ΘΕΣΣΑΛΙΑ

Εικονικές απολύσεις για το επίδομα

Ξεκίνησε ενδελεχής έλεγχος στο Βόλο

Βαπτίζουν τις οικειοθελείς αποχωρήσεις απολύσεις με αποτέλεσμα ο ΟΑΕΔ να επιβαρύνεται με δεκάδες χιλιάδες ευρώ για καταβολή επιδομάτων ανεργίας.

Το τελευταίο διάστημα στο Βόλο πληθαίνουν οι καταγγελίες για τα τεχνάσματα που χρησιμοποιούν διάφορες επιχειρήσεις και δόθηκε οδηγία να ξεκινήσει ενδελεχής έλεγχος.

Δεν αποκλείεται μάλιστα να ζητηθούν και χρήματα πίσω εάν πιστοποιηθεί ότι πράγματι οι απολύσεις ήταν μαϊμού.

Η αρχή του νήματος άρχισε να ξετυλίγεται όταν ο ΟΑΕΔ ανακάλυψε ότι παραπλανήθηκε από την ARCELLORMITTAL, παρουσιάζοντας οικειοθελείς αποχωρήσεις προσωπικού ως ομαδικές απολύσεις με σκοπό να επιβληθεί επίδομα ανεργίας και ενώ το Υπουργείο Εργασίας έχει εκδώσει αρνητική γνωμοδότηση για τις ομαδικές απολύσεις.

Μάλιστα στον τοπικό ΟΑΕΔ κοινοποιήθηκε η απόφαση της διοίκησης του Οργανισμού σύμφωνα με την οποία ζητείται η ανάκληση των αποφάσεων επιδότησης για όσους έχουν αποχωρήσει οικειοθελώς από την πρώην ΚΟΝΤΙ, ενώ παράλληλα γίνεται λόγος για καταλογισμό της ζημιάς που υπέστη ο Οργανισμός Απασχόλησης Εργατικού Δυναμικού.

Εφόσον οι αποχωρούντες από την επιχείρηση έλαβαν αποζημιώσεις που αγγίζουν μέχρι και το 547% της προβλεπόμενης από το νόμο χωρίς ποτέ και πουθενά να αμφισβητήσουν την εγκυρότητα της απόλυσής τους, η απόφαση του επιδόματος ανεργίας πρέπει να ανακληθεί» επισημαίνει ο ΟΑΕΔ, ενώ σύμφωνα με την νομική του υπηρεσία, θα πρέπει να ακολουθήσουν αντίστοιχες πράξεις καταλογισμού για την ανάρτηση των επιδομάτων ως αχρεωστήτως καταβληθέντων.

Η απόλυση σύμφωνα με τον ΟΑΕΔ για να μπορεί να στοιχειοθετήσει επίδομα ανεργίας θα πρέπει να υπάρχουν αποδεικτικά στα οποία να φαίνεται ξεκάθαρα ότι οι εργαζόμενοι έχουν αμφισβητήσει την εγκυρότητα της απόλυσής τους ενώπιον των αρμοδίων διοικητικών αρχών και των δικαστηρίων.

Σύμφωνα με πληροφορίες του ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΥ το τελευταίο διάστημα στο ΚΠΑ ΟΑΕΔ του Βόλου έχουν κληθεί πολλοί που έχουν υποβάλει αίτηση επιδότησης ανεργίας σε ξεχωριστή ακρόαση κατά την οποία ο μισθωτός θα εκθέσει την κατάστασή του και θα προσκομίσει τα σχετικά παραστατικά (προσφυγές κατά της απόλυσης στο ΣΕΠΕ, αρμόδια Δικαστήρια), προκειμένου να διακριβωθεί σε ποια από περιπτώσεις που περιγράφονται πιο πάνω θα υπαχθεί σε περίπτωση που ο ασφαλισμένος δεν έχει ασκήσει κάποια προσφυγή, η οποία θα αμφισβητεί την εγκυρότητα της απόλυσής του ενώπιον των διοικητικών αρχών ή των δικαστηρίων θα πρέπει να το δηλώνει εγγράφως συμπληρώνοντας σχετικό έντυπο και υπεύθυνη δήλωση.

