ΕΛΛΑΔΑ

“Ρωτήστε τον Άκη για τις διακοπές στη Σαρδηνία και για το γάμο στο Παρίσι”

«Καταπέλτης» για τον Άκη Τσοχατζόπουλο -τη συμπεριφορά του οποίου απέναντί του περιέγραψε με μελανά χρώματα- ήταν στην απολογία του ενώπιον του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων της Αθήνας ο επιχειρηματίας Γιώργος Σαχπατζίδης, συγκατηγορούμενος του πρώην υπουργού για ξέπλυμα «μαύρου» χρήματος προερχόμενο – σύμφωνα με τη Δικαιοσύνη – από μίζες για τα εξοπλιστικά.

Παίρνοντας τη σκυτάλη των απολογιών από τον Νικο Ζηγρα, που λίγο νωρίτερα, είχε ολοκληρώσει με επεισοδιακό τρόπο την απολογία του, ο κατηγορούμενος επιχειρηματίας από την Κατερίνη χαρακτήρισε τον Ακη Τσοχατζόπουλο «Φαντομά» και τόνισε πως πρόκειται για ένα πρόσωπο που δε ζει στην πραγματικότητα. «Είναι αλλού», όπως είπε χαρακτηριστικά για τον κ. Τσοχατζόπουλο.

«Θα κάνω μια κατάθεση ψυχής. Το οφείλω στην οικογένειά μου, στα εγγόνια μου. Τα έχασα όλα. Το μόνο που μου απομένει είναι να καθαρίσω το όνομά μου», είπε ξεκινώντας την απολογία του ο κατηγορούμενος επιχειρηματίας.

Μεταξύ άλλων, ο Γιώργος Σαχπατζίδης υποστήριξε απολογούμενος στο δικαστήριο:

– Ο Άκης Τσοχατζόπουλος μας έχει κλείσει στη φυλακή. Λυπάμαι που δεν αναλαμβάνει έστω και τώρα τις ευθύνες που του αναλογούν. Τον πίστεψα και ό,τι έχω κάνει εδώ και 36 χρόνια, γκρεμίστηκε μέσα σε έξι μήνες.

-Με εξαπάτησε με την υπόθεση του Ιανού, με το θέμα της πρώην συζύγου του, Γκουντρούν Μολντενχάουερ, με τις αγοραπωλησίες των ακινήτων.

-Ο Τσοχατζόπουλος με πλησίασε γιατί με είχε ανάγκη. Δεν ήταν κακό αυτό, το έκαναν όλοι οι πολιτικοί. Το 1999 είχα αγοράσει όλες τις εφημερίδες της Βόρειας Ελλάδας. Ο Τσοχατζόπουλος ήξερε ότι εγώ έχω διασυνδέσεις και επαφές.

-Στη φυλακή είναι υπεύθυνος για την εκκλησία και προσεύχομαι έστω και τώρα να πει την αλήθεια.

-Τον θεωρούσα τον αριστερό του ΠΑΣΟΚ. Τον υποστήριξα στις προεκλογικές του εκστρατείες. Πίστεψα ότι θα είναι κρίμα να μην εκλεγεί.

– Την περίοδο των εκλογών συναντιόμασταν. Με κέρδισε ως άνθρωπος. Ήταν πολύ φιλικός, πολύ ευγενικός. Όταν του είπα ότι ασχολούμαι με το real estate τότε μου άνοιξε το θέμα της «Torcaso». Μου είπε ότι έχει Αραβες επενδύτες, οι οποίοι έχουν επενδύσει στην Ελλάδα αλλά θέλουν να φύγουν.

– Πάντα μου έλεγε ότι οι ξένοι επενδυτές τον βοηθούσαν στις εκλογές. Τον βοήθησα και εγώ. Μου ζήταγε δανεικά.

-Του έδωσα προκαταβολή 2 εκατ. ευρώ για την αγοραπωλησία με το Βατοπέδι. Με εκβίαζε, μου έλεγε ότι δεν μπορώ να αποδείξω τίποτα. «Στα λόγια μπορείς να λες ό,τι θέλεις», μου έλεγε.

– Στις εκλογές του έδωσα 700.000 ευρώ, μου τα ζήτησε ως δανεικά, θέτοντάς μου ως εγγύηση τις μετοχές του «Ιανού». Όταν τον συνάντησα στη φυλακή, τον ρώτησα: «Μου έδωσες τις αληθινές εγγυήσεις για αυτά τα 700.000 ευρώ;». Μου απάντησε: «Σιγά μη σου έδινα τις αληθινές…». Όταν του δάνεισα τα χρήματα, μου είπε πως όταν πάρει τα λεφτά από τον «Ιανό» θα μου τα επιστρέψει. Ακόμα, τα περιμένω…

– Έσφαλα, το λάθος μου ήταν ότι πίστεψα στο κέρδος (σ.σ. Από τις αγορπαωλησίες ακινήτων που έκανε για λογαριασμό εταιρειών που αποδίδονται στον Α. Τσοχατζόπουλο). Αναγκάστηκα να του δώσω «μαύρα» χρήματα. Μου είπε ότι πρέπει να του τα καταβάλω για να τα επιστρέψει σε πρόσωπα που τον βοηθάνε προεκλογικά. Μέχρι τότε όλες οι δικές μου συναλλαγές ήταν διατραπεζικές.

