ΥΓΕΙΑ - ΖΩΗ

Η ιστορία της χοληστερίνης

1770:  Στην Γαλλία ο χημικός Poulletier de la Salle, επεξεργαζόμενος και μελετώντας μέσα σε σάπια συκώτια τους χολόλιθους παρασκεύασε μια λευκή στερεή ουσία με λιπαρή γεύση.  Έτσι λοιπόν ανακάλυψε τη χοληστερίνη.

1815:  Στη Γαλλία ένας ονομαστός Γάλλος χημικός που εργαζόταν πάνω στα σαπούνια, τα κεριά και τα λίπη ο Chevreul βρήκε ότι η ουσία που αναφέραμε παραπάνω δηλαδή η ουσία των χολολίθων, για πολύ καιρό συνεχέετο με την Κητίνης, μια λιπαρή παχιά ουσία, που βρίσκεται στον εγκέφαλο της φάλαινας, ήταν ένα ιδιαίτερο λίπος, το διαχώρισε από τα καθαυτό λίπος και την ονόμασε χοληστερίνη από την ελληνική λέξη χολή και στερίνη εκ του στέατος που σημαίνει λίπος.

1845:  Ο Gobley απέδειξε ότι η χοληστερίνη, η οποία περιέχεται στα αυγά και στη χολή είναι μια και η αυτή

1860:  Ο Γερμανός παθολογοανατόμος Wirchow περιέγραψε παρόμοιες ουσίες σε διαφόρους ιστούς του οργανισμού και τις απέδωσε στην χοληστερίνη.

1910:  Ο Windaus ερευνώντας κατά προτροπή του Aschoff βρήκε στην αορτή την μεν υγιή σε αναλογία ένα επί τοις χιλίοις, στις δε πάσχουσες αορτές εξαπλάσια ποσότητα.

1913:  Ο Ρώσος Antitschkow παρήγαγε σε κουνέλια πειραματική αρτηριοσκλήρωση διατρέφοντας τα με χοληστερίνη διαλυμένη στο λάδι.

1965:  Ο Buchwand παρήγαγε σε κουνέλια εμφράγματα του μυοκαρδίου διατρέφοντας τα μόνο με χοληστερίνη.

Γράφει η Γεωργία Κατσογριδάκη

Διαιτολόγος – Διατροφολόγος

www.katsogridaki.gr

Ακολουθήστε το onlarissa.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ελάτε στην ομάδα μας στο viber για να ενημερώνεστε πρώτοι για τις σημαντικότερες ειδήσεις