ΛΑΡΙΣΑ

Αναμένεται ρεκόρ παράδοσης πινακίδων Ι.Χ.

Ελάχιστοι Λαρισαίοι έχουν πληρώσει έως σήμερα τα τέλη κυκλοφορίας

Ελάχιστοι Λαρισαίοι ιδιοκτήτες οχημάτων έχουν πληρώσει έως τώρα τα τέλη κυκλοφορίας του 2013.

Αν και οι περισσότεροι φορολογούμενοι έχουν ήδη εκτυπώσει τα σχετικά ειδοποιητήρια μέσω της ηλεκτρονικής εφαρμογής της Γ.Γ.Π.Σ. ( σύμφωνα με στοιχεία του υπ. Οικονομικών μέχρι και χθες είχαν τυπωθεί πανελλαδικά περίπου 1.400.000 ειδοποιητήρια) ωστόσο λίγοι… τόλμησαν για την ώρα να τα εξοφλήσουν.

Η προθεσμία πληρωμής λήγει στις 31 Δεκεμβρίου και οι περισσότεροι όπως συνήθως γίνεται θα τα καταβάλουν στο τέλος του χρόνου ενώ από τα μηνύματα που λαμβάνουν οι Εφοριακοί, φέτος αναμένεται να σημειωθεί ρεκόρ παράδοσης πινακίδων.

Μέχρι στιγμής τα τηλεφωνήματα για τη διαδικασία και τα δικαιολογητικά που χρειάζεται προκειμένου να καταθέσει τις πινακίδες του οχήματος και να γλιτώσει, τέλη κυκλοφορίας και ασφάλεια, προς τις Εφορίες είναι σε καθημερινή βάση δεκάδες!

Σε κάθε περίπτωση να θυμίσουμε πως για την καταβολή των τελών κυκλοφορίας οι τράπεζες δίνουν στον πολίτη αποδεικτικό πληρωμής το οποίο αντικαθιστά το αυτοκόλλητο σήμα. Αυτό το αποδεικτικό πληρωμής πρέπει να υπάρχει πάντα στο όχημα σε περίπτωση ελέγχου.

Τα τέλη πληρώνονται σε όλες σχεδόν τις τράπεζες της Λάρισας (Γενική, Εθνική, Proton, Πειραιώς, T.Τ, Αlpha Bank, Κύπρου, Eurobank, Marfin, Millennium Bank, PROBANK και Συνεταιριστική Θεσσαλίας) και στα ΕΛΤΑ. Για την πληρωμή, πλην του ειδοποιητηρίου και των… χρημάτων, ο φορολογούμενος δεν χρειάζεται να έχει τίποτε άλλο μαζί του. Κάποιες τράπεζες μάλιστα όπως και τα ΕΛΤΑ μπορούν να εξυπηρετούν τους πολίτες ακόμη και χωρίς να έχουν το ειδοποιητήριο, καθώς το τυπώνουν οι ίδιες επί τόπου.

Όλοι πάντως οι ιδιοκτήτες Ι.Χ. αυτοκινήτων, μοτοσικλετών και άλλων οχημάτων μπορούν να μπουν στην ηλεκτρονική διεύθυνση www.gsis.gr, στην εφαρμογή «Έντυπα τελών κυκλοφορίας» και με την καταγραφή του ΑΦΜ τους και του αριθμού κυκλοφορίας του οχήματός τους να τυπώσουν το ειδοποιητήριο.

ΠΡΟΣΦΕΡΟΝΤΑΙ ΚΑΙ ΔΟΣΕΙΣ

Εννοείται πως η εξόφληση των τελών είναι εφικτή και μέσω διαδικτύου για όσους έχουν πρόσβαση σε υπηρεσίες διαδικτυακής τραπεζικής εξυπηρέτησης, ενώ σταδιακά όλο και περισσότερες τράπεζες προσφέρουν τη δυνατότητα εξόφλησης των τελών, μέσω πιστωτικής μέχρι και έξι δόσεις.

