Επιστολή του Ναπολέοντα πωλήθηκε για 187.000 ευρώ

Δημοσιεύθηκε στις: 3 Δεκεμβρίου 2012, 13:49

Αφορούσε στην ανατίναξη του Κρεμλίνου

Ένα εκρηκτικό ντοκουμέντο σε μία ανάλογη τιμή: Η κωδικοποιημένη επιστολή του Ναπολέοντα Βοναπάρτη για την ανατίναξη του Κρεμλίνου δημοπρατήθηκε τελικά στην τιμή των σχεδόν 187.000 ευρώ. Το αντίτιμο έφτασε το δεκαπλάσιο της εκτιμώμενης τιμής και αγοραστής ήταν το Γαλλικό Μουσείο Επιστολών και Χειρογράφων.

«Θα ανατινάξω το Κρεμλίνο στις 22 στις τρεις το πρωί» γράφει ο Ναπολέων σε αυτή την πλήρως κωδικοποιημένη επιστολή της 20ης Οκτωβρίου του 1812, ενώ βρισκόταν στην ύπαιθρο χώρα της Ρωσίας.

Η επιστολή που φέρει την υπογραφή «nap» και απευθύνεται προς τον Υπουργό Εξωτερικών Σχέσεων Ιγκ Μπερνάρ Μαρέ, γράφτηκε όταν ο αυτοκράτορας εγκατέλειπε τη Μόσχα σε ερείπια για να στρατοπεδεύσει στα περιχωρά της. Η κρυπτογραφημένη επιστολή πωλήθηκε μαζί με την αποκρυπτογράφησή της.

Στην επιστολή του, ζητεί από τον υπουργό του να συγκεντρώσει τρόφιμα και άλογα γιατί ένα σιβηρικό κρύο είχε χτυπήσει την περιοχή της Μόσχας. «Το ιππικό μου έχει διαλυθεί και πολλά άλογα έχουν πεθάνει» σημειώνει.

Η διαταγή του για την καταστροφή του Κρεμλίνου τελικά θα εκτελεστεί από τον στρατάρχη Μορτιέ, ο οποίος θα ανατινάξει τους πύργους του παλατιού, οι οποίοι όμως γρήγορα θα ανακατασκευαστούν όπως ακριβώς ήταν στην αρχική τους μορφή.

Ηταν όμως, ένα άλλο έγγραφο, το τελευταίο χειρόγραφο που βρισκόταν ακόμα στα χέρια ιδιωτών, και είχε υπαγορευτεί από τον αυτοκράτορα Ναπολέοντα τον 1ο στην Αγία Ελένη, που πουλήθηκε σήμερα σε τιμή ρεκόρ. Εκτιμώμενο μεταξύ 60.000 και 80.000 ευρώ, αγοράστηκε στο ποσό ρεκόρ των 375.000 ευρώ από το ίδιο μουσείο των γραμμάτων και των χειρογράφων.

«Πρόκειται για παγκόσμιο ρεκόρ για ένα χειρόγραφο του Ναπολέοντα», σχολίασε ο οίκος δημοπρασιών Osenat.

Το χειρόγραφο, που προέρχεται από τα αρχεία του στρατηγού της Αυτοκρατορίας Ανρι Γκασιέν Μπερτράν περιλαμβάνει κυρίως ένα «δοκίμιο για οχυρωματικά έργα κατά την εκστρατεία» Υπαγορεύτηκε και σχολιάστηκε όταν ο έκπτωτος αυτοκράτορας ήταν εξόριστος στην Αγία Ελένη, και αποτελείται από περισσότερες από 310 εικονογραφημένες σελίδες και 44 σχέδια.

(in.gr) 

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