ΕΛΛΑΔΑ

Spiegel: «Κούρεμα» του ελληνικού χρέους κατά 50% προωθούν ΕΚΤ-ΔΝΤ

Νέο σχέδιο διάσωσης για την Ελλάδα, το οποίο προβλέπει «κούρεμα» του χρέους κατά 50%, προωθούν η ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες τις οποίες επικαλείται το γερμανικό περιοδικό «Der Spiegel».Σύμφωνα με ηλεκτρονική προδημοσίευση άρθρου από το περιοδικό, το οποίο θα κυκλοφορήσει τη Δευτέρα, «στην μάχη για την διάσωση της Ελλάδας, ΕΚΤ και ΔΝΤ βγαίνουν επιθετικά μπροστά και υποστηρίζουν ένα νέο εκτεταμένο κούρεμα του χρέους, κατά το οποίο οι χώρες πιστωτές θα πρέπει να παραιτηθούν από το ήμισυ των απαιτήσεών τους, προκειμένου το ελληνικό χρέος το 2020 να μειωθεί από το 144% στο 70%». Διευκρινίζεται πάντως ότι η Γερμανία θέλει οπωσδήποτε να αποφύγει τη νέα αναδιάρθρωση.

Όπως αναφέρεται στο δημοσίευμα, «η ΕΚΤ και το ΔΝΤ θεωρούν αναπόφευκτη την εξέλιξη προκειμένου η Ελλάδα να καταφέρει να σταθεί και πάλι στα πόδια της, έστω και αν αυτή την εβδομάδα δεν υπάρξει απόφαση». Επισημαίνεται ακόμη ότι οι πρόσφατες συνομιλίες στο Eurogroup ναυάγησαν επειδή ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, κατ΄εντολή της Καγκελαρίου ΄Αγκελα Μέρκελ, αναγκάστηκε να αποσύρει μια ήδη υπεσχημένη μεγάλη μείωση του επιτοκίου. «Η Μέρκελ φοβήθηκε ότι δεν θα μπορεί να περάσει στο κόμμα της ένα τέτοιο μέτρο, καθώς είναι μεγάλες οι αντιδράσεις των ευρωσκεπτικιστών στις τάξεις των Χριστιανοδημοκρατών», τονίζει το Spiegel και αποδίδει ακριβώς σε αυτό την έκκληση του Επιτρόπου Όλι Ρεν, «να επανεξετάσουν όλοι τις κόκκινες γραμμές τους».

Επικαλούμενο στοιχεία έρευνας του Ινστιτούτου Μακροοικονομίας και Έρευνας (ΙΜΚ) που πρόσκειται στα συνδικάτα των εργαζομένων, σχετικώς με το μισθολογικό κόστος σε ευρωπαϊκές χώρες, το περιοδικό εξηγεί ότι τα τελευταία χρόνια υπήρξε μείωση του κόστους κατά 2,2% στην Πορτογαλία, 3,5% στην Ισπανία, και 13% στην Ιρλανδία.

Την ίδια ώρα, για αναβολή απόφασης για την Ελλάδα στο Eurogroup  της Δευτέρας, και οριστική απόφαση σε νέα συνεδρίαση των υπουργών οικονομικών της ευρωζώνης που θα πραγματοποιηθεί στις 3 Δεκεμβρίου κάνει λόγο το ιταλικό πρακτορείο ειδήσεων ANSA, επικαλούμενο ευρωπαίους αξιωματούχους.

Αλλά και πηγές από το Παρίσι αναφέρουν ότι στην τηλεδιάσκεψη του Σαββάτου οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης συμφώνησαν στους τρόπους απομείωσης του ελληνικού χρέους, ωστόσο, υποστηρίζουν ότι η τελική απόφαση θα ληφθεί στις αρχές Δεκεμβρίου.

Διαγραφή του ελληνικού χρέους μέχρι το 2015

Σύμφωνα με δημοσίευμα της κυριακάτικης γερμανικής εφημερίδας, Welt am Sonntag, εκπρόσωποι της ευρωζώνης συζήτησαν την περασμένη εβδομάδα στο Παρίσι, τη μερική εκκαθάριση του ελληνικού χρέους μέχρι το 2015.

Σύμφωνα με πληροφορίες της γερμανικής εφημερίδας, η οποία επικαλείται πηγές που δεν κατονομάζει, κατά τη διάρκεια κλειστής συνεδρίασης τη Δευτέρα στη γαλλική πρωτεύουσα, όπου συμμετείχε και ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, οι διεθνείς πιστωτές της Αθήνας (η ΕΕ, η ΕΚΤ και το ΔΝΤ) συζήτησαν το ενδεχόμενο της παραίτησής τους από τις οικονομικές απαιτήσεις τους το 2015.

Όπως αναφέρεται, η προοπτική της μερικής διαγραφής του ελληνικού χρέους προτάθηκε, ώστε να ενθαρρυνθεί η Ελλάδα να τηρήσει τις δεσμεύσεις της, σε αντάλλαγμα για το δεύτερο πρόγραμμα βοήθειας.

Η επιλογή αυτή ταυτόχρονα, θα καθησυχάσει και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ), το οποίο επιθυμεί τη μείωση του χρέους της Αθήνας σε ένα βιώσιμο επίπεδο, ανέφερε η εφημερίδα.

Σύμφωνα με πηγές προσκείμενες σε αυτούς που συμμετείχαν στη σύσκεψη του Παρισιού και τις οποίες επικαλείται η εφημερίδα, ο κ. Σόιμπλε είναι ανοικτός σε αυτή την επιλογή, παρά την αντίθεση της γερμανικής κυβέρνησης.

Οι υπουργοί Οικονομικών της ζώνης του ευρώ συνεδριάζουν στις Βρυξέλλες τη Δευτέρα, για να απελευθερώσουν τη δόση της βοήθειας προς την Ελλάδα ύψους 31,2 δισεκατομμυρίων ευρώ.

protothema.gr

Ακολουθήστε το onlarissa.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ελάτε στην ομάδα μας στο viber για να ενημερώνεστε πρώτοι για τις σημαντικότερες ειδήσεις