ΛΑΡΙΣΑΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΟ

Έτοιμη η «διακήρυξη των τριών» για τον Δήμο Λαρισαίων

«Τρέχουν» δημοσκοπήσεις ενόψει των δημοτικών και περιφερειακών εκλογών στην περιοχή

Μπορεί η κυβέρνηση να μην έχει καταλήξει ακόμη αν θα αλλάξει το νόμο με τον οποίο θα διεξαχθούν οι αυτοδιοικητικές εκλογές τον Μάιο του 2014 αλλά τα κόμματα δρομολογούν σταδιακά τις εσωκομματικές διαδικασίες ενώ προηγούνται οι υποψήφιοι δήμαρχοι που, είτε έχουν αποσαφηνίσει την πρόθεσή τους είτε όχι, πυκνώνουν τις δημόσιες εμφανίσεις τους, δηλώνοντας το πολιτικό «παρών».

Με το βλέμμα στραμμένο στον Δήμο Λαρισαίων, πρώτος τον χορό των υποψηφίων δημάρχων έσυρε ο πρόεδρος του ΤΕΕ Ντίνος Διαμάντος πως ως επικεφαλής της κίνησης «Νέ@ Λάρισα» δήλωσε (σε συνέντευξή του πρόσφατα στην «Ε») πως θα κατέλθει ως ανεξάρτητος στις εκλογές, άσχετα με τη διαδικασία του χρίσματος, προκαλώντας «πονοκέφαλο» στην τοπική ΝΔ η οποία τηρεί παράλληλη στάση αναμονής, περιμένοντας την οριστική απόφαση του μακροβιότερου δημάρχου Λάρισας Κων. Τζανακούλη, ο οποίος εκτιμώντας τα όποια δεδομένα, μεταθέτει διαρκώς για το μέλλον τη δήλωση των προθέσεών του.

Το ΠΑΣΟΚ Λάρισας, που εκλογικά μπορεί να έχει καταβαραθρωθεί αλλά δεν έχει χάσει τη δυναμική του σε επίπεδο στελεχών και παραγόντων με δεδομένο και τον χαρακτήρα των εκλογών, συνεδριάζει την Τρίτη το βράδυ για να εξετάσει τη μορφή καθόδου (συνεργασία ή αυτόνομα) με επικεφαλής πλέον στη «Λαρισαίων Πόλις» τον Γ. Σούλτη στη θέση του παραιτηθέντος Γιαν. Σάπκα.

Σε συνέλευση καλεί τα μέλη του, αύριο Δευτέρα και ο ΣΥΡΙΖΑ Λάρισας, προκειμένου επίσης να αποφασίσουν σε «συνεργασία με αυτοδιοικητικό σχήμα» ή σε αυτόνομη κάθοδο. Με τον δημοτικό σύμβουλο Απ. Καλογιάννη (που δεν είναι μέλος του ΣΥΡΙΖΑ) να τηρεί στάση αναμονής για την απόφαση του κόμματος ενώ παράλληλα εντείνει τις δράσεις του, ως επικεφαλής της κίνησης «Ενωτική Πρωτοβουλία».

Ο κ. Καλογιάννης στις προηγούμενες δημοτικές είχε υποστηριχθεί και από τη σημερινή ΔΗΜΑΡ που ακόμη δεν έχει αποσαφηνίσει τη θέση της. Πολλοί πιστεύουν ότι δεν υπάρχει πλέον «γέφυρα επικοινωνίας» μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ και ΔΗΜΑΡ σε κεντρικό επίπεδο μετά τη συμμετοχή μέχρι πρότινος, του κ. Φ. Κουβέλη στην κυβέρνηση Σαμαρά ενώ αντίθετα, άλλοι εκτιμούν ως βέβαιη τη συνεργασία σε τοπικό επίπεδο και στο πλαίσιο πάντα ενός ευρύτερου, δημοκρατικού σχήματος.

«Νωρίς» θεωρείται πως είναι για να αποσαφηνίσει από τώρα, τη θέση του σε επίπεδο προσώπων το ΚΚΕ με τον επικεφαλής της δημοτικής κίνησης στις περασμένες εκλογές Γ. Λαμπρούλη, να είναι πλέον βουλευτής του κόμματος.

Σε ό,τι αφορά τέλος τα εντός κοινοβουλίου κόμματα, οι «Ανεξάρτητοι Έλληνες» θα κληθούν μεταξύ άλλων να εξετάσουν και το ενδεχόμενο στήριξης ενός ανεξάρτητου αντιμνημονιακού ψηφοδελτίου με επικεφαλής τον αρχιτέκτονα μηχανικό Αχ. Αργατζόπουλο, άλλοτε σύμβουλο του κ. Τζανακούλη.

Άγνωστη παραμένει τέλος και η στάση της «Χρυσής Αυγής».

