ΕΛΛΑΔΑ

«Πρεμιέρα» για το μειωμένο ΦΠΑ στην εστίαση

Σε ισχύ τίθεται σήμερα, 1 Αυγούστου η μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση, στο 13%, και το ζητούμενο είναι η μείωση του φόρου να περάσει και στις τιμές καταναλωτή.

Το μέτρο είναι προσωρινό (ισχύει μέχρι το τέλος του έτους) και θα συνεχισθεί μόνο εφόσον δεν παρατηρθεί σημαντική μείωση στα δημόσια έσοδα.

Μετά τη σύγχυση που προκάλεσε η σχετική εγκύκλιος του υπουργείου Οικονομικών, ο γενικός γραμματέας Δημοσίων Εσόδων, Χάρης Θεοχάρης, διευκρίνισε ότι ο ΦΠΑ είναι 13% «ανεξαρτήτως πού καταναλώνεται».

Ο κ. Θεοχάρης είπε ακόμα ότι «μόνο τα αναψυκτικά έχουν διαφορετικό συντελεστή, όχι το φαγητό» και πως «ο συντελεστής διαφέρει μόνο στα αναψυκτικά ανάλογα με το αν η κατανάλωση γίνεται στο εστιατόριο ή όχι».

Όπως επισημαίνει η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων, «η παράδοση των αναψυκτικών υπάγεται στον κανονικό συντελεστή ΦΠΑ (23%) σε όλες τις πράξεις που αφορούν την αλυσίδα διανομής τους (εισαγωγή, παραγωγή, χονδρική πώληση, λιανική πώληση) από οποιασδήποτε μορφής επιχείρηση (πχ σούπερ μάρκετ, μίνι μάρκετ, περίπτερα, κυλικεία, κλπ). Ο συντελεστής αυτός ισχύει από 1.9.2011, σύμφωνα με το άρθρο 34 του ν. 3986/2011».

Στη διευκρινιστική ανακοίνωσηγ σημειώνεται ότι «η παροχή υπηρεσίας εστίασης, και συνεπώς η κατανάλωση αναψυκτικών εντός του καταστήματος, με την πρόσφατη διάταξη υπάγεται από 1.8.13 έως 31.12.13 στον μειωμένο συντελεστή (13%)».

«Κατά πάγια νομολογία του Δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αρμόδιου για την αυθεντική ερμηνεία των διατάξεων του κοινοτικού δικαίου», προστίθεται, «ως παροχή υπηρεσίας εστίασης θεωρείται η επιτόπια κατανάλωση εντός καταστημάτων με παράλληλη παροχή υπηρεσιών (διάθεση τραπεζοκαθισμάτων, επιτραπέζιων σκευών, σερβίρισμα, καθαρισμός χώρων, κλπ), ενώ στην περίπτωση που δεν παρέχονται πρόσθετες υπηρεσίες ως ανωτέρω, πρόκειται για παράδοση αγαθών, η οποία υπάγεται στον προβλεπόμενο συντελεστή για κάθε είδους αγαθό (Απόφαση της 10.3.2011 για τις συνεκδικαζόμενες υποθέσεις C-497/09, C- 499/09, C-501/09 και C-502/09)».

Τέλος, η ΓΓΔΕ σημειώνει ότι δεν είναι ακριβές ότι ο συντελεστής των έτοιμων φαγητών διαφοροποιείται ανάλογα με το αν καταναλώνονται στο κατάστημα ή εκτός (π.χ. με παράδοση κατ’ οίκον),καθώς «στην παράδοση των εν λόγω αγαθών εφαρμόζεται σε κάθε περίπτωση ο μειωμένος συντελεστής (13%)».

 

 

Ακολουθήστε το onlarissa.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ελάτε στην ομάδα μας στο viber για να ενημερώνεστε πρώτοι για τις σημαντικότερες ειδήσεις