ΤΑΞΙΔΙΑ

ΤΑΞΙΔΙΩΤΙΚΕΣ ΤΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟ 2013

Τάσεις δεν υπάρχουν μόνο στη μόδα! Πολιτικοί, οικονομικοί, κοινωνικοί παράγοντες αλλάζουν τον τρόπο που σκεφτόμαστε, λειτουργούμε και μεταβάλλουν συνέχεια τα θέλω και τις επιθυμίες μας. Ο τουρισμός και τα ταξίδια είναι από τα κομμάτια της ζωής μας που επηρεάζονται ιδιαίτερα από αυτούς τους παράγοντες, γι αυτό και πολλοί διεθνείς τουριστικοί οργανισμοί, tour operators, εφημερίδες και τηλεοπτικά δίκτυα δημοσιεύουν κάθε χρόνο τις ταξιδιωτικές τάσεις της καινούργιας χρονιάς. Οικονομική κρίση, πολιτικές αναταραχές, τσουνάμι, ιοί, αλλά και μεγάλα αθλητικά και πολιτιστικά γεγονότα, οικονομική ανάκαμψη, διαδίκτυο και μέσα κοινωνικής δικτύωσης, παρατήρηση φυσικών φαινομένων, είναι παράγοντες που ‘ανεβάζουν’, ‘κατεβάζουν’ και αναδεικνύουν τουριστικούς προορισμούς.
Σε ότι αφορά τους προορισμούς λοιπόν, η οικονομική κρίση στην Ελλάδα, ο ιός Η1Ν1 στο Μεξικό, οι πολιτικές αναταραχές σε Τυνησία και Αίγυπτο έβγαλαν για κάποιο διάστημα τις χώρες αυτές από τις λίστες των ταξιδιωτικών trends ενώ αντίθετα οι Ολυμπιακοί Αγώνες του Λονδίνου, η Ανθοκομική Έκθεση της Ολλανδίας, η Παγκόσμια Έκθεση της Νότιας Κορέας χάρισαν στις χώρες αυτές μια θέση στη λίστα των δημοφιλέστερων προορισμών για το 2012.
Πρώτο trend στο οποίο συγκλίνουν οι περισσότερες λίστες είναι η δύναμη των μέσων κοινωνικής δικτύωσης (social media) και των κινητών τηλεφώνων νέας τεχνολογίας -smartphones. Η ολοένα αυξανόμενη χρήση και δημοτικότητά τους και οι εκατοντάδες εφαρμογές τους επηρεάζουν και θα επηρεάσουν και το 2013 τον τρόπο που προσεγγίζει τα ταξίδια μια μεγάλη μερίδα υποψήφιων ταξιδιωτών. Κάθε μέρα μόνο στο Facebook δημοσιεύονται 300 εκατομμύρια εικόνες, εκατομμύρια και τα ταξιδιωτικά βίντεο που ανεβάζουν οι χρήστες στο YouTube, πολύτιμα ‘λάφυρα’ των ταξιδιωτικών τους εμπειριών, δίνουν έμπνευση και ιδέες σε εκατομμύρια άλλους χρήστες και ‘φίλους’ για προορισμούς, ξενοδοχεία, ρεστοράν, κλαμπ αποτελώντας έτσι μια νέα πηγή πληροφοριών για τον υποψήφιο τουρίστα και ταξιδιώτη.
Ξεχάστε επίσης τους έντυπους ταξιδιωτικούς οδηγούς και χάρτες, τις τσάντες με τις φωτογραφικές μηχανές και τις κάμερες. Τα κινητά νέας τεχνολογίας smartphones τα συνδυάζουν όλα σε μια συσκευή. Αξιοθέατα, χάρτες, κρατήσεις, φωτογραφίες και βίντεο είναι διαθέσιμα μέσω του κινητού από τις χιλιάδες εφαρμογές για κινητά τηλέφωνα (apps) και θα συνεχίσουν δυναμικά και το 2013 να συμβουλεύουν ταξιδιωτικά τους χρήστες τους.
Το 2012 ήταν πλούσιο σε μεγάλες αθλητικές διοργανώσεις με σημαντικότερες φυσικά τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Λονδίνου και το Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα ποδοσφαίρου σε Πολωνία και Ουκρανία. Το 2013 δεν έχει τόσο μεγάλα αθλητικά γεγονότα, όμως οι ειδικοί πιστεύουν ότι θα παίξουν φέτος τουριστικά η Βραζιλία λόγω διοργάνωσης Μουντιάλ ποδοσφαίρου (2014) και Ολυμπιακών Αγώνων (2016) και το Sochi της Ρωσίας που διοργανώνει του χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες (2014). Η τεράστια προβολή τους προκαλεί το παγκόσμιο τουριστικό ενδιαφέρον και πολλοί θα προτιμήσουν να τα επισκεφτούν φέτος καθώς οι τιμές θα ανέβουν στα ύψη την περίοδο των Αγώνων.