ΔΙΕΡΓΑΣΙΕΣ ΚΑΙ ΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΗ

Σε εξέλιξη ωστόσο βρίσκεται αυτές τις ημέρες και δημοσκόπηση, άγνωστο με ποιανού πρωτοβουλία, με τους Λαρισαίους να καλούνται να τοποθετηθούν για τους: Κων. Τζανακούλη, Απ. Καλογιάννη, Γ. Μπαρτζώκη, Δημ. Κουρέτα, Εκτ. Νασιώκα, Ντ. Διαμάντο, Ρ. Καραλαριώτου, Κων. Αγοραστό και Η. Διώτη.

Εφόσον αλλάξει τελικά ο εκλογικός νόμος, και διαχωριστούν υποψήφιοι δήμαρχοι και ψηφοδέλτια (υποψήφιοι σύμβουλοι) τότε είναι βέβαιο πως ο κύκλος των υποψηφίων δημάρχων θα διευρυνθεί ακόμη περισσότερο, ειδικά από τη «δεξαμενή» της ΝΔ στην περίπτωση που δεν θα είναι εκ νέου υποψήφιος ο κ. Τζανακούλης. Με βάση τα σημερινά δεδομένα, γνωστή είναι μόνο η πρόθεση του νυν δημοτικού Συμβούλου Γ. Μπαρτζώκη να κατέλθει ως υποψήφιος δήμαρχος.

ΔΙΑΚΗΡΥΞΗ

Το νέο κομμάτι όμως στο πάζλ των εκλογών στον Δήμο Λαρισαίων και, στην περίπτωση μάλιστα που ευοδωθεί θα δημιουργήσει νέα δυναμική, αφορά στο γεγονός ότι η συντονιστική επιτροπή των τριών κινήσεων, «Ενωτική Πρωτοβουλία», «Λαρισαίων Πόλις» και «Πράσινη Πόλη» (Οικολόγοι Πράσινοι) φαίνεται να κατέληξε στους 4 βασικούς άξονες της κοινής διακήρυξης αρχών.

Εξέλιξη που θα αποτελέσει το πρώτο ουσιαστικό βήμα για την εκλογική τους συνεργασία, πιθανώς και άσχετα με το τι θα αποφασίσουν και οι τοπικές οργανώσεις των δυο κομμάτων, ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ, που δεν έχουν πει ακόμη τον τελευταίο τους λόγο, πολύ δε περισσότερο για το σκέλος των προσώπων και ειδικότερα για το ποιος θα ηγηθεί του συνδυασμού.

Η κοινή επιτροπή των τριών κινήσεων συνεδρίασε το βράδυ της περασμένης Πέμπτης όπου σύμφωνα με πληροφορίες της «Ε», οι ομάδες εργασίας επεξεργάζονται και «καθαρογράφουν» την κοινή διακήρυξη η οποία θα τεθεί σε διαβούλευση στις ολομέλειες των Κινήσεων αλλά και στη δημοσιότητα, τα αμέσως επόμενα 24ωρα.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, η διακήρυξη καταλήγει σε τέσσερις άξονες που αφορούν: Ο πρώτος στο γενικό πολιτικό πλαίσιο, ο δεύτερος στην κριτική στο έργο της σημερινής δημοτικής αρχής, ο τρίτος στο μοντέλο διοίκησης (γενικές αρχές) και ο τέταρτος άξονας αφορά στην ανάγκη συγκρότησης ενός «ενωτικού, αυτόνομου, αυτοδιοικητικού συνδυασμού» από πολίτες και συλλογικότητες.

Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα της κοινής επιτροπής των τριών δημοτικών κινήσεων, εφόσον η διακήρυξη υιοθετηθεί (εγκριθεί) από τις ολομέλειες των παρατάξεων τότε θα ακολουθήσει η Β΄ φάση η οποία και αφορά στον «οδικό χάρτη» της πρωτοβουλίας, με ορισμό της διαδικασίας επιλογής του υποψηφίου δημάρχου, της συγκρότησης ψηφοδελτίου και της εκδήλωσης δράσεων. Με τη διαδικασία επιλογής δημάρχου να ολοκληρώνεται στα μέσα του ερχόμενου Δεκεμβρίου οπότε και θα ανακηρυχθεί ο υποψήφιος δήμαρχος.

ΣΥΜΠΛΗΓΑΔΕΣ

Η τύχη, της πρωτοβουλίας των τριών δημοτικών κινήσεων θα εξαρτηθεί και από το αν θα περάσει… «σώα» από τις κομματικές «συμπληγάδες». Από την εμπειρία του παρελθόντος είναι γνωστό πως, ο δρόμος δεν θα είναι στρωμένος με ροδοπέταλα, με αφορμή υπαρκτές αντιθέσεις των δυο κομμάτων σε κεντρικό επίπεδο αλλά και τις τυχόν διαφωνίες, όταν το θέμα φθάσει στο δια ταύτα που δεν είναι άλλο από τον υποψήφιο δήμαρχο, που θα ηγηθεί του εγχειρήματος.

