ΑΡΘΡΑ

Τώρα είμαστε περισσότεροι, γνωρίζουμε περισσότερα, μπορούμε περισσότερα

Πέρασαν πέντε μήνες από τις διπλές εκλογές του Μαΐου και του Ιουνίου. Εκλογές που έφεραν μια μεγάλη ανατροπή στο πολιτικό σκηνικό, ανεξάρτητα, αν αυτή η ανατροπή δεν ολοκληρώθηκε. Το εκλογικό αποτέλεσμα έφερε τον ΣΥΡΙΖΑ ΕΚΜ στη θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης, όμως η κοινωνία συνεχίζει να ασφυκτιά κι ένα μείγμα θυμού, απόγνωσης και οργής πλανάται σε όλη τη χώρα.

Η μελέτη όλων των δημοσκοπήσεων που πραγματοποιήθηκαν από το σύνολο των εταιρειών, σε αυτό το χρονικό διάστημα, θα μας βοηθήσει να ερμηνεύσουμε τις απόψεις και τις διαθέσεις των πολιτών σε ένα ρευστό και συνεχώς υπό διαμόρφωση πολιτικό σκηνικό.

140 μέρες έτσι… χωρίς διαπραγμάτευση και πρόγραμμα

Η τρικομματική κυβέρνηση, όλο αυτό το χρονικό διάστημα των 140 ημερών, εκτελώντας εντολές της τρόικας εξωτερικού, «τοις κείνων ρήμασι πειθόμενη», έσερνε τη λήψη των δημοσιονομικών μέτρων, χωρίς να διαπραγματεύεται, για καθαρά επικοινωνιακούς λόγους.

Το τρίτο και σκληρότερο μνημονιακό πακέτο μέτρων, ξεκίνησε από 11 δισ. και κατέληξε στα 19 δισ. Διαλύει ό,τι είχε απομείνει από τις εργασιακές σχέσεις, αυξάνει την ανεργία, συνεχίζει για έκτη χρονιά την ύφεση, βάζει ταφόπλακα στην Τ.Α., μειώνει για άλλη μια φορά μισθούς και συντάξεις.

Συγχρόνως όμως έκρυβε και πάρα πολλούς κινδύνους για την κυβερνητική συμμαχία. Από τη μια η προσπάθεια της κυβέρνησης να τρομοκρατήσει με όλα τα μέσα για μια ακόμη φορά τους πολίτες και από την άλλη, ο φόβος για τη διάλυση των κομμάτων που απαρτίζουν την κυβερνητική συμμαχία. Αυτά τα δύο στοιχεία έχουν στοιχειώσει τις σκέψεις της τρόικας εσωτερικού.

Έτσι, χωρίς ουσιαστική διαπραγμάτευση, γεγονός που πιστεύει το 70% των πολιτών, βγήκε τραυματισμένη από την ψηφοφορία στη Βουλή. Η κυβερνητική πλειοψηφία λαβώθηκε, έχασε 26 βουλευτές και ηττήθηκε μέσα σ’ ένα επικοινωνιακό παιχνίδι που όλο αυτό το διάστημα έστηνε.

Είναι ενδεικτικά ορισμένα ποιοτικά στοιχεία των ερευνών που αποδεικνύουν την απομάκρυνση της κυβέρνησης από την κοινωνία.

* Το 79% των πολιτών θεωρεί ότι η χώρα πορεύεται σε λάθος κατεύθυνση.

* Το 76% των πολιτών πιστεύει ότι χειροτερεύει η οικονομική κατάσταση της χώρας.

* Το 70% των πολιτών δηλώνει ότι δεν μπορούν να ικανοποιήσουν βασικές τους ανάγκες.

* Το 80% των πολιτών δηλώνει ότι έχει επιδεινωθεί η οικονομική κατάσταση των οικογενειών τους.

* Το 84% των πολιτών πιστεύει ότι θα παρθούν και άλλα μέτρα, αδιαφορώντας για τις περί του αντιθέτου δηλώσεις του κ. Σαμαρά.

* Το 73% των πολιτών έχει αρνητική γνώμη για το έργο της κυβέρνησης.

Η συνδυασμένη μελέτη και αξιολόγηση όλων των προηγούμενων δεδομένων μας οδηγεί με ασφάλεια στο συμπέρασμα ότι περίπου ο ένας στους τρεις πολίτες που στις εκλογές του Ιουνίου ψήφισαν κάποιο από τα τρία κόμματα της σημερινής συγκυβέρνησης, απομακρύνεται από τις πολιτικές επιλογές της, δεν τις στηρίζει και αναζητά τη δική του πολιτική διαδρομή, σε ένα πολιτικό σκηνικό που εξακολουθεί να διατηρεί όλα τα στοιχεία της ρευστότητας.

