ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Όταν τα σκουπίδια γίνονται τέχνη!

«Αντιθέσεις» είναι ο τίτλος της έκθεσης σύγχρονης τέχνης με σκιές η οποία φιλοξενείται από 8 έως 15 Δεκεμβρίου στο Χατζηγιάννειο Δημοτικό Πνευματικό Κέντρο (Ρούσβελτ 59, Λάρισα).

Στην έκθεση παρουσιάζονται έργα του Τριαντάφυλλου Βαΐτση, φτιαγμένα από ανακυκλώσιμα υλικά. Τα εγκαίνια θα γίνουν την Σάββατο 8 Δεκεμβρίου στις 18:30 το βράδυ.

Πρόκειται για μια έκθεση η οποία συνδυάζει την TrashArt (Σκουπιδοτέχνη) με την ShadowArt (Τέχνη της Σκιάς), εστιάζοντας περισσότερο στη σκιά. Η τέχνη από ανακυκλώσιμα υλικά (Trash Art) είναι ένα σχετικά νέο κίνημα που χρησιμοποιεί άχρηστα αντικείμενα τα οποία μετατρέπονται σε έργα σύγχρονης τέχνης.

Η κάθε δημιουργία μπορεί να περιλαμβάνει ένα ή και περισσότερα είδη σκουπιδιών ανάλογα με το θέμα και τον όγκο του έργου. Τα υλικά έχουν τοποθετηθεί κατά τέτοιο τρόπο ώστε να μη δημιουργούν μορφές εκ πρώτης όψεως. Όταν όμως φωτιστούν από δύο μοναδικά σημεία δημιουργούν δύο σκιές με συγκεκριμένο σχήμα.

Οι σκιές του κάθε έργου χαρακτηρίζονται από μία τουλάχιστον αντιθετική σύζευξη. Τα έργα κρύβουν πολλά μηνύματα καθώς και αντικείμενα που σας προκαλούν να τα αναζητήσετε.

Ο Τριαντάφυλλος Βαΐτσης

Γεννήθηκε στο Σαραντάπορο Λάρισας. Σπούδασε στο τμήμα Μηχανικών Περιβάλλοντος του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης, στην Ξάνθη. Από το 2003 εργάζεται ως ελεύθερος επαγγελματίας στο αντικείμενο των σπουδών του. Η αγάπη του για το περιβάλλον και το πάθος του για την τέχνη τον οδήγησαν στην αναζήτηση της κοινής περιοχής τους.

Ο πρώτος σταθμός του (εκτός όλων των προηγούμενων καλλιτεχνικών δραστηριοτήτων του –ζωγραφική, κατασκευές με σύρμα, κ.ά.) ήταν η trashart (σκουπιδοτέχνη), η οποία συνδύαζε την περιβαλλοντική ευαισθησία του με την καλλιτεχνική δημιουργία. Συγχρόνως, η κατασκευή των έργων απαιτούσε γνώση των υλικών και της συμπεριφοράς αυτών αλλά και εφαρμογή αρχών μηχανικής και στατικής, γεγονός το οποίο έκανε την trashart ακόμη πιο ενδιαφέρουσα.

Ο δεύτερος σταθμός στην καλλιτεχνική διαδρομή του είναι ένας συνδυασμός της trashart με τη shadowart (τέχνη της σκιάς). Σε μια προσπάθεια διερεύνησης της shadowart τον συνεπήρε ο μυστικισμός που εκπέμπεται από οποιαδήποτε σκιά καθώς και η μοναδικότητα του σχήματος που παίρνει με την παραμικρή αλλαγή της θέσης του φωτός ως προς το αντικείμενο. Και αποφάσισε να πειραματιστεί…

Ο ηχητικός σχεδιασμός της έκθεσης είναι του Κώστα Λουκοβίκα. Θα ακουστούν επιλεγμένα ambient έργα από τα σχήματα Mahindra waves | Consciousness Federation | InnerSonar, στα οποία συμμετέχει ο κ. Λουκοβίκας.

Οι ημέρες και ώρες λειτουργίας της έκθεσης είναι:

Δευτέρα έως Σάββατο 10:30 -14:30 & 18:30 – 21:30

 

 

Ακολουθήστε το onlarissa.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ελάτε στην ομάδα μας στο viber για να ενημερώνεστε πρώτοι για τις σημαντικότερες ειδήσεις