«Υπερφορολογούν την πλειοψηφία του ελληνικού λαού»

Δημοσιεύθηκε στις: 4 Δεκεμβρίου 2012, 14:16

Απάντηση υπουργείου Οικονομικών και σχολιασμός από τον βουλευτή Λάρισας Δημήτρη Γελαλή

Σε ερώτηση βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ/ΕΚΜ, μεταξύ των οποίων ο βουλευτής Λάρισας Δημήτρης Γελαλής, με θέμα « τεράστιο δημοσιονομικό σκάνδαλο αποκαλύπτει η διαρροή εγγράφων του Γενικού Λογιστηρίου για  άρνηση είσπραξης 1,9 δις ευρώ από φοροδιαφυγή που οδηγεί  σε πετσόκομμα συντάξεων ,μισθών ,επιδομάτων» με την οποία ζητούσε να απαντήσει ο  Υπουργός Οικονομικών εκτός των άλλων στο ερώτημα ποιός υπέγραψε το έγγραφο που διέρρευσε, και εάν θα  ζητηθεί η παραίτησή του.

Σύμφωνα με την απάντηση του  Υπουργού Οικονομικών «η πάταξη της φοροδιαφυγής είναι  κύριο μέλημα της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου και θα αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά με τη διαμόρφωση ενός εντελώς νέου και ποιοτικά διαφοροποιημένου φορολογικού θεσμικού πλαισίου που περιλαμβάνεται στις διατάξεις του υπο κατάρτιση φορολογικού νόμου» και συνεχίζει «σε κάθε περίπτωση οι προβλέψεις για έσοδα από την πάταξη της φοροδιαφυγής τόσο στα πλαίσια κατάρτισης του προϋπολογισμού για το 2013 ,όσο και για την περίοδο 2014-2016, αποτελούν ένα από τα σημεία συζήτησης αυτήν την περίοδο μεταξύ του Υπ. Οικονομικών και των εκπροσώπων των φορέων που συμμετέχουν στο μηχανισμό στήριξης»  της τρόικας δηλαδή.

Ο βουλευτής Δ. Γελαλής τονίζει :

«Η κατεύθυνση της πολιτικής της τρικομματικής κυβέρνησης διατυπώθηκε  με την κατάθεση του Προϋπολογισμού και του επικαιροποιημένου μεσοπρόθεσμου προγράμματος, την επιβολή μέτρων συνολικά 18,9 δις ευρώ, σε βάρος του λαού, της κοινωνικής συνοχής και την προβλεπόμενη μείωση των προσδοκόμενων φορολογικών εσόδων.

Η απάντηση του Υπουργού είναι προσαρμοσμένη στην επιχειρούμενη για επικοινωνιακούς λόγους προβολή του δήθεν μεταρρυθμιστικού έργου της κυβέρνησης. Το νέο φορολογικό νομοσχέδιο βασίζεται και αυτο, στην υπερφορολόγηση της μεγάλης πλειοψηφίας του ελληνικού λαού μέσω της μείωσης ή και κατάργησης των φοροαπαλλαγών, των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και των μικροιδιοκτητών, ενώ  συνεχίζουν να μένουν στο απυρόβλητο οι «έχοντες και κατέχοντες» και οι μεγαλοφοροφυγάδες.

Σε ότι αφορά την πάταξη της φοροδιαφυγής, ούτε οι συνέταιροι τους της τροίκας που συζητούν μαζί τους  δεν τους εμπιστεύονται» και καταλήγει :

«Είναι η πολιτική υποτέλειας  της τρικομματικής κυβέρνησης που μέσα σε λίγους  μήνες διακυβέρνησης, πέτυχε να θέσει την χώρα υπο την αυστηρή εποπτεία των δανειστών, να θεσμοθετήσει την παρουσία τους παντού, σε  Υπουργεία, Δήμους, μεγάλες ΔΟΥ , σε βάρος της αξιοπρέπειας και της εθνικής μας κυριαρχίας».

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