ΛΑΡΙΣΑ

«Συρικνώνουν την κοινωνική φροντίδα οι συγχωνεύσεις» λένε Διώτη – Γελαλής

Με αφορμή την κατάθεση του ν/σ του Υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης «Κατάργηση και συγχώνευση νομικών προσώπων του δημοσίου και του ευρύτερου δημόσιου τομέα- Σύσταση Γενικής Γραμματείας για το συντονισμό του κυβερνητικού έργου και άλλες διατάξεις», οι βουλευτές Λάρισας του ΣΥΡΙΖΑ/ΕΚΜ Ηρώ Διώτη και Δημήτρης Γελαλής εξέδωσαν την ακόλουθη ανακοίνωση:

Χωρίς δεύτερες σκέψεις αλλά και χωρίς να έχει απολύτως τίποτα να κερδίσει, δίχως να κρατήσει καν τα “δημοσιονομικά” προσχήματα, ότι οι αποφάσεις που λαμβάνονται για συρρίκνωση του δημοσίου τομέα έχουν δήθεν ως στόχο το “μάζεμα” των δημοσίων οικονομικών, το Υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης κατάθεσε ένα νομοσχέδιο που συρρικνώνει την κοινωνική φροντίδα, την περιβαλλοντική προστασία και αγνοεί το μέλλον εργαζομένων.

Με το άρθρο 7 του ν/σ «Κατάργηση και συγχώνευση νομικών προσώπων του δημοσίου και του ευρύτερου δημόσιου τομέα- Σύσταση Γενικής Γραμματείας για το συντονισμό του κυβερνητικού έργου και άλλες διατάξεις», το Υπουργείο συγχωνεύει το Ινστιτούτο Βιοϊατρικής, Έρευνας και Τεχνολογίας στη Λάρισα με το Κέντρο Έρευνας, Τεχνολογίας και Ανάπτυξης Θεσσαλίας, το οποίο με τη σειρά του διαλύει και το εντάσσει στο Εθνικό Κέντρο Έρευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης.

Με το άρθρο 9 καταργεί πλήρως τον Φορέα Διαχείρισης Περιοχής Οικοανάπτυξης Κάρλας – Μαυροβουνίου – Κεφαλόβρυσου – Βελεστίνου και μεταφέρει όλες τις αρμοδιότητές του στη Διεύθυνση Περιβάλλοντος και χωρικού σχεδιασμού της Γενικής Διεύθυνσης Αναπτυξιακού Προγραμματισμού Περιβάλλοντος και Υποδομών Περιφέρειας Θεσσαλίας, η οποία πλέον ορίζεται ως φορέας διαχείρισης, λειτουργίας και συντήρησης των τεχνικών έργων επαναπλημμυρισμού της λίμνης Κάρλας, ενός έργου που καρκινοβατεί και κινδυνεύει ήδη με απένταξη από το ΠΑΑ 2007-2013 «Αλ. Μπαλτατζής».

Τέλος, με το άρθρο 10, ρίχνει την τελειωτική βολή στην πολύπαθη Μονάδα Κοινωνικής Φροντίδας  – Θεραπευτήριο Χρονίων Παθήσεων ο Αριστεύς Λάρισας, συγχωνεύοντάς την με τις εναπομείνασες ΜΚΦ της Θεσσαλίας σε νέο ΝΠΔΔ με την επωνυμία «Κέντρο Κοινωνικής Πρόνοιας Περιφέρειας Θεσσαλίας» και μετονομάζοντάς την σε «Παράρτημα Α.Μ.Ε.Α. Λάρισας-Ο Αριστεύς Λάρισας».

Η Ειδική Έκθεση και η Έκθεση του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους που έχουν συνυποβληθεί με το νομοσχέδιο, αποτελούν την πλέον κυνική ομολογία ότι από τις παραπάνω συγχωνεύσεις και καταργήσεις, το Δημόσιο δεν πρόκειται να κερδίσει ούτε ένα ευρώ.

Στο ΚΕΤΕΑΘ και στο ΙΒΕΤ δε λαμβάνεται καμία έρευνα για το τι θα απογίνουν οι εργαζόμενοι, αφού η πλειοψηφία τους απασχολείται με “μπλοκάκι” και όχι εξαρτημένη σχέση εργασίας και η μισθοδοσία τους καλύπτεται από ευρωπαϊκά ή συγχρηματοδοτούμενα προγράμματα. Αντίστοιχα, ο ΦΔΠΟ Κάρλας δημιουργήθηκε ως συμβατική υποχρέωση από τη Ευρωπαϊκή Ένωση για την χρηματοδότηση του έργου επαναδημιουργίας της λίμνης, τα μέλη του ΔΣ του εργάζονται αμισθί, ενώ οι εργαζόμενοι πληρώνονται με πόρους ευρωπαϊκού προγράμματος, του οποίου η χρηματοδότηση είναι εξασφαλισμένη έως το 2015.

Τέλος, ο Αριστέας αποτελεί απάγκιο για δεκάδες οικογένειες ατόμων με αναπηρία, καθώς τα παιδιά τους απασχολούνται δημιουργικά ή διαμένουν στις δομές του Θεραπευτηρίου, έχοντας την φροντίδα που χρειάζονται. Η συγχώνευσή του με τους υπολοίπους φορείς δημιουργεί, σε συνδυασμό με την εν εξελίξει διαδικασία απόλυσης δημοσίων υπαλλήλων, φόβους τόσο στο προσωπικό όσο και στις εξυπηρετούμενες οικογένειες, ότι δε θα αργήσει να σημάνει η οριστική του διάλυση.

Ο ΣΥΡΙΖΑ/ΕΚΜ δε θα επιτρέψει, αξιοποιώντας όλες τις δυνάμεις του, να περάσει το εν λόγω νομοσχέδιο, που μόνο στόχο έχει την περαιτέρω αποσάθρωση του Δημόσιου Τομέα και καλεί τους εργαζομένους στους συγχωνευόμενους και καταργούμενους φορείς να αντιδράσουν δυναμικά, ενάντια στους απαράδεκτους σχεδιασμούς της τρικομματικής κυβέρνησης.

Ακολουθήστε το onlarissa.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ελάτε στην ομάδα μας στο viber για να ενημερώνεστε πρώτοι για τις σημαντικότερες ειδήσεις