ΛΑΡΙΣΑ

Κίνδυνος μη πληρωμής επιδοτήσεων για χιλιάδες Λαρισαίους αγρότες

Τον κώδωνα του κινδύνου κρούει ο πρόεδρος της Νέας Ένωσης Λάρισας Χρήστος Σιδερόπουλος επιρρίπτοντας σοβαρές ευθύνες στην ΠΑΣΕΓΕΣ.

Αναλυτικά, στην επιστολή του προς την πολιτική ηγεσία του υπουργείου αγροτικής ανάπτυξης και του ΟΠΕΚΕΠΕ αναφέρει τα εξής:

“Ο ι αγρότες – κτηνοτρόφοι – δικαιούχοι της ενιαίας ενίσχυσης 2013 καλούνται άμεσα να προσέλθουν στα κατά τόπους κέντρα υποβολής δηλώσεων ΟΣΔΕ να καταθέσουν τα δικαιολογητικά για την ολοκλήρωση του φακέλου τους έως τις αρχές Σεπτεμβρίου 2013 .

Όσοι δεν προσέλθουν έγκαιρα και ειδικά αυτοί των οποίων η περιοχή τους είναι στον έλεγχο μέσω τηλεπισκόπησης ( δυτικά της Λάρισας) ο φάκελος τους θα πάει για πληρωμή ενδεχομένως τον Μάρτιο του 2014.

Ως αποδέκτης πολλών παραπόνων και προβληματισμών αγροτών δικαιούχων σχετικά με την ολοκλήρωση της δήλωσης ΟΣΔΕ 2013 στους δήμους Λάρισας, Κιλελέρ, Αγιάς Τυρνάβου και Τεμπών, οφείλω να σας καταθέτω ότι από την πλευρά των αγροτών γίνεται μεγάλη προσπάθεια στα περιφερειακά κέντρα να ολοκληρώσουν την κατάθεση των δικαιολογητικών.

Κύριε Υπουργέ, Κε Πρόεδρε του ΟΠΕΚΕΠΕ, ειδικά όμως στον δήμο Κιλελέρ, όπου είναι μεγάλος ο αριθμός των δικαιούχων , η κάκιστη και κακόβουλη συμπεριφορά της ΠΑΣΕΓΕΣ δημιουργεί το εξής μεγάλο πρόβλημα.

Ο αγρότης –δικαιούχος προσέρχεται στο κέντρο της ΠΑΣΕΓΕΣ στη Νίκαια, καθώς και στα άλλα κέντρα, δηλώνει ότι θέλει να ολοκληρώσει τον φάκελο του και από την πλευρά του ο υπεύθυνος του κέντρου του ζητά να δηλώσει αν θα κάνει εγγραφή στο ΑΝΕΠΙΤΡΕΠΤΟ πρόγραμμα «ΓΑΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΕΙΝ», το οποίο δεν έχει καμία απολύτως σχέση με το ΟΣΔΕ, ζητώντας του τα 30,00 € για την εγγραφή. Αν μεν ο παραγωγός αποδέχεται την εγγραφή και καταβάλει το χρηματικό ποσό τότε ο φάκελος του ολοκληρώνεται επιτόπου και άμεσα.
Αν δε ο παραγωγός αρνηθεί να εγγραφεί στην ιστοσελίδα «ΓΑΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΕΙΝ» τότε αρχίζει το μεγάλο κόλπο της ΠΑΣΕΓΕΣ, δηλαδή άμεσος εκβιασμός..
Αρνούνται να παραλάβουν τα δικαιολογητικά ολοκλήρωσης της δήλωσης και στέλνουν τον παραγωγό στο κέντρο της Λάρισας να κλείσει ραντεβού για κατάθεση. Εκεί όμως του απαντούν ότι δεν υπάρχουν ελεύθερες μέρες, παρ’ ότι, διαπιστωμένα , εκεί δεν υπάρχει μεγάλη προσέλευση. Αυτό αυτόματα δημιουργεί τον μεγάλο κίνδυνο να μην προλάβουν 4.500 και πλέον αγρότες να ολοκληρώσουν έγκαιρα τον φάκελο τους για το 2013.

Επίσης, Κε Πρόεδρε του ΟΠΕΚΕΠΕ, σας τονίζω για ακόμη μια φορά, ότι δηλώνατε σε όλους τους τόνους , ότι το πρόγραμμα «ΓΑΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΕΙΝ» δεν έχει καμία σχέση με το ΟΣΔΕ το οποίο εκτελεί η ΠΑΣΕΓΕΣ και δεν έχει καμία υποχρέωση ο παραγωγός να καταβάλει τα 30,00 €.
Όσον αφορά την απόφαση του ΟΠΕΚΕΠΕ να παραβρίσκεται εκπρόσωπος σας στα κέντρα υποβολής των φακέλων για να ελέγχει κατά πόσο τηρείται η οικιοθελής εγγραφή του παραγωγού ήταν και τα δυο learjet και πέταξαν.

Ένα άλλο θέμα που οφείλω να σας επισημάνω είναι το εξής:
Ο παραγωγός – δικαιούχος εκτελεί σε τεχνικό σύμβουλο(τοπογράφο – γεωπόνο), διάφορα ευρωπαϊκά προγράμματα , όπως:
• Σχέδια βελτίωσης
• Ολοκληρωμένη διαχείριση σταριού
• Απονιτροποίησης
• Βιολογική γεωργία
• Νέοι αγρότες, πρώτη εγκατάσταση – κτηνοτροφία κλπ.
Κατά τον ίδιο τρόπο, εκατοντάδες αγρότες που εκτελούν αυτά τα προγράμματα, επέλεξαν με εξουσιοδότηση του παραγωγού προς την ΠΑΣΕΓΕΣ, ο τεχνικός τους σύμβουλος να καταθέτει την ολοκλήρωση του φακέλου ΟΣΔΕ.
Κύριε Υπουργέ, στην παραπάνω διαδικασία που σας ανέφερα, η ΠΑΣΕΓΕΣ αρνείται να παραλάβει και να εκτελέσει άμεσα την κατάθεση του φακέλου.
Το ερώτημα μου Κε Τσαυτάρη, είναι, αν η ΠΑΣΕΓΕΣ έχει το δικαίωμα να αρνείται την παραλαβή δημοσίου εγγράφου, παρότι με την υπογραφή σας της έχει καταβληθεί το ποσό των 28 εκατ. € για την απρόσκοπτη εκτέλεση του συγκεκριμένου έργου εκβιάζοντας ταυτόχρονα για διπλή πληρωμή από αγρότες που δεν θέλουν να πληρώσουν ή δεν μπορούν.

Κύριε Υπουργέ, Κε αναπληρωτή Υπουργέ, Κε Πρόεδρε του ΟΠΕΚΕΠΕ, ζητώ την άμεση παρέμβαση σας προς την ΠΑΣΕΓΕΣ, έτσι ώστε οι χιλιάδες αγρότες – κτηνοτρόφοι – δικαιούχοι να ολοκληρώσουν την κατάθεση των δικαιολογητικών έως τις 7 Σεπτεμβρίου 2013, ώστε το πρόγραμμα πληρωμών στις 17 Οκτωβρίου και στις 20 Δεκεμβρίου 2013 να είναι το καλύτερο δυνατόν”.

 

Ακολουθήστε το onlarissa.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ελάτε στην ομάδα μας στο viber για να ενημερώνεστε πρώτοι για τις σημαντικότερες ειδήσεις