ΚΟΣΜΟΣ

Με την κατάρρευση της ΕΣΣΔ συγκρίνει ο Σόιμπλε την κατάσταση στην Ελλάδα!

Υπερψηφίζει τις αποφάσεις του Eurogroup η ολομέλεια της γερμανικής Βουλής

Σε εξέλιξη βρίσκεται η συζήτηση επί των αποφάσεων του Eurogroup για το ελληνικό πακέτο διάσωσης στην Ολομέλεια της Γερμανικής Βουλής, η οποία ψηφίζεται την Παρασκευή παρά τις αντιδράσεις της αντιπολίτευσης για το «επείγον» της διαδικασίας.

Η υπερψήφιση του πακέτου ωστόσο, τόσο από συμπολίτευση όσο και αντιπολίτευση, θεωρείται αναμενόμενη, την στιγμή που οι «αντάρτες» στο αντιπολιτευόμενο SPD ήταν λιγότεροι από ό,τι στους Χριστιανοδημοκράτες της Μέρκελ.

Παράλληλα, ο επικεφαλής του κόμματος της Αριστεράς (Die Linke) ανέφερε την Παρασκευή στα ΜΜΕ πως προτίθεται να προσφύγει στο Συνταγματικό Δικαστήριο κατά των αποφάσεων.

Παρουσιάζοντας τις προτάσεις και ζητώντας την έγκριση των βουλευτών, ο υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε ανέφερε ότι οι βουλευτές καλούνται ουσιαστικά να αποφασίσουν «τη συνέχιση ή τη διακοπή του ελληνικού προγράμματος στήριξης».

Η πορεία της ελληνικής οικονομίας όντως έχει επιδεινωθεί σημαντικά σε σχέση με τις προβλέψεις, όπως ομολόγησε ο Σόιμπλε, αλλά «αυτό ισχύει για πολλές χώρες», υποστήριξε. Η νέα ελληνική κυβέρνηση υποστήριξε, έχει τηρήσει τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει.

Η Ελλάδα πρέπει να προχωρήσει με «πολύ επώδυνες μεταρρυθμίσεις», τόνισε ο υπουργός. Η Ελλάδα μείωσε σημαντικά το έλλειμμά της, και «σύμφωνα με την έκθεση της τρόικας έχει να επιδείξει σημαντική δημοσιονομική εξυγίανση».

Ο Β. Σόιμπλε ανέφερε επίσης ότι η ελληνική ανταγωνιστικότητα παρουσιάζει βελτίωση -λέγοντας πως, ενώ τα προηγούμενα χρόνια το μισθολογικό κόστος αυξανόταν πολύ πιο γρήγορα από ό,τι στην υπόλοιπη Ευρωζώνη, η εφαρμογή του προγράμματος έχει δώσει πρόοδο στην προσαρμογή- όπως και στην πορεία εφαρμογής των δομικών μεταρρυθμίσεων.

«Ο δρόμος είναι ακόμη μακρύς για τους Έλληνες» τόνισε ο Σόιμπλε, λέγοντας πως οι ανισορροπίες δεκαετιών «δεν μπορούν να διορθωθούν μέσα σε δύο χρόνια». Είπε μάλιστα χαρακτηριστικά:

«Οι εξελίξεις στην Ελλάδα δεν μπορούν πλέον να περιγραφούν με συνηθισμένους όρους ανάπτυξης και ύφεσης… αλλά μπορούν μάλλον να συγκριθούν με τη διαδικασία που ακολουθήθηκε στην ανατολική Ευρώπη μετά την κατάρρευση της ΕΣΣΔ».

«Σήμερα όμως δεν ψηφίσουμε μόνο για την Ελλάδα, αλλά για όλη την Ευρώπη» τόνισε ο Σόιμπλε, επαναλαμβάνοντας πως σε περίπτωση απροόπτων «οι επιπτώσεις για όλη την Ευρωζώνη θα ήταν τεράστιες και απρόβλεπτες».

(in.gr) 

Ακολουθήστε το onlarissa.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ελάτε στην ομάδα μας στο viber για να ενημερώνεστε πρώτοι για τις σημαντικότερες ειδήσεις