ΛΑΡΙΣΑ

Έφηβοι… σε κρίση

Παρουσιάζεται σήμερα έρευνα για χρήση εξαρτησιογόνων ουσιών

Οικογένεια και σχολείο βρίσκονται … σε κρίση, με ό,τι μπορεί να συνεπάγεται αυτό στην ψυχοσύνθεση των παιδιών και στις συμπεριφορές τους, πόσο μάλιστα αν βρίσκονται στη δύσκολη ηλικία της εφηβείας.

Το καμπανάκι του κινδύνου, για την ανάγκη παρεμβάσεων προσέγγισης των εφήβων στην εποχή μας, κρούει έρευνα που πραγματοποιήθηκε για πρώτη φορά, σε μαθητές σχολείων του νομού Λάρισας, σχετικά με τη χρήση εξαρτησιογόνων ουσιών και η οποία θα παρουσιαστεί σήμερα στις 6:30 μ.μ., στο ξενοδοχείο «Διόνυσος», από το Κέντρο Πρόληψης των Εξαρτήσεων και Προαγωγής της Ψυχοκοινωνικής Υγείας ν. Λάρισας – Ο.ΚΑ.ΝΑ.

Πρόκειται για μια έρευνα (ESPAD), που πραγματοποιήθηκε σε 30 ευρωπαϊκές χώρες, το έτος 2011 και τα στοιχεία που παρουσιάζονται για το νομό μας δημιουργούν αναμφίβολα προβληματισμούς και δείχνουν σε ποια κατεύθυνση θα πρέπει να κινητοποιηθούν οι αρμόδιοι φορείς, για την αντιμετώπιση του φαινομένου της χρήση αυτών των ουσιών από μαθητές.

Για την παρουσίασή της στη Λάρισα, έδωσαν χθες συνέντευξη Τύπου, τα μέλη του διοικητικού συμβουλίου του ΟΚΑΝΑ, με στελέχη του Κέντρου, επισημαίνοντας τη σημαντικότητά της για τη χάραξη της νέας πολιτικής τους.

Ειδικότερα η πρόεδρος κ. Λίτσα Λιακούλη ανέφερε μεταξύ άλλων ότι : «Η έρευνα ESPAD, υλοποιήθηκε από το ΕΠΙΨΥ σε συνεργασία και με την υποστήριξη του ΟΚΑΝΑ και των Κέντρων Πρόληψης ΟΚΑΝΑ/ Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Περιέλαβε 676 σχολικές μονάδες και συνολικά 37.000 μαθητές και μαθήτριες ηλικίας 13-18 ετών.

Η συλλογή των στοιχείων έγινε με τη χρήση ανώνυμου, αυτοσυμπληρούμενου ερωτηματολογίου που χορηγήθηκε μέσα στην τάξη, χωρίς την παρουσία εκπαιδευτικού. Tα αποτελέσματα είναι αντιπροσωπευτικά για το σύνολο της χώρας, τις περιφέρειες και τους νομούς.

Για πρώτη φορά υπάρχει δείγμα και από τον νομό Λάρισας, καθώς την έρευνα στον νομό μας, πραγματοποίησε το Κέντρο Πρόληψης. Στο Ν. Λάρισας συμμετείχε στην έρευνα ESPAD τυχαίο δείγμα δώδεκα σχολικών μονάδων από όλο τον νομό: 6 Γυμνάσια και 6 Λύκεια/ΕΠΑΛ., 704 μαθητές συμμετείχαν στην έρευνα (ποσοστό συμμετοχής 87,7%): 355 αγόρια (50,4%) και 349 κορίτσια (49,6%).

Η έρευνα απαντά σε ερωτήματα όπως, ποια είναι η σχέση των μαθητών της Λάρισας με το κάπνισμα; Τι γίνεται με τα οινοπνευματώδη ποτά, με τη χρήση κάνναβης και με το «έκσταση»; Ποια η σχέση των ηρεμιστικών χαπιών και των 15χρονων παιδιών;.

Επίσης η επιστημονική υπεύθυνη του Κέντρου Πρόληψης των Εξαρτήσεων και Προαγωγής της Ψυχοκοινωνικής Υγείας ν. Λάρισας – Ο.ΚΑ.ΝΑ. κ. Ειρήνη Κουφάκη, αναφερόμενη στην έρευνα επεσήμανε πως αποτελεί ένα χρήσιμο εργαλείο για τη χάραξη νέας πολιτικής πρόληψης στη χρήση εξαρτησιογόνων ουσιών, από εφήβους.

Η ΕΚΔΗΛΩΣΗ

Σύμφωνα με το πρόγραμμα της εκδήλωσης, εκτός από την εν λόγω, θα παρουσιαστεί από το Κέντρο Πρόληψης και μια έρευνα του ΕΠΙΨΥ για τη ζωή των εφήβων (σχέση με το σχολείο, με την οικογένεια και τους φίλους ), σε μια προσπάθεια να καταγραφεί η φωνή και οι ανησυχίες τους.

Αναλυτικότερα, ομιλητές θα είναι οι :

κ. Άννα Κοκκέβη, Ψυχολόγος, Ομότιμη Καθηγήτρια Πανεπιστημίου Αθηνών η οποία θα παρουσιάσει τα αποτελέσματα της πανελλήνιας έρευνας για τη χρήση Εξαρτησιογόνων Ουσιών στον μαθητικό πληθυσμό – (ESPAD),

η κ. Ειρήνη Κουφάκη, Ψυχολόγος, M.sc, Επιστημονική Υπεύθυνη Κέντρου Πρόληψης Ο.ΚΑ.ΝΑ. η οποία θα παρουσιάσει το θέμα «Η πρόληψη στον καιρό της κρίσης : Αποτιμώντας το παρελθόν -Σχεδιάζοντας το μέλλον»

και η κ. Λίνα Κόζυβα, M.sc, M.ed., Σχολική Σύμβουλος Φυσικών Επιστημών ν. Καρδίτσας και Τρικάλων που θα αναφερθεί στο θέμα «Κέντρα Πρόληψης – Εκπαιδευτική Κοινότητα: Συνταξιδιώτες στο όχημα της Αγωγής Υγείας».

(Εφημερίδα «Ελευθερία» / Ρεπορτάζ : Λένα Κισσάβου) 

Ακολουθήστε το onlarissa.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ελάτε στην ομάδα μας στο viber για να ενημερώνεστε πρώτοι για τις σημαντικότερες ειδήσεις