων μας και δεν έχουμε δώσει πρόσβαση στα κέντρα δεδομένα μας στην NSA ή σε οποιαδήποτε άλλη κρατική υπηρεσία» ανέφερε σε ανακοίνωση η εταιρεία.

Ακριβώς σε αυτό το σημείο οι υποψίες για τις υποκλοπές έπεσαν στην εταίρεια που παρέχει τα καλώδια των οπτικών ινών στις δύο εταιρείες, με το όνομα Level 3. η εταιρεία δηλώνει ότι συμμορφώνεται με το νομικό πλαίσιο κάθε χώρας στην οποία λειτουργεί αλλά δεν αρνείται ότι παρείχε βοήθεια. «Γενικά οι κυβερνήσεις που ζητούν βοήθεια για την επιβολή του νόμου ή για έρευνας ασφάλειας απαγορεύσουν την αποκάλυψη της βοήθειας που παράσχουμε» ανέφερε ανακοίνωση της Level 3.

Όπως ανέφερε η Washington Post, η NSA υπέκλεπτε τα στοιχεία των χρηστών εκτός αμερικανικού εδάφους με αποτέλεσμα να παρακάμπτει τους αμερικανικούς νόμους που απαγορεύουν την πρόσβαση στις πληροφορίες ανθρώπων που κατοικούν στις ΗΠΑ. Αντίθετα οι συγκεκριμένες υποκλοπές έχουν ως κάλυψη την εκτελεστική εντολή που έχει υπογράψει ο Αμερικανός πρόεδρος, Μπαράκ Ομπάμα με την οποία οι υπηρεσίες μπορούν να συγκεντρώνουν πληροφορίες στα πλαίσια επιχειρήσεων στο εξωτερικό.

Η ιστορία αναμένεται να φέρει ακόμη μεγαλύτερη θύελλα στις ήδη ταραγμένες σχέσεις της Ουάσινγκτον με τους τεχνολογικούς κολοσσούς της Σίλικον Βάλεϊ. Οι τεχνολογικοί γίγαντες είναι έξαλλοι με την αμερικανική κυβέρνηση για την ζημία που υφίσταται η φήμη των εταιρειών τους μετά τις αποκαλύψεις από τον Έντουαρτντ Σνόουντεν για τις αμερικανικές υποκλοπές. Μάλιστα μόλις τον περασμένο Σεπτέμβριο ο συνιδρυτής του Facebook, Μαρκ Ζούκερμπέργκ είπε σε ένα τεχνολογικό συνέδριο ότι η κυβέρνηση έχει κάνει κακή δουλειά στο θέμα της προστασίας της ιδιωτικής ζωής των πολιτών στο διαδίκτυο. «Πραγματικά πιστεύω ότι η κυβέρνηση τα έκανε μούσκεμα» είπε ο συνιδριτής του δημοφιλούς κοινωνικού δικτύου.

REAL.GR

Ακολουθήστε το onlarissa.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ελάτε στην ομάδα μας στο viber για να ενημερώνεστε πρώτοι για τις σημαντικότερες ειδήσεις