ΕΛΛΑΔΑ

Ευκαιρία εξόδου με μειωμένα όρια για χιλιάδες γυναίκες

Την πόρτα εξόδου από τα 50 μέχρι τα 58 μπορούν να ανοίξουν χιλιάδες γυναίκες που πρόλαβαν να θεμελιώσουν συνταξιοδοτικό δικαίωμα. Μεγάλες τυχερές όσες «κλείδωσαν» το δικαίωμα μέχρι το τέλος του 2010, ωστόσο και τη διετία 2011-2012 υπάρχουν παράθυρα εξόδου.

Σύμφωνα με το «Έθνος», οι γυναίκες δημόσιοι υπάλληλοι που αντιμετωπίζουν το φάσμα της διαθεσιμότητας θα πρέπει να ξέρουν πως δεν επηρεάζονται εφόσον έχουν θεμελιωμένο συνταξιοδοτικό δικαίωμα. Ακόμη όμως κι αν βρίσκονται κοντά στη συμπλήρωση του ορίου ηλικίας μπορούν να αξιοποιήσουν τη διαθεσιμότητα ως προστάδιο συνταξιοδότησης, καθώς η σύνταξη δεν υπολογίζεται με τις αποδοχές της διαθεσιμότητας αλλά με αυτές του Οκτωβρίου 2011.

Από τις ευνοϊκές για τις γυναίκες διατάξεις μπορούν να ωφεληθούν κατά κύριο λόγο μητέρες ανηλίκων, που καλύπτονται από το Δημόσιο, τα ειδικά ταμεία (ΔΕΚΟ- τράπεζες), το ΙΚΑ και τον τομέα ασφάλισης νομικών. Αντίστοιχες ρυθμίσεις ισχύουν και για τις γυναίκες με τρία παιδιά, που ασφαλίζονται στο Δημόσιο και στους φορείς των ΔΕΚΟ και των τραπεζών.

Πλήρη σύνταξη στα 58 δικαιούνται και όσες γυναίκες θεμελίωσαν δικαίωμα με 35ετία μέχρι το τέλος του 2010. Η ρύθμιση αυτή αγγίζει ασφαλισμένες στο Δημόσιο, στα ειδικά ταμεία και στο ΕΤΑΑ (ανεξάρτητα απασχολούμενοι).

Παράλληλα, την πόρτα εξόδου μπορούν να ανοίξουν με μειωμένη σύνταξη και γυναίκες χωρίς ανήλικα τέκνα αξιοποιώντας μια σειρά διατάξεων (σε Δημόσιο, ΙΚΑ, ΔΕΚΟ, τράπεζες).

Αξίζει να σημειωθεί πως στον ΟΑΕΕ δεν υπάρχει ειδικό καθεστώς για τις μητέρες, ενώ με βάση τη νομοθεσία δεν προβλέπονται ρυθμίσεις για έξοδο πριν από τα 58. Πάντως, όσες γυναίκες δεν πρόλαβαν να θεμελιώσουν δικαίωμα στο Δημόσιο ή στα Ταμεία μέχρι το τέλος του 2012 είναι οι μεγάλες χαμένες των αλλαγών στο Ασφαλιστικό. Ο… δρόμος για τη σύνταξη κλείνει για όσες ασφαλισμένες δεν έχουν συμπληρώσει τα 67 ή τα 62 για πρόωρη έξοδο.

Σε περίπτωση που έχουν συμπληρωθεί 40 έτη ασφάλισης, πλήρης σύνταξη καταβάλλεται στα 62, ενώ δεν υπάρχουν πλέον ευνοϊκές ρυθμίσεις για τις μητέρες ανηλίκων.

 

 

Ακολουθήστε το onlarissa.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ελάτε στην ομάδα μας στο viber για να ενημερώνεστε πρώτοι για τις σημαντικότερες ειδήσεις