Η βαρυχειμωνιά που έρχεται

Αμέσως μετά την ψήφιση των μέτρων από την ισχνή πλειοψηφία των 153 βουλευτών, ο υπουργός των Οικονομικών κ. Στουρνάρας δήλωσε με έμφαση ότι «τώρα αρχίζουν τα δύσκολα». Δεν ξέρω ακριβώς τι είχε στο μυαλό του ο κ. Στουρνάρας όταν έκανε αυτή τη δήλωση, αλλά δύσκολα θα διαφωνήσει κανείς μαζί του.

Το πιο πιθανό βέβαια είναι ο κ. Στουρνάρας να γνωρίζει τη δυσκολία εφαρμογής των άδικων και αντισυνταγματικών μέτρων που ψήφισε το ελληνικό κοινοβούλιο. Συγχρόνως αντιλαμβάνεται ότι δεν μπορεί να ξαναφέρει στη Βουλή άλλα τέτοια μέτρα γι’ αυτό και ακολούθησε η βιομηχανία τεσσάρων πράξεων νομοθετικού περιεχόμενου.

Όμως «τα δύσκολα τώρα αρχίζουν» για την κυβέρνηση. Ο χειμώνας αυτός θα είναι βαρύς. Με τον νέο χρόνο οι αντιδράσεις των πολιτών θα πληθύνουν, θα ενταθούν, θα γίνουν μαζικότερες και εκρηκτικές. Η δυναμική που θα αναπτυχθεί θα είναι τόσο μεγάλη που σε σύντομο χρονικό διάστημα η κυβερνητική συμμαχία της τρίτης και τελευταίας μνημονιακής κυβέρνησης θα καταρρεύσει.

Αν διαβάσουμε σωστά τις δημοσκοπήσεις, ακόμα δύο ενδιαφέροντα στοιχεία αποκαλύπτονται. Στην ερώτηση “αν θέλετε να γίνουν πρόωρες εκλογές πολιτική πρόταση που έχει καταθέσει με τον πιο επίσημο τρόπο ο πρόεδρος της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ ΕΚΜ, Αλ. Τσίπρας, ο ένας στους τρεις πολίτες απαντά θετικά. Αυτό το δεδομένο πρέπει να συνυπολογιστεί με την απάντηση που δίνουν έξι στους δέκα πολίτες που προβλέπουν ότι θα έχουμε πρόωρες εκλογές.

Να επισημάνουμε ότι στο παρελθόν οι εταιρείες δημοσκοπήσεων δεν έθεταν τέτοιο ερώτημα τέσσερεις μήνες μετά τις εκλογές. Τις ελάχιστες δε φορές που τέθηκε, το ποσοστό που απαντούσε θετικά περιοριζόταν σε μονοψήφιο αριθμό. Ο συνδυασμός των προηγούμενων ευρημάτων περιέχει μία εσωτερική δυναμική που εκτιμώ ότι θα αυξάνει προοδευτικά τον αριθμό των πολιτών που θα επιζητούν και τελικά θα επιβάλουν την εκλογική διαδικασία.

Συμπέρασμα από τη μετεκλογική πολιτική συμπεριφορά της ελληνικής κοινωνίας

Πρώτο συμπέρασμα από τη μελέτη των ερευνών και την παρουσίαση των τριών γραφικών παραστάσεων της μηνιαίας πρόθεσης ψήφου των κομμάτων είναι η εμφανής ενίσχυση της Χρυσής Αυγής. Αυτή πραγματοποιείται κυρίως εις βάρος της Ν.Δ, καθώς η Χρυσή Αυγή επικοινωνεί με το ενσωματωμένο ακροδεξιό της ακροατήριο που εδώ και χρόνια φιλοξενεί.

Συγχρόνως η Χρυσή Αυγή, με την πολιτική πρακτική που ακολουθεί, επικοινωνεί με ένα συγκεκριμένο κοινό που δύσκολα μπορεί να επηρεαστεί από άλλον πολιτικό φορέα. Πρέπει ωστόσο να είμαστε επιφυλακτικοί στα συμπεράσματά μας γιατί ακόμα οι πολίτες που δηλώνουν δημοσκοπικά την προτίμησή τους στη Χρυσή Αυγή, δεν έχουν σταθεροποιήσει την επιλογή τους.

