ΛΑΡΙΣΑ

Το Δίκτυο Περραιβία τίμησε τις ένοπλες δυνάμεις

Εντυπωσιακή εκδήλωση στο Πολεμικό Μουσείο

Με τον πλέον εντυπωσιακό τρόπο έκλεισαν οι εκδηλώσεις του εορτασμού των 100 χρόνων από την  απελευθέρωση της περιοχής της Ελασσόνας από τον τουρκικό ζυγό σε μια  μεγάλη ,αλλά και σεμνή εκδήλωση Μνήμης ,Τιμής και Χρέους  προς την ιστορία και τους ήρωες των Βαλκανικών Πολέμων του 1912 ,που διοργανώθηκε με πρωτοβουλία του Δικτύου «ΠΕΡΡΑΙΒΙΑ» και των Συλλόγων –Μελών του στην Αθήνα ,που έλκουν την καταγωγή τους από την Τσαριτσάνη, την Κρανιά ,το Λιβάδι και τον Κοκκινοπηλό .

Η ιδιαίτερη ,αλλά και ουσιαστική αυτή εκδήλωση πραγματοποιήθηκε  στο Πολεμικό Μουσείο Αθηνών  την  Δευτέρα 26 Νοεμβρίου 2012 , όπου ,μάλιστα, είχε προσκληθεί η περίφημη Μπάντα του Πολεμικού  Ναυτικού ,που πραγματοποίησε εντυπωσιακή  πανηγυρική συναυλία.

Η εκδήλωση τελούσε  υπό την αιγίδα της Περιφερειακής  Ενότητας Λάρισας και  υποστηρίχτηκε από το Δίκτυο Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων Θεσσαλίας (έδρα: Λάρισα) και  την Ιστορική και Λαογραφική Εταιρεία  των εν Αθήναις Θεσσαλών.

Στην εκδήλωση αυτή  με τίτλο : “Ελασσόνα 1912-2012: 100 Χρόνια  Ελευθερίας», απονεμήθηκαν τιμητικές  Πλακέτες στους Αρχηγούς  των τριών Κλάδων (ΓΕΣ ,ΓΕΝ και ΓΕΑ)  ,στο πρόσωπο των οποίων  τιμήθηκαν  οι Ένοπλες Δυνάμεις της χώρας  ,για τη μεγάλη τους προσφορά στους Βαλκανικούς Πολέμους του 1912 ,που είχαν ως αποτέλεσμα τον διπλασιασμό των συνόρων της Ελλάδος.

Στην εκδήλωση οι διοργανωτές  συνεργάστηκαν  στενά με το ΓΕΣ ,ΓΕΝ και  ΓΕΑ προκειμένου, μέσα από σχετικές ομιλίες εκπροσώπων των τριών Κλάδων  , να αναδειχτεί ο ρόλος που, ο κάθε ένας κλάδος χωριστά έπαιξε, όχι μόνο στους νικηφόρους αγώνες του 1912 , αλλά κυρίως στη μεγάλη υπόθεση της Ελευθερίας του Έθνους και της διατήρησης της Ειρήνης τα τελευταία 100 χρόνια.

Η εκδήλωση ξεκίνησε με την υποδοχή όλων των προσκεκλημένων ,που κατέκλυσαν τους χώρους του Πολεμικού Μουσείου Αθηνών ,από τον Πρόεδρο του Δικτύου ‘ΠΕΡΡΑΙΒΙΑ» κ. Κων/νο Σκριάπα ,ενώ τις εργασίες της εκδήλωσης συντόνισαν οι κ. Χατζηλελεκας Δ. ,Γκόλτσιος Βας., Κοκκινοπλίτητς Κ. και  Μαγκούτας  Ν., εκ μέρους των Συλλόγων των Αθηνών .

Χαιρετισμό απηύθυνε ο Δήμαρχος Ελασσόνας κ. Γ. Πασχόπουλος ,ο οποίος παρέδωσε το πολύ σημαντικό βιβλίο που εξέδωσε ο Δήμος ,με την ευκαιρία των 100 χρόνων ελευθερίας της πόλης από τον Τούρκικο ζυγό.

Εισηγήσεις ,σχετικά με το ρόλο των Ενόπλων Δυνάμεων έκαναν ,κατά σειρά οι κ. κ.: Α/ΓΕΣ Αντιστράτηγος κ. Γκίνης Κων/νος Α/ΓΕΝ Αντιναύαρχος κ. Κοσμάς Χρηστίδης ,ο Αντ/ρχης (ΠΒ) και  Στέλεχος της  Διεύθυνσης  Ιστορίας Στρατού κ. Σκαλτσογιάννης  Γ. και εκ μέρους του Α/ΓΕΑ  ο Διοικητής της Σχολής Διοίκησης  των Επιτελών της Πολεμικής Αεροπορίας Ταξίαρχος (Ι) κ. Γεωργακόπουλος  Παν. , ενώ κύκλος των ομιλιών έκλεισε με ομιλία του Ρωμανιστή –Βαλκανολόγου κ. Αχιλλέα Λαζάρου , για την ιστορική  σημασία των Βαλκανικών Πολέμων του 1912 ,με τίτλο: «1912:Tα Ελευθέρια της  Τσαριτσάνης, της Ελασσόνας, του Σαρανταπόρου και του Θεσσαλικού Ολύμπου».

Η εκδήλωση έκλεισε με τη Συναυλία Μπάντας Πολεμικού Ναυτικού (Καλλιτεχνικός Διευθυντής  Πλωτάρχης κ. Τσιλιμπάρης Γ.) ,η οποία εντυπωσίασε με το υψηλό επίπεδο των μουσικών και ιδιαίτερα των ερμηνευτών-σολίστ  Ευδοκίας Μωυσίδου ,Θ. Μπιράκου και Σταύρου Σαλαμπασόπουλου.

 

Ακολουθήστε το onlarissa.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ελάτε στην ομάδα μας στο viber για να ενημερώνεστε πρώτοι για τις σημαντικότερες ειδήσεις