Παγκόσμια ημέρα κατά του AIDS

Δημοσιεύθηκε στις: 1 Δεκεμβρίου 2012, 13:22

Ανησυχητικά τα στοιχεία για τη χώρα μας

Παγκόσμια ημέρα κατά του AIDS σήμερα, με τους πρόσφατους αριθμούς για την Ελλάδα να είναι εξαιρετικά αποθαρρυντική για την καταπολέμηση της ασθένειας.

Μια μεγάλη και ταχέως αυξανόμενη επιδημία AIDS εξελίσσεται στην Ελλάδα, με τα “θύματα” της να είναι κυρίως οι χρηστές ναρκωτικών ουσιών.

Σύμφωνα με την «Καθημερινή» ο αριθμός των νέων περιστατικών λοίμωξης από τον ιό μεταξύ των χρηστών αυξήθηκε κατά 35 φορές μέσα σε λιγότερο από δυο χρόνια.

Η επιδημία μεταξύ των χρηστών περιορίζεται προς το παρόν στην Αθηνά, όπου εκτιμάται ότι υπάρχουν περίπου 3000 άτομα που χρησιμοποιούν σύριγγες.

Κυρίαρχος παράγοντας αναδεικνύεται η οικονομική κρίση αφού οι χρήστες αντιμετωπίζουν συνθήκες πρωτοφανούς ένδειας με αποτέλεσμα να κάνουν κοινή χρήση συριγγών αλλά και να έχουν αυξήσει την ενδοφλέβια χρήση νοθευμένων ή νέων πιο φθηνών ουσιών.

Για την αναχαίτιση της επιδημίας ο διευθυντής του ευρωπαϊκού κέντρου ελέγχου και πρόληψης νοσημάτων, συστήνει εντατικοποίηση του προγράμματος δωρεάν διανομής συριγγών και βελόνων στους χρήστες.

Η θεραπεία μειώνει τον κίνδυνο μετάδοσης του ιού

Παράλληλα, σύμφωνα με έρευνα που δόθηκε στη δημοσιότητα σήμερα από το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών στο Πεκίνο, η θεραπεία ενός συντρόφου που είναι φορέας του ιού του AIDS μειώνει τον κίνδυνο μετάδοσης του ιού στον υγιή σύντροφο.

Σε διάρκεια εννέα χρόνων κινέζοι ερευνητές παρακολουθούσαν 38.000 ζευγάρια, που ο ένας από τους δύο συντρόφους ήταν φορέας, τα υπέβαλαν σε εξετάσεις κάθε έξι μήνες και τα 24.000 από αυτά ακολουθούσαν αντιρετροϊκές θεραπείες.

Οι εξετάσεις έδειξαν πως το ποσοστό μετάδοσης του ιού στον υγιή σύντροφο ήταν μικρότερο του 26% στα ζευγάρια του υποβάλλονταν σε θεραπεία ARV.

Σύμφωνα με την έρευνα, η προστασία των αντιρετροϊκών θεραπειών περιορίζεται τα πρώτα χρόνια. Αργότερο το ποσοστό μετάδοσης του ιού HIV γίνεται σχεδόν το ίδιο και στις δύο ομάδες.

Μεγάλες διαστάσεις έχει λάβει η εξάπλωση του AIDS στην Ελλάδα, προειδοποιεί το Ευρωπαϊκό Κέντρο για την Πρόληψη και τον Έλεγχο Ασθενειών, με αφορμή την και ζητεί να αναληφθεί δράση…

Διαπιστώνει αύξηση των κρουσμάτων μεταξύ των χρηστών ναρκωτικών και άλλων ομάδων υψηλού κινδύνου.

(skai.gr) 

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