Δεύτερο συμπέρασμα, η συνεχιζόμενη πτώση του ΠΑΣΟΚ. Γερασμένο και ηθικά απαξιωμένο περνάει μεγάλη κρίση και όλα τα στοιχεία συντείνουν ότι δεν μπορεί να την ξεπεράσει. Έπαψε να είναι κόμμα εξουσίας και άρα δεν μπορεί να τη διαχειριστεί. Ο τρόπος αντιμετώπισης της λίστας Λαγκάρντ από τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ, κυρίως όμως από τον σημερινό αρχηγό του, ρίχνει βαριά σκιά στον ίδιον και στο κόμμα του. Ενισχύονται λοιπόν οι πιθανότητες το ΠΑ.ΣΟ.Κ στις επόμενες εκλογές να τερματίσει την κοινοβουλευτική του παρουσία μετά από 40 χρόνια.

Τρίτο συμπέρασμα, η δημοσκοπική πρωτιά του ΣΥΡΙΖΑ, που βασίζεται κυρίως στην πτώση της Ν.Δ. Η εφαρμογή της μνημονιακής πολιτικής προσθέτει αφόρητο πόνο στην ελληνική κοινωνία, καταστρέφει την οικονομία της χώρας, και μετατρέπει την οικονομική κρίση σε ανθρωπιστική. Η Ν.Δ θα πληρώσει τις επιλογές της.

Τέταρτο συμπέρασμα, η μετάλλαξη της ΔΗΜ.ΑΡ. Ένα κόμμα με προέλευση τον ευρύτερο χώρο της ανανεωτικής Αριστεράς και απεύθυνση σε ένα ακροατήριο με ιστορικά διαμορφωμένα ιδεολογικά και πολιτικά χαρακτηριστικά μέχρι τις εκλογές του Μαΐου. Η συμμετοχή της στη μνημονιακή κυβέρνηση της Ν.Δ και του εναπομείναντος ΠΑΣΟΚ, έχει αλλοιώσει αυτά τα χαρακτηριστικά. Το νέο της ακροατήριο, όπως προκύπτει δημοσκοπικά, είναι περισσότερο δεξιόστροφο.

Αυτή η αλλαγή είναι η βασική αιτία που την καθιστά ακόμα ανθεκτική στην πρόθεση ψήφου. Το 6,3% των πολιτών που την επέλεξαν στις προηγούμενες εκλογές είχαν άλλα πολιτικά χαρακτηριστικά σε σχέση με αυτά του 4,8% που δημοσκοπικά την επιλέγουν σήμερα.

Πέμπτο συμπέρασμα: Τα μόνα κόμματα που παρουσιάζουν πτώση στην εκλογική εκτίμηση είναι τα κόμματα που αποτελούν την τρικομματική μνημονιακή κυβέρνηση.

Έκτο συμπέρασμα: Διανύουμε περίοδο έντονης πολιτικής ρευστότητας που θα έχει διάρκεια πέρα και από τις επόμενες εκλογές. Μέχρι τη μετάβαση σε μια νέα περίοδο πολιτικής σταθερότητας, οι βεβαιότητες για το νέο πολιτικό σκηνικό πρέπει να υποχωρήσουν.

Η ώρα της Αριστεράς

Αυτός ήταν ο τίτλος της τελευταίας ανάλυσης που είχα παρουσιάσει στην “Αυγή” τέσσερις μήνες πριν από τις εκλογές. Οι συστημικές δυνάμεις έκαναν τα πάντα ώστε αυτή η ώρα να καθυστερήσει. Διαμορφώθηκε ένα κλίμα εκφοβισμού και ανασφάλειας, ειπώθηκαν τα μεγαλύτερα εθνικά ψεύδη και έτσι διαμορφώθηκε το τελικό εκλογικό αποτέλεσμα. Η ώρα της Αριστεράς όμως δεν θα αργήσει γιατί όλα έχουν τα όριά τους, απλώς εναπόκειται σε μας η ορθή διαχείρισή της.

Έχει ιδιαίτερη αξία να προσέξουμε στις δημοσκοπήσεις την παράσταση νίκης. Οι πολίτες που πιστεύουν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ ΕΚΜ, θα είναι πρώτο κόμμα στις επόμενες εκλογές πλησιάζει το 50%. Αυτό καταδεικνύει ότι η κοινωνία έχει εμπεδωμένη εικόνα για το μέλλον του ΣΥΡΙΖΑ ΕΚΜ Τα ελπιδοφόρα στοιχεία που διαμορφώνουν τη δυναμική αυτή είναι η ταξικότητα της ψήφου και η ηλικιακή διαστρωμάτωση, όπως προκύπτουν από τη μελέτη των ερευνών.