Υπενθυμίζεται πως η ολομέλεια της παράταξης «Λαρισαίων Πόλης» θα γίνει την ερχόμενη Πέμπτη, στις 8.30 το βράδυ στο ξενοδοχείο «Διόνυσος» και στην οποία καλούνται να λάβουν μέρος όλοι οι πρώην υποψήφιοι και όλα τα μέλη της παράταξης με την πρόσκληση να καταλήγει σημειώνοντας πως «ήρθε η ώρα για έναν ουσιαστικό διάλογο για τη δημιουργία ενός πρωτόγνωρου δημοκρατικού εγχειρήματος».

Υπενθυμίζεται επίσης πως η ΝΕ Λάρισας του ΠΑΣΟΚ συνέρχεται νωρίτερα, την Τρίτη το βράδυ, για να εξετάσει όχι τα πρόσωπα αλλά τη μορφή της καθόδου στις εκλογές, μέσω συνεργασιών ή μέσω αυτόνομου ψηφοδελτίου. Με το ΠΑΣΟΚ να επικεντρώνεται στον Δήμο Λαρισαίων αφού για τους άλλους 6 δήμους του νομού «δεν τίθεται θέμα».

Μεθαύριο Δευτέρα καλεί σε συνέλευση τα μέλη του και ο ΣΥΡΙΖΑ Λάρισας σε ειδική συνεδρίαση για τις δημοτικές εκλογές, όχι για να καταλήξουν σε πρόσωπα αλλά για να αποφασίσουν πάνω στο κεντρικό «δίπολο» αν δηλαδή, θα κατέλθουν σε συνεργασία με αυτοδιοικητικό σχήμα (με αντιμνημονιακό προσανατολισμό) ή αν θα κατέλθουν αυτόνομα, χωρίς να αποκλείεται η κατάθεση και τρίτης πρότασης.

Σημειώνεται πως η ΝΕ Λάρισας του ΣΥΡΙΖΑ συνεδρίασε την περασμένη Τρίτη με θέμα τις δημοτικές εκλογές με βάση και την απόφαση της Κεντρικής Επιτροπής του κόμματος, Κεντρική Επιτροπή η οποία θα ορίσει το πολιτικό πλαίσιο και την «πορεία προς τις εκλογές» σε ξεχωριστή συνεδρίαση εντός του μήνα.

ΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΗ

Στο μεταξύ σε εξέλιξη βρίσκεται εδώ και ημέρες δημοσκόπηση για τον Δήμο Λαρισαίων, με άγνωστο προς το παρόν «εντολέα». Όσοι καλούνται να συμμετάσχουν σε αυτή, μεταξύ άλλων, ερωτώνται καταρχήν αν είναι κάτοικοι της Λάρισας και των δημοτικών της διαμερισμάτων (πρώην Δήμοι Κοιλάδας και Γιάννουλης) και στη συνέχεια καλούνται να τοποθετηθούν («εάν γίνονταν αύριο εκλογές»), για τον νυν δήμαρχο Λαρισαίων Κων. Τζανακούλη, για τον δημοτικό σύμβουλο Απ. Καλογιάννη, για τον δημοτικό σύμβουλο Γ. Μπαρτζώκη, για τον πανεπιστημιακό καθηγητή και περιφερειακό σύμβουλο Δημ. Κουρέτα (σ.σ. πρόσφατα είχε αρθρογραφήσει στην «Ε» υπέρ της υποψηφιότητας Διαμάντου), τον πρώην υπουργό του ΠΑΣΟΚ Εκτ. Νασιώκα, τον πρόεδρο του ΤΕΕ Ντ. Διαμάντο, την αντιπεριφερειάρχη Λάρισας Ρένα Καραλαριώτου, τον περιφερειάρχη Θεσσαλίας Κων. Αγοραστό αλλά και για τη βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Ηρώ Διώτη.

Οι ερωτήσεις αφορούν σε γενικότερα θέματα όπως η ικανοποίηση από το έργο της σημερινής δημοτικής αρχής, τα αναπτυξιακά έργα, τις πολιτιστικές δράσεις, την κοινωνική πολιτική, κλπ ενώ αφορούν και στα «χαρακτηριστικά» που θα πρέπει – κατά τον πολίτη – να έχει ο δήμαρχος, όπως μεταξύ άλλων, να είναι έντιμος, να είναι άφθαρτος, να είναι συνεπής σε δεσμεύσεις, να γνωρίζει τα προβλήματα της περιοχής, να έχει μεγάλη εμπειρία στη διαχείριση προβλημάτων, να είναι νέος κ.ά.

(Ρεπορτάζ του Βαγγέλη Κακάρα στην εφημερίδα «Ελευθερία») 

Ακολουθήστε το onlarissa.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ελάτε στην ομάδα μας στο viber για να ενημερώνεστε πρώτοι για τις σημαντικότερες ειδήσεις