Τυχόν ποινικές ευθύνες πολιτικών θα αναζητήσει η Βουλή για τη λίστα Λαγκάρντ

Δημοσιεύθηκε στις: 26 Νοεμβρίου 2012, 18:25

Ο αντιεισαγγελέας του Αρείου Πάγου διαβίβασε στη Βουλή, μέσω του υπουργού Δικαιοσύνης, τη δικογραφία για τη «λίστα Λαγκάρντ», προκειμένου να ερευνηθούν ενδεχόμενες ποινικές ευθύνες τότε κυβερνητικών μελών, που παρέλαβαν και διαχειρίσθηκαν την επίμαχη λίστα.

Επίσης, διαβιβάσθηκε και σχετικό «USB στικ», που περιέχει τα ονόματα της λίστας.

Στο διαβιβαστικό του κ. Παντελή δεν γίνεται, όπως επιβάλλει το Σύνταγμα, καμία αναφορά σε πολιτικά πρόσωπα.

Σημειώνεται ότι αρχικά η λίστα διαβιβάστηκε από το γαλλικό υπουργείο Οικονομικών σε CD και στη συνέχεια το ελληνικό υπουργείο Οικονομικών το μετέφερε σε memory stick.

Υπενθυμίζεται ότι την 1η Νοεμβρίου 2012 οι οικονομικοί εισαγγελείς Γρηγόρης Πεπόνης και Σπύρος Μουζακίτης διαβίβασαν τη δικογραφία για τη «λίστα Λαγκάρντ» στον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Ιωάννη Τέντε.

Ο τελευταίος ανέθεσε στον εποπτεύοντα τους δύο οικονομικούς εισαγγελείς κ. Παντελή, να μελετήσει τη δικογραφία, την οποία τελικά διαβίβασε στη Βουλή.

Το διαβιβαστικό έγγραφο των δύο οικονομικών εισαγγελέων προς τον κ. Τέντε περιείχε ένα σύντομο ιστορικό της υπόθεσης, χωρίς να γίνεται αναφορά σε πολιτικά πρόσωπα ή να γίνεται κάποιος σχολιασμός επί της υπόθεσης.

Εμμέσως πλην σαφώς «φωτογραφίζονται» τα πρόσωπα των δύο πρώην υπουργών Οικονομικών Γ.Παπακωνσταντίνου και Ευ.Βενιζέλου.

Πάντως, οι δύο οικονομικοί εισαγγελείς σε κάποιο σημείο του διαβιβαστικού εγγράφου τους, όπου γίνεται αναφορά στον χειρισμό της επίμαχης λίστας, αναφέρουν ότι ενώ το CD με τα ονόματα διαβιβάστηκε από το γαλλικό υπουργείο Οικονομικών με σημείωμα υπογεγραμμένο από Γάλλο υπάλληλο, δεν προέκυψε η ηλεκτρονική καταγραφή του στο γραφείο τού τότε υπουργού Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου.

Κατά το στάδιο της ποινικής προκαταρκτικής έρευνας, που διεξήχθη από τους Πεπόνη και Μουζακίτη, κατέθεσαν οι δύο πρώην υπουργοί Οικονομικών Παπακωνσταντίνου και Βενιζέλος, καθώς και οι δύο πρώην επικεφαλείς του ΣΔΟΕ Γ.Διώτης και Γ.Καπελέρης.

Και οι τέσσερεις κατέθεσαν για τον τρόπο που ο καθένας χειρίστηκε την επίμαχη λίστα.

Οι γαλλικές αρχές, πάντως, εμφανίζονται πρόθυμες να στείλουν για δεύτερη φορά στην Αθήνα τα ονόματα των Ελλήνων που διαθέτουν τραπεζικούς λογαριασμούς στην Ελβετία, ανταποκρινόμενες σε σχετικό αίτημα της ελληνικής κυβέρνησης.

Υπενθυμίζεται ότι την επίμαχη λίστα δημοσίευσε στο περιοδικό του ο δημοσιογράφος Κ.Βαξεβάνης, γεγονός που τον οδήγησε τελικά ενώπιον της Δικαιοσύνης.

in.gr

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