ΛΑΡΙΣΑ

Με γερμανίδα βουλευτή συναντήθηκε ο Δ. Γελαλής

Με την Annette Groth βουλευτή του γερμανικού κόμματος της ευρωπαϊκής αριστεράς DIE LINKE συναντήθηκαν  στη Λάρισα  το πρωί της  Παρασκευής η βουλευτής επικρατείας Θεανώ Φωτίου, ο βουλευτής Λάρισας Δημήτρης Γελαλής και  ο αναπληρωτής καθηγητής  του Πανεπιστήμιου Θεσσαλίας Τάκης Πολίτης, με αντικείμενο συζήτησης  την  πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ/ΕΚΜ για τη διεθνή καμπάνια αλληλεγγύης στην Ελλάδα.

Στη συζήτηση, μεταξύ άλλων, αναφέρθηκε ότι:

Το μέγεθος της ανθρωπιστικής κρίσης που έχει προκληθεί στη χώρα μας εξαιτίας της ολέθριας πολιτικής των κυβερνήσεών μας είναι τεράστιο. Η επίσημη  ανεργία  ανέρχεται στο 25% ενώ η ανεργία των νέων  έχει  φτάσει  πάνω από το 50%. Οι μισθοί έχουν περικοπεί κατά  40-50%  ενώ το πραγματικό εισόδημα, με την ακρίβεια, την κατακόρυφη αύξηση της φορολογίας, την επιβολή έκτακτων εισφορών και φόρων  έχει  μειωθεί  ακόμα  περισσότερο. Το  κράτος  πρόνοιας και ειδικά το Εθνικό  Σύστημα Υγείας έχει επιμελώς  διαλυθεί. Στα μητροπολιτικά κέντρα  της  χώρας,  εμφανίζονται έντονα τα παραπάνω προβλήματα ενώ ακόμα  πιο έντονο είναι το  ζήτημα  της  πείνας.

Η άνοδος  του φασισμού  με ένα  νεοναζιστικό κόμμα, που αποκτά  ρίζες  μέσα στην  κοινωνία- είναι ένα άλλο σοβαρό ζήτημα  που  μας καλεί να κατανοήσουμε και να επινοήσουμε νέους δρόμους οργάνωσης και αλληλεγγύης.

Στην Ελλάδα της κρίσης και της εξαθλίωσης δημιουργείται με επιταχυνόμενους ρυθμούς μια άλλη Ελλάδα που αυτοοργανώνεται για να επιβιώσει αλλά και για να αντισταθεί.          Η εμπειρία από τις πολύμορφες δομές αλληλεγγύης μας δείχνει ότι παίζουν καταλυτικό ρόλο στην αύξηση της αυτοπεποίθησης των πολιτών βοηθώντας τους παράλληλα να αποφύγουν την πλήρη κατάθλιψη και κατάρρευση. Ενώ παράλληλα εμπλουτίζουν τις γνώσεις και τις δεξιότητες τους προκειμένου να χειραφετηθούν και να πάρουν τη ζωή στα χέρια τους.

Εκατοντάδες πρωτοβουλίες έχουν παρθεί πανελλαδικά που θέτουν καθημερινά σε εφαρμογή ριζοσπαστικές καινοτόμες λύσεις. Εφαρμογές δομών αλληλεγγύης στη Λάρισα είναι η δημιουργία «Κοινωνικού Ιατρείου» και η συγκρότηση «Κοινωνικού Παντοπωλείου».

Η «αλληλεγγύη για όλους», η όποια δημιουργήθηκε με πρωτοβουλία του ΣΥΡΙΖΑ/ΕΚΜ, επιχειρεί να παρέμβει διευκολύνοντας και οργανώνοντας αποτελεσματικότερα τα δίκτυα αλληλεγγύης, προτρέποντας το μεγάλο ανθρώπινο δυναμικό  να συμμετέχει και να οργανώσει παρόμοιες δομές στους τόπους κατοικίας του.

Οι βουλευτές, κατέληξαν επισημαίνοντας ότι «Απευθυνόμαστε στους συντρόφους και τις συντρόφισσες στην Ευρώπη και ζητάμε να υιοθετήσουν συλλογικότητες, εγχειρήματα, προσπάθειες που κάνουν απλοί , καθημερινοί άνθρωποι. Ζητάμε να τους γνωρίσουν, να τους επισκεφτούν και να δράσουν μαζί τους, δίπλα τους. Πολλοί και πολλές προέρχονται από χώρες είτε του νότου είτε της ανατολικής Ευρώπης και βρίσκονται αντιμέτωποι με ανάλογα προβλήματα. Ας τα αντιμετωπίσουμε όλοι/όλες μαζί κι ας χτίσουμε το κοινό μας μέλλον πάνω σε σχέσεις αλληλεγγύης και αλληλοτροφοδότησης».

Η βουλευτής Annette Grote, συμμετείχε στη διαμαρτυρία του ελληνικού λάου στη Θεσσαλονίκη ενάντια στην ωμή παρέμβαση του υφυπουργού εργασίας της Γερμανίας κ. Χανς-Γιόαχιμ Φούχτελ σε  προβλήματα όπως είναι η λειτουργία και η χρηματοδότηση των ΟΤΑ και νομικών προσώπων.

Εξέφρασε την αλληλεγγύη της στο δοκιμαζόμενο παλαιστινιακό λαό και δήλωσε ότι θα πρέπει να υπάρχει ελεύθερη πρόσβαση από και προς τη Γάζα και να σταματήσει ο αποκλεισμός της από την πλευρά του Ισραήλ.

Ακολουθήστε το onlarissa.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ελάτε στην ομάδα μας στο viber για να ενημερώνεστε πρώτοι για τις σημαντικότερες ειδήσεις