Ζευγάρι άγνωστων δραστών εξαπατούν ηλικιωμένους στη Λάρισα

Δημοσιεύθηκε στις: 21 Νοεμβρίου 2012, 13:54

Προσποιούμενοι φίλους οικείων τους προσώπων αφαίρεσαν μεγάλο χρηματικό ποσό

Σε εξέλιξη βρίσκονται οι έρευνες των αστυνομικών Αρχών για τον εντοπισμό και τη σύλληψη δύο (2) αγνώστων μέχρι στιγμής δραστών (άνδρας και γυναίκα), οι οποίοι χθες (20-11-2012) το πρωί στην ευρύτερη περιοχή της Λάρισας, εξαπάτησαν ζευγάρι ηλικιωμένων.

Ειδικότερα, οι δράστες εισήλθαν στην οικία 79χρονης ημεδαπής, όπου η ηλικιωμένη βρισκόταν με το σύζυγό της και με το πρόσχημα ότι τους είχε στείλει οικείο πρόσωπο των ηλικιωμένων, προκειμένου να τακτοποιήσουν οφειλή του στην εφορία, απέσπασαν από την 79χρονη το χρηματικό ποσό των (700) ευρώ. Στη συνέχεια, με τη μέθοδο της απασχόλησης, οι δράστες αφαίρεσαν ακόμη (2.750) ευρώ από κυτίο που βρισκόταν κάτω από το κρεβάτι του υπνοδωματίου.

Προανάκριση διενεργεί το Αστυνομικό Τμήμα Ραψάνης της Αστυνομικής Διεύθυνσης Λάρισας.

Με αφορμή το παραπάνω περιστατικό δίνονται συμβουλές από τη Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Περιφέρειας Θεσσαλίας για την αποφυγή εξαπάτησης υπερήλικων:

•             Μην ανοίγετε την πόρτα σας σε άγνωστα άτομα.

•             Να μην πείθεστε εύκολα από άτομα, τα οποία σας “πλησιάζουν” ως γνωστοί συγγενικών – φιλικών προσώπων.

•             Να είστε ιδιαίτερα επιφυλακτικοί σε άγνωστα άτομα που επιχειρούν με διάφορα προσχήματα και τεχνάσματα να εισέλθουν στην οικία σας.

•             Εφόσον άγνωστο άτομο εισέλθει στην οικία σας με οποιαδήποτε πρόφαση (π.χ. διεξαγωγή έρευνας, πώληση κάποιου προϊόντος, ανάγκη να πραγματοποιήσουν μια κλήση κ.λπ.), να μην επιτρέπετε να μεταβαίνει σε άλλους χώρους του σπιτιού σας, πέραν αυτών που χρειάζεται και ποτέ να μην χάνετε την οπτική επαφή μαζί του. Στην περίπτωση αυτή, να προσέχετε τα προσωπικά σας αντικείμενα, προκειμένου να αποφευχθεί το ενδεχόμενο αφαίρεσής τους με τη μέθοδο της απασχόλησης.

•             Να είστε ιδιαίτερα επιφυλακτικοί, όταν άγνωστοι προσπαθήσουν να σας πείσουν για την καταβολή χρηματικού ποσού, με το πρόσχημα επείγουσας ανάγκης συγγενικού – φιλικού προσώπου (π.χ. νοσηλεία σε νοσοκομείο).Το ίδιο μπορεί να προσπαθήσουν και τηλεφωνικά. Για τους ίδιους λόγους να μην ενδίδετε σε προτροπές για συνάντηση (ραντεβού κ.λπ.).

•             Σε περιπτώσεις που άγνωστοι επικαλούνται έκτακτη ανάγκη γνωστού -συγγενικού σας προσώπου, να επιδιώκετε πάντα οι ίδιοι να επικοινωνείτε τηλεφωνικά με το γνωστό-συγγενικό σας πρόσωπο, προς επιβεβαίωση των όσων επικαλούνται. Η επικοινωνία να γίνεται με δικό σας τηλέφωνο και κατόπιν δικής σας πρωτοβουλίας και να μην δέχεστε να μιλάτε με άτομο, το οποίο κάλεσαν οι άγνωστοι.

•             Σε κάθε περίπτωση, να δηλώνετε ότι δεν πρόκειται να παραδώσετε χρήματα, εάν δεν εμφανιστούν οι γνωστοί-συγγενείς σας.

•             Να μην πείθεστε από άγνωστους, οι οποίοι εμφανίζονται ως υπάλληλοι Δημόσιας Υπηρεσίας ή άλλου φορέα για την επιδιόρθωση κάποιου τεχνικού προβλήματος, εάν δεν τους έχετε εσείς προηγουμένως καλέσει.

•             Να μην πείθεστε όταν άγνωστοι σας ζητούν να καταβάλλετε χρήματα για οφειλές γνωστών ή συγγενικών προσώπων σε δημόσιες υπηρεσίες ή σε καταστήματα-εταιρείες για αγορά αγαθών-προσφορά υπηρεσιών.

•             Να έχετε πάντα διαθέσιμους τους τηλεφωνικούς αριθμούς, με τους οποίους πρέπει να επικοινωνήσετε σε περίπτωση ανάγκης (Αστυνομία, Πυροσβεστική, Νοσοκομεία, στενοί συγγενείς κ.α.).

•             Προσπαθήστε να συγκρατήσετε τα χαρακτηριστικά των δραστών, καθώς και τα οχήματα με τα οποία κινούνται (αριθμό κυκλοφορίας, μάρκα οχήματος, χρώμα κ.λπ.), για να βοηθήσετε το έργο των διωκτικών αρχών.

•             Να ενημερώνετε πάντα τις αστυνομικές Αρχές, ακόμη και σε περίπτωση απόπειρας απάτης σε βάρος σας.

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