ΥΓΕΙΑ - ΖΩΗ

Το τσιγάρο γερνάει (και) τον εγκέφαλο

Προκαλεί βλάβες στη μνήμη, τη μάθηση και την ταχύτητα σκέψης

Το τσιγάρο γερνάει τον εγκέφαλο, προκαλώντας βλάβες στη μνήμη, τη μάθηση, την γλωσσική ικανότητα, την ταχύτητα της σκέψης και την ικανότητα της προσοχής, αναφέρουν ερευνητές από το King’s College του Λονδίνου.

Βάσει της μελέτης σε 8.780 εθελοντές ηλικίας άνω των 50 ετών που δημοσιεύτηκε στην επιθεώρηση «Age and Ageing», οι ερευνητές διαπίστωσαν λένε πως τα ευρήματά τους αποδεικνύουν ότι ο τρόπος ζωής δεν βλάπτει μόνο το σώμα, αλλά και το μυαλό.

Η μελέτη βασίστηκε σε τρία τεστ αξιολόγησης της νοητικής λειτουργίας. Τα τεστ ήταν η εκμάθηση 10 νέων λέξεων (έλεγχος της μνήμης), η απαγγελία όσο το δυνατόν περισσότερων ζώων μέσα σε 1 λεπτό (έλεγχος της γλωσσικής ικανότητας) και ο εντοπισμός ορισμένων γραμμάτων μέσα σε μία «αλυσίδα» χαρακτήρων (έλεγχος της ταχύτητας σκέψης και της ικανότητας προσοχής).

Ο έλεγχος επαναλήφθηκε έπειτα από 4 και έπειτα από 8 χρόνια. Τα στοιχεία έδειξαν πως ο κίνδυνος εμφράγματος ή εγκεφαλικού «σχετιζόταν στενά με την νοητική εκφύλιση», καθώς οι εθελοντές με τις περισσότερες πιθανότητες να εκδηλώσουν το ένα ή το άλλο στη διάρκεια της οκταετίας ήταν αυτοί που παρουσίαζαν την μεγαλύτερη εκφύλιση των νοητικών λειτουργιών τους.

Η εκφύλιση αυτή διαπιστώθηκε πως σχετίζεται πολύ ισχυρά με το κάπνισμα: όσοι εθελοντές κάπνιζαν, είχαν εμφανείς μειώσεις στις επιδόσεις τους και στα τρία τεστ των νοητικών λειτουργιών – και μάλιστα από τον πρώτο επανέλεγχο, στην τετραετία.

«Η νοητική εκφύλιση είναι συχνή στις μεγάλες ηλικίες και συχνά επεμβαίνει στην καθημερινή ζωή – και το να τροποποιήσει κάποιος τους παράγοντες που μπορεί να την επιταχύνουν είναι πολύ σημαντικό», δήλωσε ο επικεφαλής ερευνητής δρ Άλεξ Ντρέγκαν, λέκτορας Επιδημιολογίας & Δημόσιας Υγείας στο King’s College.

(Koutipandoras.gr) 

Ακολουθήστε το onlarissa.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ελάτε στην ομάδα μας στο viber για να ενημερώνεστε πρώτοι για τις σημαντικότερες ειδήσεις