– Στη Βουλή δεν είπα την αλήθεια και ζητάω συγγνώμη για αυτό. Φοβήθηκα πως αν μιλούσα εκεί θα ήμουν ο πρώτος που θα έλεγε ότι έδωσε λεφτά στον Τσοχατζόπουλο. Τότε ήταν παντοδύναμος και εγώ δεν είχα αποδείξεις. Μου γνώρισε υψηλά ιστάμενα πρόσωπα στη Ρωσία. Ο ένας ήταν ο κύριος Πριμακόφ και οι άλλοι η νυν πρόεδρος της ρωσικής Βουλής. Επηρεάστηκα, κατάλαβα τι δύναμη έχει. Σκέφτηκα «είναι δυνατόν να πας εσύ μόνος σου στη Βουλή και να πεις ότι έδωσες μαύρα χρήματα στον Τσοχατζόπουλο;» Το σύνολο των χρημάτων που του έχω δώσει μέχρι σήμερα είναι περίπου 9 εκατ. ευρώ.

– Έκανα λάθος που δεν είπα στον ανακριτή την αλήθεια. Ο δικηγόρος μου δε με άφησε.

– Αυτό που σας είπε ο Νίκος Ζήγρας ότι συναντήσαμε τον Ακη Τσοχατζόπουλο μαζί με τον Α. Οικονομίδη στη φυλακή, είναι αλήθεια. Του ζητήσαμε να πει την αλήθεια. Εμένα ξέρετε τι μου είπε; «Εσύ τι φωνάζεις; Ενα εκατ. ευρώ μου έδωσες για τις εκλογές». Τότε, χτύπησα το κεφάλι μου στα σίδερα.

-Ο άνθρωπος δεν έχει επαφή με την πραγματικότητα, είναι αλλού είναι «Φαντομάς», είναι παντού και πουθενά.

– Πιστεύω ότι την ευχαριστήρια επιστολή που μου έστειλε επειδή εξόφλησα για λογαριασμό της πρώην συζύγου του, Γκουντρούν Μολντενχάουερ υπόλοιπο 50.000 ευρώ από την αγορά επίπλων στην Ιταλία την έγραψε μόνος του.

Στην απολογία του, ο Γιώργος Σαχπατζίδης αποκάλυψε πως ότι όταν ζήτάει το λόγο από τον Άκη Τσοχταζόπουλο για όλα όσα έγιναν, εκείνος του απαντάει ότι όλα είναι σκευωρία και κατασκευασμένα. «Μου λέει αυτά που λέει σε σας εδώ», είπε απευθυνόμενος στο δικαστήριο και συνέχισε: «Έχει πιστέψει το ψέμα και αυτό του έχει γίνει συνείδηση».

Ο κατηγορούμενος επιχειρηματίας συνέχισε αναφερόμενος στον πρώην υπουργό Άμυνας του ΠΑΣΟΚ: «Ο άνθρωπος είναι αλλού. Μας διέλυσε και δεν του καίγεται καρφί. Το κέρδος μου από τις αγοραπωλησίες των 9 εκατ. ευρώ θα ήταν 600.000 ευρώ. Τελικά, δεν πήρα τίποτα και μου έχουν επιβληθεί πρόστιμα 8,5 εκατ. ευρώ, Ό,τι έχω και δεν έχω είναι όλα δεσμευμένα και κατασχεμένα».

Σε παρέμβασή του ο αναπληρωτής εισαγγελέας της έδρας, Π. Παναγιωτόπουλος, ρώτησε τον Γ.Σαχπατζίδη: «Κι εσείς δεν βλέπατε; Δεν είστε κανένα γυμνασιόπαιδο να σέρνεστε πίσω του…».

– «Έκανα λάθος. Με εξαπάτησε. Είχε αέρα, πήγαινε την κουβέντα αλλού», απάντησε ο Γ.Σαχπατζίδης και πρόσθεσε: «Μπράβο του πάντως, είναι ο μόνος άνθρωπος που κατάφερε εμένα να με εξαπατήσει».

Κατά τη διάρκεια της απολογίας του Γ.Σαχπατζίδη ο Άκης Τσοχατζόπουλος παρακολουθούσε ατάραχος χωρίς να προχωρά σε ειρωνικά σχόλια όπως έκανε όταν απολογούνταν ο Ν.Ζήγρας.

Ζήγρας προς Άκη: Βγάλε τα φουστάνια

Νωρίτερα, στο δικαστήριο προκλήθηκε ένταση μεταξύ του Ακη Τσοχατζόπουλου και του Νίκου Ζήγρα. Ενώ ο Νίκος Ζηγρας συνέχισε την απολογία του «καίγοντας» με τα όσα υποστήριξε τον πρώην υπουργό, εκείνος του επιτέθηκε λέγοντάς ότι «είναι ψεύτης» και ότι «λέει παραμύθια».

«Ελεος πια. Ας μιλήσει ο κύριος για την ταμπακιέρα», ήταν η απάντηση του Νίκου Ζήγρα. Από την πλευρά του ο Ακης είπε στον συγκατηγορούμενο εξάδελφο του ότι «θα τα πούνε μαζί εν καιρώ», για να λάβει την απάντηση του Ν. Ζήγρα: «Πότε; Όταν βγάλεις τα φουστάνια και φορέσεις παντελόνια;».

protothema.gr

Ακολουθήστε το onlarissa.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ελάτε στην ομάδα μας στο viber για να ενημερώνεστε πρώτοι για τις σημαντικότερες ειδήσεις