Ζητούν να πάνε στην πρώτη γραμμή του πολέμου

Δημοσιεύθηκε στις: 28 Νοεμβρίου 2012, 08:32

Τέσσερις Αμερικανίδες κατέθεσαν μήνυση για διακριτική μεταχείριση

Μήνυση εναντίον του ομοσπονδιακού κράτους υπέβαλε μια ομάδα Αμερικανίδων που υπηρετούν στις ένοπλες δυνάμεις των ΗΠΑ, στηλιτεύοντας τις αρχές επειδή τους απαγορεύουν να συμμετέχουν σε πολεμικές επιχειρήσεις.

Οι τέσσερις ενάγουσες, που όλες τους υπηρέτησαν στο Ιράκ ή το Αφγανιστάν, θεωρούν εαυτές θύματα «μίας αδικίας απέναντι στις γυναίκες, οι οποίες εξακολουθούν να ριψοκινδυνεύουν τις ζωές τους στα μέτωπα για τη χώρα τους», προστίθεται στην ανακοίνωσή τους.

Όπως υποστηρίζουν, από τη στιγμή που δεν τους επιτρέπεται η συμμετοχή στις μάχες, «η σταδιοδρομία τους περιορίζεται από μία πολιτική που δεν τους προσφέρει την ίδια αναγνώριση για τις υπηρεσίες τους, όπως στους άρρενες συναδέλφους τους».

«Πάντοτε ήθελα να γίνω χειρίστρια στην Πολεμική Αεροπορία και έδωσα δείγματα των ικανοτήτων μας σε όλη τη διάρκεια της σταδιοδρομίας μου», σημειώνει η επισμηναγός Μέρι Τζένινγκς Χέγκαρ, χειρίστρια ελικοπτέρων διάσωσης, που υπηρέτησε στο Αφγανιστάν και προσθέτει: «Η ικανότητα της μάχιμης υπηρεσίας έχει πολύ λίγη σχέση με το φύλο, αλλά εξαρτάται ουσιαστικά από το θάρρος, τον χαρακτήρα, τις ικανότητες, την αποφασιστικότητα και την αυταπάρνηση».

Η μήνυση κατατέθηκε στο ομοσπονδιακό δικαστήριο του Σαν Φρανσίσκο από τις τέσσερις μάχιμες, με την συνδρομή της παντοδύναμης οργάνωσης για την προάσπιση των πολιτικών δικαιωμάτων ACLU, μέσω του δικηγορικού γραφείου Munger, Tolles & Olson.

«Αυτές οι γυναίκες έχουν υπηρετήσει την πατρίδα τους με θάρρος και τιμή και έχουν αποδείξει τις ικανότητές τους να διαπρέπουν στη μάχη, ακριβώς όπως οι άνδρες συνάδελφοί τους. Αυτή η πολιτική δεν αντικατοπτρίζει την πραγματική συνεισφορά των ένστολων γυναικών», πρόσθεσε η συνήγορος της ACLU Αριέλα Μίγκνταλ.

(iefimerida.gr) 

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