ΥΓΕΙΑ - ΖΩΗ

Το παιδί μου έκανε κοιλίτσα, να ανησυχήσω;

Γράφει η Γεωργία Κατσογριδάκη, Διαιτολόγος – Διατροφολόγος

Από βρέφη μέχρι την ηλικία των 5-6 χρόνων, τα παιδιά συγκεντρώνουν περισσότερο λίπος στα άκρα τους παρά στον κορμό τους.

Στη συνέχεια συγκεντρώνεται αναλογικά περισσότερο λίπος γύρω από την κοιλιά και τον κορμό, μέχρι την εφηβεία.

Κατά τις αναπτυξιακές εξάρσεις της εφηβείας, τα αγόρια μαζεύουν περισσότερο λίπος στον κορμό τους, ενώ το λίπος στα μπράτσα και τα πόδια τους μειώνεται.  Στην ίδιο περίοδο, τα κορίτσια αποκτούν το ίδιο περίπου βάρους τόσο στα άκρα όσο και στον κορμό.

Έτσι λοιπόν, η ξαφνική εμφάνιση «κοιλίτσας» μετά την ηλικία των 6 ετών δεν είναι ένδειξη παχυσαρκίας.

Ούτε και το έφηβο κορίτσι, αποκτά πάχος παντού.  Στα αγόρια, οι ξαφνικές εξάρσεις ανάπτυξης της εφηβείας προκαλούν εμφανή αύξηση του βάρους τους ,αλλά αυτό αφορά κυρίως σε ιστούς των οστών και των μυών – και λίγο λίπος.

Τα κορίτσια από την άλλη, βιώνουν μια λιγότερο έντονη έξαρση ανάπτυξης σε ύψος, μια λιγότερο εμφανή αύξηση σκελετικών μυών, αλλά και μια συνεχή αύξηση λίπους.  Στα κορίτσια η αναπτυξιακή έξαρση αρχίζει γύρω στα 9-10 χρόνια.  Στα αγόρια στα 11-12.  Και φυσικά αυτό ποικίλει από παιδί σε παιδί.

Γενικά τα παιδιά παίρνουν γύρω στα 2-3 κιλά το χρόνο από τα 6 ως τα 10 τους χρόνια.

Καθώς αρχίζει η εφηβεία  και η ήβη, ο ρυθμός ανάπτυξης μειώνεται πρώτα στο ύψος και μετά στο βάρος, παρόλο που είναι πολύ φυσιολογικό τα παιδιά να παίρνουν βάρος τις παραμονές μιας μεγάλης αναπτυξιακής έξαρσης.

Τα κορίτσια φτάνουν στο ζενίθ της ανάπτυξης γύρω στα 12 χρόνια και στη συνέχεια η ανάπτυξη τους προχωράει μειωμένη μέχρι τα 16-18.  Στην περίοδο του ζενίθ (μεταξύ 11 και 13 ετών) τα κορίτσια θα πάρουν περίπου 7 κιλά βάρος, αλλά μπορεί και πολύ περισσότερα.

Στα αγόρια, η μεγάλη έκρηξη της ανάπτυξης αρχίζει γύρω στα 11-12 και φτάνει στο μάξιμουμ γύρω στα 14.  Ύστερα ο ρυθμός της ανάπτυξης τους μειώνεται, αλλά συνεχίζεται μέχρι τα 18-20.  Κατά την περίοδο του ζενίθ της ανάπτυξης τους (ανάμεσα στα 13 και 15 χρόνια) τα αγόρια παίρνουν κατά μέσο όρο 14 κιλά.  Στην ίδια περίοδο τα αγόρια αποκτούν λιγότερο λίπος από τα κορίτσια.

Γενικά το σωματικό βάρος ενός παιδιού μπορεί να διπλασιαστεί ανάμεσα στα 10 και τα 18 του χρόνια.

Στα αγόρια, το επιπλέον βάρος αποτελείται κυρίως από τους μύες.  Στα κορίτσια από μυς αλλά και λίπος στους γοφούς και στο στήθος, πράγμα που τους χαρίζει καμπύλες.  Είναι σημαντικό να μπορούμε να ξεχωρίζουμε τις γυναικείες καμπύλες από το λίπος.  Όταν ένα κορίτσι μπει στην εφηβεία, θα αλλάξει σχήμα και κατά συνέπεια δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας – εκτός αν το βάρος που έχει πάρει είναι εμφανώς περισσότερο από όσο πρέπει.

Τα παιδιά είναι όλα διαφορετικά και κατά συνέπεια ωριμάζουν και αναπτύσσονται κατά διαφορετικά στάδια.  Κάποια έχουν πρόωρη ανάπτυξη και μπαίνουν στην εφηβεία πολύ νωρίτερα από τα άλλα.  Κάποια πάλι αργούν να ανθίσουν και δεν έχουν αναπτυξιακές εξάρσεις μέχρι να φτάσουν στη μέση της εφηβείας.

Αυτό σημαίνει πολύ απλά ότι πρέπει να αναμένετε αυξήσεις του βάρους τους, μια που αυτό αποτελεί αναπόσπαστο μέρος των αλλαγών που υφίσταται.

Έχετε όμως στο νου σας για σημεία που ξεφεύγουν από το συνηθισμένο.

www.katsogridaki.gr

Ακολουθήστε το onlarissa.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ελάτε στην ομάδα μας στο viber για να ενημερώνεστε πρώτοι για τις σημαντικότερες ειδήσεις