ΥΓΕΙΑ - ΖΩΗ

Κάθε χρόνο ξεκινούν το κάπνισμα 50.000 Έλληνες!

3ο πανελλήνιο συνέδριο «μαθαίνω  να μην καπνίζω»

Την καταγγελία ότι «νόμιμα και παράνομα κυκλώματα προωθούν μια σκληρή εξάρτηση» που παράγει 50.000 νέους καπνιστές το χρόνο στην Ελλάδα έκανε ο καθηγητής Παναγιώτης Μπεχράκης, με αφορμή το 3ο Πανελλήνιο Συνέδριο «Μαθαίνω να μην καπνίζω».

Κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου της Εθνικής Επιτροπής για τον Έλεγχο του Καπνίσματος ο κ. Μπεχράκης ανέφερε πως «νόμιμα και παράνομα κυκλώματα, απροκάλυπτα προωθούν μια σκληρή εξάρτηση που παράγει 50.000 νέους καπνιστές τον χρόνο, τραυματίζοντας έτσι την ατομική και δημόσια υγεία, πλήττοντας τους ασφαλιστικούς οργανισμούς και την εθνική οικονομία».

Mεταξύ άλλων, ενδιαφέρον παρουσιάζουν τα στοιχεία που δείχνουν ότι η πλειοψηφία των καπνιστών αλλά και των μη καπνιστών θεωρούν ότι η πολιτεία δεν έχει κάνει αρκετά για την πρόληψη του καπνίσματος στους νέους.

Επίσης, το 52% των μη καπνιστών και το 16% των καπνιστών συμφωνεί με την αύξηση κατά δύο ευρώ των τσιγάρων, τη στιγμή που αποδεικνύεται ότι τα τελευταία δύο χρόνια η αύξηση της τιμής των τσιγάρων  έχει οδηγήσει σε μείωση του καπνίσματος τρεις στους 10 καπνιστές.

Μάλιστα, σύμφωνα με τις ετήσιες έρευνες Hellas Health, η στάση των Ελλήνων απέναντι στην απαγόρευση του καπνίσματος είναι ιδιαίτερα θετική και αυξάνεται από χρόνο σε χρόνο (63% το 2010, 72% το 2011).

Η πρόταση για την αύξηση της τιμής των τσιγάρων και την απόδοση στον ΕΟΠΥΥ ή στο σύστημα υγείας βρίσκει σύμφωνους 75% των πολιτών και σε ίδιο ποσοστό και τους γιατρούς σε πρόσφατη έρευνα της κοινής γνώμης.

Τις εργασίες του Συνεδρίου, που θα διεξαχθεί από τις 6 έως τις 8 Δεκεμβρίου, θα παρακολουθήσουν περισσότεροι από 1.000 μαθητές από 30 σχολεία του Λεκανοπεδίου, πολλοί από τους οποίους θα παρουσιάσουν έργα δικά τους, εικαστικά, μουσικά ακόμη και θεατρικά δρώμενα.

Από πλευράς εκπαιδευτικής κοινότητας συμμετέχουν περισσότεροι από 150 εκπαιδευτικοί όλων των βαθμίδων οι περισσότεροι από τους οποίους θα παρακολουθήσουν ειδικό σεμινάριο εκπαίδευσης εκπαιδευτών για το κάπνισμα.

Η όλη εκδήλωση γίνεται στα πλαίσια του προγράμματος «HEART» και διοργανώνεται από το υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων, Πολιτισμού και Αθλητισμού, το Υπουργείο Υγείας, την Ελληνική Αντικαρκινική Εταιρεία, την Σχολή Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου Harvard, το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων, τον Πανελλήνιο Σύλλογο Επισκεπτών Υγείας και τον Οργανισμό κατά των Ναρκωτικών.

(iefimerida.gr) 

Ακολουθήστε το onlarissa.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ελάτε στην ομάδα μας στο viber για να ενημερώνεστε πρώτοι για τις σημαντικότερες ειδήσεις