Η NASA προέβλεψε για φέτος ότι το Βόρειο Σέλας, αυτό το μοναδικό φυσικό φαινόμενο που ζωγραφίζει τον ουρανό με μοναδικά χρώματα θα είναι το λαμπερότερο και καθαρότερο των τελευταίων 50 ετών και η θέαση του μέχρι το Μάρτιο θα προσελκύσει πολλούς τουρίστες από όλο τον κόσμο στη Σουηδία, Ισλανδία και Νορβηγία.
Με τη λιτότητα και την οικονομική κρίση σε πολλές χώρες της Ευρώπης, οι οικογενειακές διακοπές θα ξαναγυρίσουν. Μαμάδες, μπαμπάδες, παππούδες και εγγόνια θα κάνουν μαζί διακοπές ώστε να μειώσουν τα έξοδα.
Η ολοένα και μεγαλύτερη εξάρτησή μας από την τεχνολογία, το Ιντερνέτ και τα κινητά τηλέφωνα άρχισε σιγά σιγά να προκαλεί την ανάγκη για ‘ψηφιακή αποτοξίνωση’. Έτσι φέτος θα αυξηθούν αυτοί που θα θελήσουν να κλείσουν για μερικές μέρες τηλέφωνα και υπολογιστές για να φορτίσουν τις δικές τους μπαταρίες σε θέρετρα και κρουαζιερόπλοια που απενεργοποιούν το ασύρματο σήμα και τα δορυφορικά τους πιάτα χαρίζοντας πραγματικά ξένοιαστες διακοπές.
Ο νέος και ανερχόμενος προορισμός του γαστρονομικού τουρισμού είναι η Λατινική Αμερική. Οι τουρίστες ανακαλύπτουν τις ιδιαίτερες γεύσεις και την οινική παράδοση χωρών όπως η Χιλή, το Περού η Αργεντινή και το Μεξικό.
Το Χόλυγουντ συνεχίζει να επηρεάζει με τις υπερπαραγωγές του την ταξιδιωτική πυξίδα των θεατών. Έτσι πολλοί fans της νέας ταινίας Hobbit και του Άρχοντα των Δαχτυλιδιών θα κατευθυνθούν στη Νέα Ζηλανδία, οι φίλοι ‘Της ζωής του Pi’ στην Ινδία και οι αυτοί του The Lone Ranger στην Άγρια Αμερικάνικη Δύση.
Η Τυνησία και η Sri Lanka, ύστερα από τα εσωτερικά τους προβλήματα αρχίζουν να κινούν ξανά το ενδιαφέρον των τουριστών, η πρώτη με την αραβική της κληρονομιά και τις χαμηλές τιμές και η δεύτερη με την μαγευτική της φύση, τις ατέλειωτες φυτείες τσαγιού, τους βουδιστικούς ναούς, τα τεράστια αγάλματα, τα λαμπερά παλάτια.
Η Κρουαζιέρα σε ποταμούς είναι επίσης ένα είδος τουρισμού που γνωρίζει αύξηση της δυναμικής του. Επικεντρώνεται περισσότερο στην Ευρώπη και τους ποταμούς της όμως το ενδιαφέρον πλέον αυξάνεται και για ποταμούς όπως ο Irrawaddy στη Μιανμάρ, ο Mekong στην Νοτιοανατολική Ασία και βέβαια ο Αμαζόνιος.
Και επειδή κάποιες αξίες παραμένουν σταθερές και στον τουρισμό, οι μέχρι τώρα κρατήσεις δείχνουν ότι το καλοκαίρι του 2013 η Γαλλία, η Ελλάδα, η Ιταλία, η Ισπανία και οι ΗΠΑ θα σημειώσουν αύξηση τουριστών. Κλείνουμε με την ευχή οι προβλέψεις αυτές να επαληθευτούν!

Γράφει η Μαίρη Α. Γρηγοριάδου

Omorfa Taxidia

Ακολουθήστε το onlarissa.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ελάτε στην ομάδα μας στο viber για να ενημερώνεστε πρώτοι για τις σημαντικότερες ειδήσεις