Στην Εφορία θα πρέπει να απευθυνθούν και να πληρώσουν τα τέλη εκεί, μόνον όσοι δεν έχουν λάβει ακόμη την άδεια κυκλοφορίας του οχήματος και επομένως δεν έχει ενημερωθεί η βάση δεδομένων της ΓΓΠΣ. ή για οποιονδήποτε άλλον λόγο δεν βρίσκουν στο αρχείο της ΓΓΠΣ τα στοιχεία του οχήματός τους ή όταν έχουν αφαιρεθεί τα στοιχεία κυκλοφορίας του οχήματος, με πράξη αστυνομικής Αρχής, λόγω οφειλής τελών κυκλοφορίας.

Οι φορολογούμενοι πάντως να έχουν υπόψη τους ότι οι εφορίες της Λάρισας όπως και όλης της  χώρας σήμερα και αύριο θα είναι κλειστές εξαιτίας της 48ωρης απεργίας που έχει προκηρύξει η ΠΟΕ- Δ.Ο.Υ.

ΕΚΤΕΤΑΜΕΝΟΙ ΕΛΕΓΧΟΙ

Από τον Ιανουάριο, όπως προανήγγειλε το υπ. Οικονομικών, θα ξεκινήσουν εκτεταμένοι και αυστηροί έλεγχοι και όσοι εντοπιστούν να μην έχουν καταβάλλει εμπρόθεσμα τα τέλη κυκλοφορίας θα κληθούν να πληρώσουν το αντίτιμο εις διπλούν.

Παράλληλα για αυτούς, εξετάζεται και το ενδεχόμενο να «μπλοκάρεται» η διαδικασία υποβολής της φορολογικής δήλωσης. Οι παραβάτες θα εντοπίζονται από τη Γ.Γ.Π..Σ με διασταυρώσεις και θα λαμβάνουν ηλεκτρονικά το πρόστιμο μέσω taxisnet.

Να θυμίσουμε ακόμη πως για όχημα έως 300 κυβικά πληρώνονται τέλη 22 ευρώ, για 301-785 κυβικά: 55 ευρώ, για 786-1071 κυβικά: 120 ευρώ, για 1072-1357 κυβικά: 135 ευρώ, για 1358-1548 κυβικά: 240 ευρώ, για 1549-1738 κυβικά: 265 ευρώ, για 1739-1928 κυβικά: 300 ευρώ, για 1929-2357 κυβικά: 660 ευρώ, για 2358-3000 κυβικά: 880 ευρώ, για 3001-4000 κυβικά: 1100 ευρώ και για 4001 και άνω κυβικά: 1320 ευρώ.

ΓΙΑ ΚΑΤΑΘΕΣΗ ΠΙΝΑΚΙΔΩΝ

Ενημερωτικά δε να σημειώσουμε πως για την κατάθεση των πινακίδων στην Εφορία χρειάζονται: Το αποδεικτικό ότι έχουν πληρωθεί τα τέλη κυκλοφορίας του 2012, η άδεια κυκλοφορίας του αυτοκινήτου, η φωτοτυπία της δήλωσης εισοδήματος που να αποδεικνύει ποιος είναι ο κάτοχος του Ι.Χ. και αν το έχει δηλώσει και η συμπλήρωση εις διπλούν του εντύπου ακινησίας του οχήματος, που χορηγούνται από τις Εφορίες/ Στο έντυπο αυτό δηλώνεται ο χώρος που θα βρίσκεται το όχημα, την ημερομηνία έναρξης της ακινησίας και τους λόγους που την προκάλεσαν.

Η περίοδος κατάθεσης των πινακίδων είναι για 12 μήνες. Αν κάποιος θελήσει να τις ξαναπάρει, αυτό είναι εφικτό εφόσον πληρώσει τα τέλη κυκλοφορίας.

(Ρεπορτάζ του Γιώργου Νούλη στην εφημερίδα «Ελευθερία») 

Ακολουθήστε το onlarissa.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ελάτε στην ομάδα μας στο viber για να ενημερώνεστε πρώτοι για τις σημαντικότερες ειδήσεις