Είναι χαρακτηριστικό ότι η Ν.Δ. προηγείται του ΣΥΡΙΖΑ ΕΚΜ στις ηλικίες άνω των 50 και ο ΣΥΡΙΖΑ ΕΚΜ παρουσιάζει διπλάσια δημοσκοπικά ποσοστά από τη Ν.Δ. στις ηλικίες μέχρι τα 50. Ο ηλικιακός διχασμός της ελληνικής κοινωνίας είναι πρωτοφανής.

Από τη μελέτη των μετακινήσεων και των συσπειρώσεων των κομμάτων, παρατηρούμε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ ΕΚΜ, παρόλο που στις διπλές εκλογές του Μαΐου και του Ιουνίου εξαπλασίασε την εκλογική του δύναμη, εξακολουθεί να παρουσιάζει ικανοποιητική συσπείρωση, με ποσοστό 74% και συνεχίζει να υποδέχεται νέους ψηφοφόρους που πλήττονται από την βάρβαρη πολιτική της κυβέρνησης. Η εισροή αυτή προέρχεται από όλα τα κόμματα. Ένα ποσοστό 16% των ψηφοφόρων του, δηλώνουν αναποφάσιστοι.

Για να είμαστε όμως ειλικρινείς, θα πρέπει να παραδεχτούμε ότι η ενίσχυση του ΣΥΡΙΖΑ ΕΚΜ δεν πραγματοποιείται με τους ρυθμούς που θα αναμέναμε, λόγω των ιδιαίτερων συνθηκών. Η κοινωνία έχει πειστεί με τις αναλύσεις του ΣΥΡΙΖΑ ΕΚΜ για την οικονομική κρίση.

Έχει γίνει κατανοητό ότι το παλιό και διεφθαρμένο σύστημα έχει την ευθύνη για τη σημερινή κατάσταση. Έχει εκτιμήσει την αγωνιστική και κοινωνική παρουσία μας. Χρειάζεται όμως κάτι παραπάνω, αυτό που θα οδηγήσει στη μεγάλη ανατροπή που θα δώσει ορμή σ’ αυτή την πορεία. Οι αιτίες που αναστέλλουν προς το παρόν την εκτόξευση των ποσοστών του ΣΥΡΙΖΑ ΕΚΜ εντοπίζονται σε μερικές από τις απαντήσεις των πολιτών :

Το 26% των πολιτών είναι απόλυτα σίγουρο ότι η πολιτική πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ ΕΚΜ, κατάργηση των Μνημονίων, διαγραφή μεγάλου μέρους του χρέους και αναθεώρηση της δανειακής σύμβασης δεν θέτει σε κίνδυνο την παραμονή της χώρας στην Ευρωζώνη.

Το 27% των πολιτών θεωρεί ότι ο ΣΥΡΙΖΑ ΕΚΜ είναι έτοιμος να κυβερνήσει.

Οι πολίτες ζητούν από μας ενιαία εκφορά λόγου, χωρίς κακοφωνίες και παραφωνίες. Οι πολίτες ζητούν από μας να καταθέσουμε με μεγαλύτερη σαφήνεια και περισσότερη εξειδίκευση το πρόγραμμά μας. Κυρίως όμως θέλουν να ακουμπήσουν στο ηθικό και αξιακό φορτίο που οφείλουμε να φέρουμε και να εκπέμπουμε ως Αριστερά.

Η πανελλαδική συνδιάσκεψη του ΣΥΡΙΖΑ ΕΚΜ που πραγματοποιείται για τη δημιουργία του νέου πολιτικού φορέα μάς δίνει την δυνατότητα, μέσα από έναν ουσιαστικό και δημοκρατικό διάλογο:

* Να αναζητήσουμε τις κρίσιμες πολιτικές αποφάσεις για το μέλλον του τόπου.

* Να διορθώσουμε όσες αδυναμίες παρακολουθούν τη δράση μας.

* Να επιδιώξουμε την κοινή δράση όλων των δυνάμεων της Αριστεράς.

* Να δημιουργήσουμε μαζί με όλους τους πολίτες που εντάχθηκαν σε αυτήν τη νέα πορεία τη μεγάλη δημοκρατική παράταξη της ριζοσπαστικής Αριστεράς, που η κοινωνία έχει ανάγκη.

Στο χέρι μας είναι να πετύχουμε και να αναλάβουμε τις ιστορικές ευθύνες που μας αναλογούν.

(Άρθρο του Κώστα Πουλάκη στην εφημερίδα «Αυγή» για την πορεία του ΣΥΡΙΖΑ / ΕΚΜ)

Ακολουθήστε το onlarissa.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ελάτε στην ομάδα μας στο viber για να ενημερώνεστε πρώτοι για τις σημαντικότερες ειδήσεις