ΛΑΡΙΣΑ

“Επιτακτικές οι αλλαγές” στο νομοσχέδιο για τις ΕΑΣ παραδέχεται ο Μάξιμος

Ο Αναπληρωτής Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος είχε σήμερα συνάντηση με αντιπροσωπεία της ΕΑΣ Θεσσαλονίκης και Αγροτικών Συλλόγων της ευρύτερης περιοχής.

Στη συνάντηση τέθηκε με έμφαση το αίτημα για καταβολή άμεσων ενισχύσεων από τα ΠΣΕΑ με βάση το άρθρο 11 του Κανονισμού για τις ζημιές από το πράσινο σκουλήκι το 2010.

Ο κ. Χαρακόπουλος, αφού υπενθύμισε την τελεσίδικη αρνητική απάντηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, διαβεβαίωσε πως ανάλογα θέματα στο μέλλον θα αντιμετωπιστούν με τη δέουσα προσοχή, με σεβασμό στο μόχθο του αγρότη και χωρίς να καλλιεργηθούν φρούδες ελπίδες όπως είχε κάνει η προηγούμενη πολιτική ηγεσία του ΥπΑΑΤ.

Παράλληλα, επανέλαβε ότι, με πρωτοβουλία του, εξετάζεται από τον ΕΛΓΑ η ενεργοποίηση του θεσμού της προαιρετικής ασφάλισης για νόσους και παθογόνα αίτια που σήμερα δεν αποζημιώνονται συμπεριλαμβανομένου και του πράσινου σκουληκιού. Ταυτόχρονα, με εντολή του συγκροτείται ομάδα εργασίας για την εκπόνηση κανονιστικού πλαισίου, με βάση το άρθρο 10 του Κανονισμού 1857/2006 περί Κρατικών Ενισχύσεων, για την ενίσχυση και την πρόληψη νόσων ζώων και φυτών από επιβλαβείς οργανισμούς.

Επιπρόσθετα, οι εκπρόσωποι της ΕΑΣ Θεσσαλονίκης και των Αγροτικών Συλλόγων εξέφρασαν την έντονη ανησυχία τους και τον προβληματισμό τους για τις δυσλειτουργίες που παρουσιάζει ο συνεταιριστικός νόμος 4015/2011, ενώ ζήτησαν την άμεση υποβολή τροπολογιών ώστε να αρθούν οι αρνητικές επιπτώσεις που συνιστούν απειλή για τη βιωσιμότητα των οργανώσεων τους. ΟΑναπληρωτής Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξηςκαι Τροφίμων τους διαβεβαίωσε ότι συμμερίζεται την αγωνία τους και ότι ο ίδιος θεωρεί την επίσπευση των αλλαγών στον συνεταιριστικό νόμο επιτακτική.

Ακόμη, οι εκπρόσωποι των αγροτών ζήτησαν παράταση για την υλοποίηση των επενδυτικών σχεδίων τους στα αγροτικά φωτοβολταϊκά, καθώς αντιμετωπίζουν σοβαρό πρόβλημα χρηματοδότησης. Επίσης, ζήτησαν την επιστροφή της εγγυητικής επιστολής που έχουν καταθέσει σε περίπτωση που δε δοθεί παράταση από τα συναρμόδια Υπουργεία καθώς σε αντίθετη περίπτωση η ΔΕΗ θα απορρίψει τους φακέλους και θα χάσουν τα ίδια κεφάλαια που ορισμένοι έχουν ήδη επενδύσει. Ο κ. Χαρακόπουλος δεσμεύτηκε να παρέμβει για την εξεύρεση λύσης.

Στη σύσκεψη μετείχαν από την ΕΑΣ Θεσσαλονίκης ο πρόεδρος κ. Χρήστος Τσιχήτας και ο διευθυντής κ. Κώστας Γιαννόπουλος ενώ συμμετείχαν και ο πρόεδρος ΤΟΕΒ Κουφαλίων κ. Χρήστος Μουλάς, ο πρόεδρος  Αγροτικού Συλλόγου Κουφαλίων κ. Νικόλαος Μισιούδης και ο πρόεδρος Αγροτικού Συνεταιρισμού Τριλόφου κ. Χρήστος Τσιλιάς.

Ακολουθήστε το onlarissa.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ελάτε στην ομάδα μας στο viber για να ενημερώνεστε πρώτοι για τις σημαντικότερες ειδήσεις