ΛΑΡΙΣΑ

ΔΙΩΤΗ: Επικίνδυνο να αγνοεί το υπουργείο τα ρατσιστικά κρούσματα

Νίπτει τας χείρας του για το κρούσμα με τη σημαιοφόρο αλβανικής καταγωγής στο ΕΠΑΛ Φαρσάλων

Λακωνικότατα και χωρίς να μπει στην ουσία των ερωτημάτων που του τέθηκαν, ο υφυπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων, Πολιτισμού και Αθλητισμού Θεόδωρος Παπαθεοδώρου παρέπεμψε σε εγκύκλιο του πρώην ΥΠΕΠΘ, απαντώντας σε ερώτηση των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ/ΕΚΜ Ηρώς Διώτη, Τάσου Κουράκη και Δημήτρη Γελαλή για το ρατσιστικό κρούσμα με σημαιοφόρο αλβανικής καταγωγής στο ΕΠΑΛ Φαρσάλων, το οποίο είχε κατ’ αποκλειστικότητα αναδείξει η onlarissa.gr.

Σύμφωνα με τον υφυπουργό, «για την επιλογή σημαιοφόρου, ισχύει η αριθμ. 117509/Γ2/20-10-2004 εγκύκλιος στην οποία αναφέρεται ότι “στη διαδικασία επιλογής σημαιοφόρου-παραστατών και υπευθύνων για την κατάθεση στεφάνων, συμμετέχουν οι καλύτεροι σε επίδοση μαθητές-τριες, ανεξάρτητα από εθνική καταγωγή και υπηκοότητα”».

Σχολιάζοντας την απάντηση του υφυπουργού κ. Παπαθεοδώρου, η βουλευτίνα Λάρισας Ηρώ Διώτη, τόνισε μεταξύ άλλων:

«Το αβγό του φιδιού εκκολάφθηκε και πλέον το “φίδι” τριγυρνά ανενόχλητο στα σχολεία μας. Ο ρατσισμός και οι φασίζουσες συμπεριφορές δεν μπορούν να παταχθούν με μία εγκύκλιο, όπως ενδεχομένως πιστεύει ο υφυπουργός Παιδείας, αφού όλα δείχνουν ότι τείνουν να εδραιωθούν μέσα στην τάξη και στα προαύλια των σχολείων μας. Οι μαρτυρίες εκπαιδευτικών για ρατσιστικά κρούσματα είναι πολύ συχνές πλέον και καμία εγκύκλιος δεν αρκεί να αντιμετωπίσει το φαινόμενο.

Το είχαμε θέσει και με την ερώτησή μας προς τον κ. Υπουργό, ότι είναι πλέον άμεση ανάγκη να ενταχθούν προγράμματα πολυπολιτισμικής και διαπολιτισμικής εκπαίδευσης, καθώς και προγράμματα για το σεβασμό στην ετερότητα/διαφορετικότητα, στο πλαίσιο της εκπαιδευτικής διαδικασίας. Δεν εισακουστήκαμε προφανώς, αφού δεν μπήκε καν στη διαδικασία να μας απαντήσει σε αυτό το αίτημα.

Είναι δε ανησυχητικό ότι ο κ. Παπαθεοδώρου επέλεξε να προσπεράσει το πρώτο αίτημά μας, για λήψη συγκεκριμένων μέτρων για την πρόληψη αλλά και την πάταξη περιστατικών και κρουσμάτων ρατσισμού και ρατσιστικής βίας πρωτίστως στην Πρωτοβάθμια και τη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση.

Εάν το Υπουργείο κλείνει τα μάτια σε τέτοια περιστατικά και κωφεύει σε αιτήματα, όχι μόνο βουλευτών, αλλά ολόκληρης της εκπαιδευτικής κοινότητας, τότε βρισκόμαστε σε πολύ επικίνδυνη ατραπό».

Ακολουθήστε το onlarissa.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ελάτε στην ομάδα μας στο viber για να ενημερώνεστε πρώτοι για τις σημαντικότερες ειδήσεις