Κίνητρο… το επίδομα ανεργίας…

Τα προγράμματα οικειοθελούς αποχώρησης αποτελούν για τις περισσότερες πλέον μεγάλες επιχειρήσεις το Α και το Ω, καθώς έτσι «ξεφορτώνονται» κυρίως ομαδικά προσωπικό.

Οι εργαζόμενοι αξιοποιώντας τα επιπλέον οικονομικά κίνητρα πέφτουν» στην παγίδα της διαπραγμάτευσης, ενώ ένα επιπλέον επιχείρημα εκ μέρους της εργοδοσίας συνιστά και η καταβολή επιδόματος ανεργίας για ένα τουλάχιστον χρόνο… συν το οικονομικό μπόνους που καταβάλλεται για την αποχώρηση του προσωπικού.

Την ώρα που ωστόσο ο ΟΑΕΔ δυσκολεύεται οικονομικά να αντεπεξέλθει στις παροχές που είναι θεσμοθετημένες, αποτελεί «πολυτέλεια» να καταβάλλονται επιδόματα σε εργαζόμενους που συμφώνησαν να φύγουν από τη δουλειά τους κατοχυρώνοντας μάλιστα μία πολύ ικανοποιητική αποζημίωση, μεγαλύτερη κατά πολύ από αυτή που πραγματικά δικαιούνταν βάσει των όσων επιτάσσει η εργατική νομοθεσία.

Στο πλαίσιο αυτό εξάλλου έχουν γίνει και πιο ασφυκτικοί πλέον οι έλεγχοι των επιχειρήσεων αφού πρόστιμο, που μπορεί να διπλασιασθεί αν καθυστερήσει αλλά και να μειωθεί αν εξοφληθεί έγκαιρα, προβλέπεται με υπουργική απόφαση για τη μη αναγγελία ή την εκπρόθεσμη αναγγελία αποχώρησης μισθωτού.

Σε περίπτωση μάλιστα παράβασης του εργοδότη της υποχρέωσής του για αναγγελία στον ΟΑΕΔ της οικειοθελούς αποχώρησης του μισθωτού εντός οκτώ ημερών και εφόσον η αποχώρηση αυτή δεν αποδεικνύεται από κανένα έγγραφο στοιχείο, επιβάλλεται πρόστιμο, το ύψος του οποίου διαμορφώνεται στο ποσό των 400 ευρώ, εφόσον η οικειοθελής αποχώρηση δηλώνεται πέραν των οκτώ ημερών και έως την τελευταία εργάσιμη για το Δημόσιο ημέρα του επομένου μήνα από αυτόν που έληξε η οκταήμερη προθεσμία.

Εάν η δήλωση οικειοθελούς αποχώρησης υποβληθεί μετά την τελευταία εργάσιμη για το Δημόσιο ημέρα του επόμενου μήνα απ’ αυτόν που έληξε η οκταήμερη προθεσμία ή δεν υποβληθεί, τότε το ύψος του προστίμου διαμορφώνεται στα 800 ευρώ.

Σε περίπτωση εξόφλησης του προστίμου εντός 115 ημερολογιακών ημερών από την ημερομηνία επίδοσης της πράξης, τότε παρέχεται έκπτωση 20%, ανεξάρτητα από τη χρονολογική σειρά ταμειακής βεβαίωσης.

(Εφημερίδα «Ταχυδρόμος» / Ρεπορτάζ : Βάσω Κυριαζή)

Ακολουθήστε το onlarissa.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ελάτε στην ομάδα μας στο viber για να ενημερώνεστε πρώτοι για τις σημαντικότερες ειδήσεις