ΛΑΡΙΣΑ

«Αποδείχθηκε καταστροφικό το μνημόνιο» λέει ο Γελαλής

Στη συνέλευση που πραγματοποίησαν οι οικονομολόγοι του ΣΥΡΙΖΑ/ΕΚΜ Λάρισας, το βράδυ της Παρασκευής, για τις εξελίξεις στο Οικονομικό Επιμελητήριο και την εκλογή συντονιστικού, παρευρέθηκε ο βουλευτής  Δημήτρης Γελαλής.

Ο βουλευτής αναφέρθηκε στις τρέχουσες πολιτικοοικονομικές εξελίξεις τονίζοντας  ότι «τρία χρόνια μετά την υιοθέτηση της πολιτικής των Μνημονίου, η ύφεση όχι μόνο δεν έχει δώσει τη θέση της στην ανάκαμψη, όπως προέβλεπαν τα Μνημόνια, αλλά βρίσκεται εκτός ελέγχου, με την οικονομία να έχει συρρικνωθεί συνολικά κατά 20%.

Το Δημόσιο Χρέος όχι μόνο δεν έγινε βιώσιμο αλλά μάλιστα βρίσκεται εκτός ελέγχου.

Η ανεργία κινείται σε πρωτοφανή επίπεδα, της τάξης του 25% για το σύνολο του πληθυσμού και πάνω από 50% για τους νέους.

Το βιοτικό επίπεδο μεγάλου μέρους της κοινωνίας έχει καταρρεύσει, με τις διαστάσεις της φτώχειας να αυξάνονται απειλητικά.

Τα χρόνια διαρθρωτικά προβλήματα της ελληνικής οικονομίας όχι μόνο δεν αντιμετωπίζονται, αλλά περιπλέκονται σε έναν φαύλο κύκλο και ένα κυλιόμενο αδιέξοδο.

Η μνημονιακή πολιτική αποδείχθηκε πιο καταστροφική από την ίδια την κρίση. Τα Μνημόνια έχουν οδηγήσει τη χώρα σε μια πολύ πιο βαθιά, σύνθετη και πολύπλευρη κρίση.

Χρειάζεται ριζική στροφή στην ασκούμενη οικονομική πολιτική που θα κινείται στον αντίποδα των κυριάρχων πολιτικών σε εθνικό και υπερεθνικό επίπεδο και θα κινείται στις εξής κατευθύνσεις:

– Την αποτροπή τις πιο μαζικής πτώχευσης μεγάλων τμημάτων της εργατικής τάξης και των μεσαίων στρωμάτων.

– Την αποτροπή μεγαλύτερης καταστροφής του παραγωγικού ιστού.

– Το άμεσο σταμάτημα της βίαιης αναδιανομής εις βάρος των μισθών και του κοινωνικού κράτους.

– Την άμεση εφαρμογή μιας διαφορετικής πολιτικής για την ανακούφιση του κόσμου της εργασίας και την ανόρθωση της κοινωνίας.

– Την εφαρμογή ενός νέου πλαισίου πολιτικής για μια δίκαιη και βιώσιμη δημοσιονομική σταθεροποίηση.

– Τη διαμόρφωση ενός νέου προτύπου κοινωνικής, οικολογικής και οικονομικής ανάπτυξης.

– Την ουσιαστική επανένταξη της Ελλάδας στο ευρωπαϊκό γίγνεσθαι με τρόπο αξιόπιστο και με όρους αμοιβαίου σεβασμού, ισοτιμίας και αξιοπρέπειας.

Ο ΣΥΡΙΖΑ/ΕΚΜ έχει εναλλακτικό σχέδιο και όραμα για την σωτηρία της χώρας και του λαού και  προτείνει στον ελληνικό λαό και στους λαούς της Ευρώπης τη μόνη δυνατή διέξοδο, την εφαρμογή ριζικών μετασχηματισμών και μεταρρυθμίσεων για να μη μπει τέλος στη μνημονιακή πολιτική της καταστροφής.»

Ο Παναγιώτης Νταής, πραγματοποίησε ενημέρωση για τις εξελίξεις στο Οικονομικό Επιμελητήριο και τον κλάδο των οικονομολόγων, ενώ ο Θανάσης Κουτσοκέρας ενημέρωσε το σώμα για θέματα τοπικής διοίκησης του επιμελητήριου.

Μετά το πέρας της συνέλευσης εκλέχτηκε πενταμελής Συντονιστική Επιτροπή αποτελούμενη από τους: Αποστόλου Στέργιος, Κελεσίδης Σταύρος, Κουτσοκέρας Θανάσης, Νταής Παναγιώτης και Τσακνάκης Χρήστος.

 

Ακολουθήστε το onlarissa.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ελάτε στην ομάδα μας στο viber για να ενημερώνεστε πρώτοι για τις σημαντικότερες ειδήσεις