ΛΑΡΙΣΑ

Πρωτοβουλία «διαμεσολάβησης» για τα χρέη

Αναλαμβάνει το Επιμελητήριο Λάρισας σε συνεργασία με το Δικηγορικό Σύλλογο για τις οφειλές προς το δημόσιο

Πρωτοβουλία για την υποστήριξη των επιχειρηματιών που συλλαμβάνονται για οφειλές προς το Δημόσιο αναλαμβάνει το Επιμελητήριο Λάρισας, σε συνεργασία με τον Δικηγορικό Σύλλογο Λάρισας.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΕΒΕΛ, Σωτήρη Γιαννακόπουλο, βρίσκονται σε εξέλιξη επαφές με τη νομική κοινότητα της Λάρισας, προκειμένου να συγκροτηθεί μια συντονισμένη «υπερασπιστική» γραμμή για εκείνους τους ανθρώπους που βρέθηκαν να χρωστούν στο δημόσιο, εξαιτίας της κρίσης και της ύφεσης –«δεν έγιναν ξαφνικά απατεώνες συλλήβδην οι επιχειρηματίες», σημείωσε στην «Ε» ο κ. Γιαννακόπουλος.

Να σημειωθεί ότι το τελευταίο διάστημα, τόσο σε επίπεδο Θεσσαλίας, όσο και σε επίπεδο Λάρισας γίνονται απανωτές συλλήψεις επιχειρηματιών για οφειλές προς το δημόσιο της τάξης των περίπου 150.000, 250.000 –κάτι που από τη μια αποδεικνύει το ότι οι ελεγκτικές αρχές είναι πράγματι σε θέση να φέρουν εις πέρας το ελεγκτικό τους έργο, αλλά και από την άλλη αποδεικνύει πως ο αριθμός των επιχειρηματιών που πιάνονται στη «φάκα» πολλαπλασιάζεται αλματωδώς.

Σύμφωνα με τον κ. Γιαννακόπουλο, υπάρχουν πάρα πολλοί επιχειρηματίες οι οποίοι θα ήθελαν να είναι απόλυτα συνεπείς στις υποχρεώσεις τους, ωστόσο η οικονομική κρίση και η ύφεση των τελευταίων δύο-τριών ετών τους έχει δημιουργήσει τεράστια οικονομικά προβλήματα, με συνεπακόλουθο τις οφειλές και προς το δημόσιο.

«Δεν αναφερόμαστε στις περιπτώσεις που τα ποσά των οφειλών είναι υπέρογκα, ούτε στις περιπτώσεις από τις οποίες φαίνεται συστηματική και πολυετής “αποφυγή” των υποχρεώσεων προς το δημόσιο.

Αναφερόμαστε στις περιπτώσεις εκείνες των ανθρώπων που εξαιτίας της κρίσης βρέθηκαν χωρίς ρευστότητα και χωρίς δυνατότητα τραπεζικού δανεισμού. Όπως ακριβώς συμβαίνει με τα καταναλωτικά δάνεια, τα στεγαστικά δάνεια, τους μισθωτούς που μένουν χωρίς εργασία και δεν μπορούν να πληρώσουν τους φόρους τους, έτσι ακριβώς συμβαίνει και με μια μεγάλη μερίδα επιχειρηματιών», υποστήριξε ο κ. Γιαννακόπουλος.

ΣΤΟ «ΚΟΚΚΙΝΟ»

Τα στοιχεία της Ελληνικής Αστυνομίας για τις αυτοκτονίες και απόπειρες, σε επίπεδο χώρας, αλλά και σε επίπεδο Θεσσαλίας, καταδεικνύουν –με τον χειρότερο τρόπο- το πρόβλημα που αντιμετωπίζει η επιχειρηματική κοινότητα.

Αν και τα στοιχεία της Αστυνομίας δεν δίνουν λεπτομέρειες για την επαγγελματική ενασχόληση των ανθρώπων που έφυγαν από τη ζωή με αυτόν τον τρόπο ή των ανθρώπων που αποπειράθηκαν να φύγουν, τόσο η ΕΣΕΕ όσο και η ΓΣΕΒΕΕ έχουν κατά καιρούς επισημάνει στις τοποθετήσεις μελών τους το ότι ο επιχειρηματικός κόσμος –ιδίως οι πιο μικροί- έχει σημαντικό μερίδιο σε αυτή τη «λίστα θανάτου».

Υπενθυμίζεται ότι πριν από μερικές ημέρες, παρουσιάστηκαν αυτά τα στοιχεία, σύμφωνα με τα οποία στη Θεσσαλία έχουν καταγραφεί 38 περιστατικά το 2009, 61 το 2010, 50 το 2011, 46 το 2012.

ΓΡΑΜΜΗ ΆΜΥΝΑΣ

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΕΒΕΛ, έχει γίνει μια πρώτη συνάντηση με τον πρόεδρο του Δικηγορικού Συλλόγου Λάρισας, προκειμένου να διερευνηθούν οι δυνατότητες μιας τέτοιας πρωτοβουλίας, ενώ επίκειται και επόμενη συνάντηση, μέσα στις επόμενες ημέρες.

Στόχος είναι να δημιουργηθεί μια υπερασπιστική «γραμμή άμυνας», προκειμένου και το δημόσιο να μπορέσει να εισπράξει τα οφειλόμενα, αλλά και οι επιχειρηματίες να είναι σε θέση να ανταποκριθούν σε αυτές τις υποχρεώσεις τους –όπως επίσης και να «διαχειριστούν» το ζήτημα της σύλληψης.

Να σημειωθεί ότι ο κ. Γιαννακόπουλος θα είναι ομιλητής στην εκδήλωση της Περιφερειακής Ενότητας Λάρισας και του ΙΝΚΑ Θεσσαλίας «Ακρίβεια και “κόκκινα δάνεια”», την Παρασκευή, και θα μιλήσει για την «Επιχειρηματικότητα στην κρίση».

(Εφημερίδα «Ελευθερία» / Ρεπορτάζ : Μαρία Μίχου) 

Ακολουθήστε το onlarissa.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ελάτε στην ομάδα μας στο viber για να ενημερώνεστε πρώτοι για τις σημαντικότερες ειδήσεις