ΛΑΡΙΣΑ

Να αποκατασταθεί το περιβάλλον στα Τέμπη, ζητούν οι Οικολόγοι Πράσινοι

Το θέμα της διακοπής λόγω προβλημάτων χρηματοδότησης στα έργα κατασκευής δύο σηράγγων στην κοιλάδα των Τεμπών και μίας στην περιοχή του Πλαταμώνα και της ανάγκης για έργα που θα αποκαταστήσουν άμεσα το ευαίσθητο περιβάλλον της περιοχής φέρνει με γραπτή ερώτησή του προς την Κομισιόν ο Νίκος Χρυσόγελος, ευρωβουλευτής των Οικολόγων Πράσινων / Ομάδα των Πράσινων στο Ευρωκοινοβούλιο.

Όπως αναφέρεται στην ερώτηση, τα έργα αυτά έχουν ολοκληρωθεί κατά περίπου 70% αλλά παραμένουν ημιτελή εδώ και 2 περίπου χρόνια εξαιτίας της παύσης της χρηματοδότησης από τις τράπεζες από τον Οκτώβριο του 2010 οι οποίες θεωρούν ότι το έργο δεν είναι βιώσιμο. Σαν αποτέλεσμα, διατηρούνται ανοιχτές διάφορες πληγές όπως εκσκαφές, τεράστιοι σωροί υλικών εκσκαφής που θα χρησιμοποιούνταν στην εξέλιξη του έργου, σήραγγες χωρίς ολοκληρωμένη επένδυση και φρεάτια εξαερισμού.

Έτσι όμως προκαλούνται σοβαρότατοι κίνδυνοι για το περιβάλλον στην ιδιαίτερα ευαίσθητη και με διεθνή σημασία τοποθεσία της Κοιλάδας των Τεμπών και των πλαγιών του Ολύμπου. Σημειώνεται ότι οι δύο πρώτες σήραγγες διέρχονται μέσα από περιοχή NATURA 2000 (GR 1420005), SCI & SPA που αποτελεί και Αισθητικό Δάσος και Χώρο ιδιαίτερης Φυσικής Ομορφιάς, ενώ η χάραξη όπου βρίσκεται η τρίτη σήραγγα, διέρχεται μέσα από το Τοπίο Ιδιαίτερου Φυσικού Κάλλους «Πλαταμώνας».

Επίσης, λόγω της μη ολοκλήρωσης της εσωτερικής επένδυσης των σηράγγων υπάρχει κίνδυνος εισροής υδάτων κατά τη χειμερινή περίοδο, που μπορεί να προκαλέσει κατάρρευση. Επιπλέον, η συνεχιζόμενη χρήση της παλιάς εθνικής οδού μέσα στην Κοιλάδα των Τεμπών από όλα τα οχήματα και κυρίως τα βαριά, διατηρεί τους κινδύνους κατολισθήσεων με απρόβλεπτες συνέπειες για την οδική ασφάλεια.

Ο ευρωβουλευτής των Οικολόγων Πράσινων ζητά τη συνδρομή της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων έτσι ώστε να βρεθεί μια λύση στο χρηματοδοτικό πρόβλημα με στόχο να ολοκληρωθούν άμεσα τα έργα που επηρεάζουν το ευαίσθητο περιβάλλον της περιοχής και να αποκατασταθεί η περιβαλλοντική ζημιά.

Ο Νίκος Χρυσόγελος, ευρωβουλευτής των Οικολόγων Πράσινων / Ομάδα των Πράσινων στο Ευρωκοινοβούλιο δήλωσε σχετικά:

«Η συνεχιζόμενη οικονομική κρίση εμποδίζει την ολοκλήρωση μιας σειράς ημιτελών έργων σε όλη τη χώρα οδηγώντας τα έτσι στην απαξίωση. Αν και θεωρώ ότι η χώρα πρέπει να στραφεί στην ανάπτυξη του σιδηροδρόμου εγκαταλείποντας τα σχέδια για περαιτέρω επέκταση ενός ήδη μεγάλου οδικού δικτύου, εντούτοις υπάρχουν ορισμένα έργα σε ευαίσθητες περιοχές που πρέπει να ολοκληρωθούν γιατί αφήνουν μεγάλη περιβαλλοντική ζημιά. Η ΕΕ οφείλει να συνδράμει στην εξεύρεση πρακτικών λύσεων στα προβλήματα χρηματοδότησης που έχουν προκύψει ακόμα και για έργα που είναι ημιτελή και έτσι επιδεινώνουν τις επιπτώσεις στο περιβάλλον»

Ακολουθήστε το onlarissa.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ελάτε στην ομάδα μας στο viber για να ενημερώνεστε πρώτοι για τις σημαντικότερες ειδήσεις